Węglowodanów nie należy wykluczać, raczej zamienić je na te złożone, które powoli uwalniają energię, nie powodując skoków cukru we krwi i reakcji insulinowej trzustki, co pozwala kontrolować apetyt. Ryż brązowy, makaron razowy, produkty z pełnego przemiału, warzywa. Węglowodany dają nam energię, więc nie możemy ich całkiem wykluczyć.
Forum dyskusyjne
powrót
Węglowodanów nie należy wykluczać, raczej zamienić je na te złożone, które powoli uwalniają energię, nie powodując skoków cukru we krwi i reakcji insulinowej trzustki, co pozwala kontrolować apetyt. Ryż brązowy, makaron razowy, produkty z pełnego przemiału, warzywa. Węglowodany dają nam energię, więc nie możemy ich całkiem wykluczyć.
|
|
Wszystko co syntetycznie pozyskiwane jest nie najlepszą formą, ani zamiennikiem tego co naturalnie występuje w naturze. Można słodzić miodem, aczkolwiek najlepszym zamiennikiem cukru jest stewia. Bardzo słodka, nie potrzeba jej zbyt wiele, by dodać słodyczy deserom.
Produkty o dużym indeksie glikemicznym (np. piwo, ziemniaki pieczone, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn, arbuz, dynia itp.) są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Dochodzi do gwałtownego zwiększenia glikemii poposiłkowej, gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi, co skutkuje zwiększeniem wydzielania glukagonu i zwiększeniem łaknienia.
Przede wszystkim kalorie są różnej jakości, możemy jeść mało i bardzo kalorycznie mieszcząc się w swoich normach (przemiana materii), aczkolwiek jeżeli to będzie mało wartościowe to będziemy siać spustoszenie w organizmie. Wiadomo każdemu zdarzy się mała wpadka w diecie, lekka nadwyżka kalorii, ale nasz organizm to spala. Białko jest ważne pod względem funkcji budulcowej, dlatego obowiązkowo musi być dostarczane w odpowiedniej ilości (1-2g na kilogram masy ciała). Węglowodany dają nam energię, więc także są potrzebne inaczej może brakować nam energii i witalności.
Ważne są tutaj proporcje, pilnując odpowiedniej ilości kalorii należy także pamiętać o ich jakości.
Hej! Mam na imię Jola, aktualnie studiuję w szkole wyższej im. Dietla w Krakowie na kierunku dietetyka. Z odżywianiem jestem związana od kilku lat odkąd okazało się, że mam liczne alergie pokarmowe i muszę uważać na to co jem. Z tego względu zgłębiam każdy możliwy temat z zakresu odżywiania i poszukuję nowych ciekawostek, dlatego trafiłam na to forum. Mimo rewelacyjnych studiów pragnę poszerzać horyzonty i ucząc się teorii chcę sprawdzać ją w praktyce. Witam wszystkich serdecznie i z przyjemnością będę zaglądać na portal.