Forum dyskusyjne
powrót
|
|
Ja zwykle zaczynam dzień od omleta z dwóch jaj z mąką kokosową i masłem orzechowym albo kanapek z chlebem pełnoziarnistym i dobrym mięskiem ;)
spróbuję za twoją namową :D
lucjan21 napisał/a:
Próbowałem i bardzo dobre masło orzechowe sprzedawane jest pod marką Ekogram, niestety tylko w wersji bio, mają 100% orzechów bez żadnych dodatków.
Erytrol jest fajny, bo nie ma kalorii, nie uzależnia a jednak dodaje słodkiego smaku. Jednak nie pomoże na chęć zjedzenia czegoś słodkiego z tego samego powodu. I oczywiście cena jest dość odstraszająca.
Zgadzam się, cukier trzcinowy jest przereklamowany, mało ma w sobie dobrego. Lepiej używać jakichś innych słodzideł typu ksylitol, stewia albo w ogóle zrezygnować z cukru.
Ogólnie banany są polecane dla osób aktywnych, bo są typowo węglowodanowym produktem, ale na pewno nikomu od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Myślę, że warto ją suplementować, bo w organizmie jest bardzo ważna, a w dzisiejszych czasach ludzie bardzo dużo czasu spędzają nie na świeżym powietrzu wśród promieni słonecznych a w zamkniętych pomieszczeniach. Z takim trybem życia bardzo ciężko jest organizmowi ją pozyskać.
W zdecydowanej większosci to są po prostu "napoje", a wiadomo czym napój jest - woda, cukier i mała ilość czegoś lepszego. Do tego dochodzi wysoka cena. Lepiej poszukać czegoś naturalnego albo spróbować samemu zrobić taki napój z aloesu
Ja po dłuższym piciu kawy (kilka miesięcy codziennie po jednej kawie rano) zauważyłem że mam problemy z zasypianiem, miałem wielkie worki pod oczami i wyglądałem jak zombie. Po odstawieniu i zamianie jej na herbaty (nie czarne) te problemy ustąpiły. Więc z kawą trzeba uważać...
Widzę, że wszędzie ludzie zachwalają tylko swoje suplementy. I komu wierzyć? Po prostu trzeba dokładnie czytać składy i kupować to, co jest w 100% naturalne, bo takie na pewno nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać, że to w czym zamykana jest aktywna substancja też ma duże znaczenie, bo często jest to czysta chemicznie kapsułka Ciężko znaleźć takie w pełni naturalne produkty, ale naprawdę gra jest warta świeczki.
Z dwojga złych wyborów (bo zawierają masę cukru) wybrałabym wodę smakową. Ale naprawdę zalecam żeby zrobić samemu wodę z cytryną i miętą albo herbatę mrożoną przyrządzoną w domowym zaciszu. Walory smakowe i zdrowotne będą nie do pobicia! :)
Mi też nie podchodziło to 100% i używałem 90%, ale pewnego razu kupiłem takie masło Go On (nie wiem czy to firma czy nazwa), w takim dużym białym opakowaniu i jest przepyszne, chociaż nie od pierwszego spróbowania. To było pierwsze takie masło i już nie wrócę do innych. Te 90 % już mi nie smakuje...
Przez bardzo długi czas używałem masła 90% które kupowałem w auchanie. Bardzo mi smakowało z dodanym cukrem i solą. Ale ostatnio kupiłem masło 100% 500g z firmy która ma w nazwie Go (przepraszam ale nie pamiętam całej) i jest przepyszne. Myślę że już pozostanę przy masłach 100%
Możesz wcześniejszego dnia wieczorem przygotować owsiankę na zimno. Wystarczy zalać 5 łyżek płatków owsianych wodą lub dowolnym mlekiem (albo mieszanką). Ja dorzucam do tego jeszcze np. pokrojone daktyle, rodzynki, jakieś orzechy, wstawiam to do lodówki i na noc i rano sprawdza się super.
Jako jeszcze jeden posiłek który się robi w nocy można też przygotować nasiona chia, z których robi się taki pudding z kulkami. Te nasiona chia przyjmują taki smak jaki do nich dodasz, mogą być owoce, kakao, miód itd.
Wygląda fajnie, ale chyba mąkę kukurydzianą bym zastąpił jakąś inną, bo za nią nie przepadam.
Muszę spróbować, bo przepis wyglądy na prosty i sycący. Dodatkowo uwielbiam pomidory.
Ja bym tego świństwa nie jadł i w szczególności bym nie dawał tego dzieciom żeby jadły "na zdrowie". W nutelli jest cała masa świństwa takiego jak utwardzony olej palmowy, cała masa cukru i innej chemii. Więcej z tego szkody niż pożytku.
Aczkolwiek uważam, że chociaż dla dorosłego faceta 1200 kcal dziennie to jednak trochę za mało ;)
Z tego co mi wiadomo, ksylitol jest w 100% pozyskiwany z brzozy, więc jest w pełni naturalny. Ma 40% mniej kalorii niż biały cukier i ma działania prozdrowotne. Trzeba też pamiętać, że nie można z nim przesadzać, bo może przeczyszczać. Na początek najlepiej zacząć od pół łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać ilość. Maksymalna dawka to 8 łyżeczek dziennie. OSobiście stosuję codziennie i polecam :)
Dieta tłuzczowo-białkowa jest świetna, głównie dla sportowców, może dawać świetne rezultaty i na długo sycić, ale wszystko zależy od predyspozycji osoby. Jednej osobie taka dieta będzie bardzo odpowiadać, a druga będzie cały czas głodna, więc trzeba na sobie przetestować.
Nie mogę się przemóc do naturalnej kawy mielonej. Czy picie rozpuszczalnej jest aż tak szkodliwe? (dodam, że piję 3 kubki dziennie). Co jest aż tak szkodliwego w kawie rozpuszczalnej ? A może są jakiej naturalne kawy rozpuszczalne?
PS. Nie wiem czy nie plotę głupot, ale kto wie.. może jakieś zdrowe rozpuszczalne też się znajdą w tych czasach.
Gratulacje !

Cześć wszystkim !
Szukam sprawdzonego dietetyka w Krakowie, takiego który pomoże, konkretnie zajmie się rozpisaniem diety, w razie czego skieruje na badania, a wydane na niego pieniądze nie pójdą w błoto. Chciałbym schudnąć około 15 kg. Może macie kogoś sprawdzonego? Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdroo