odporna napisał/a:
15 ml wody utlenionejJaką wodę utlenioną używasz - apteczną 3%?
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
|
|
Ja też, ale warto uważać, co sięje, bo teraz więcej rzeczy zakwasza. Chociażby dlatego, że cukier ładowany jest, gdzie popadnie, nawet do chleba.Po prostu trzeba czytać dokładnie etykiety. W przypadku chleba w sklepie czy markecie musi być dostępny zeszyt czy skoroszyt ze składem całego asortymentu pieczywa, jeśli mamy swoje ulubione bułki czy chleb to można to sobie sprawdzić co w nich siedzi. Producenci w Unii Europejskiej muszę na niej umieszczać wszystkie użyte składniki i za bardzo nie mogą ściemniać, bo przy kontroli polegną.
Zaczęłam ograniczać, po prostu mam silną wolę i motywację.
To nie jest silna wola jeśli
malwinamac napisał/a:Zaczęłam nieco się interesować tematem i kupiłam lepsze papierosy, tz. z prawdziwym tytoniem, które nie mają tyle substancji smolistych, co niektóre papierosy.Albo się pali albo nie pali. Utrzymywanie wagi to też nie jest wytłumaczenie. Jeśli ma się naprawdę silną wolę i rozsądek w temacie odżywiania to można to ogarnąć i jeszcze zdrowo schudnąć!, stale praktycznie jedząc, dając palcom cały czas do roboty, aby nerwowo nie szukały papierosów, dodatkowo oczyszczając organizm z toksyn, patrz dieta dr. Dąbrowskiej.
U mnie nie jest łatwo ograniczyć cukier, ale jakoś probuję. Stosuję zdrowsze zamienniki. Na przykład wybieram te słodycze o lepszym składzie. Z polecenia koleżanki zamówiłam ostatnio słoik czerwonych pomarańczy marki Eterno.To nie jest wcale dużo lepsze, brzmi może fajnie ale są one glikemiczne i pozbawione wielu wartości odżywczych. Jeśli coś jest w słoiku to musi być spasteryzowane a to jest poddawanie produktu wysokiej temperaturze. Zamiast tego radzę używać suszone bakalie bio takie jak morele, śliwki, figi, daktyle, oczywiście bez środków konserwujących - słodycz i dużo więcej wartości odżywczych.
Niestety coraz częściej na uregulowanie gospodarki insulinowej jest za późno - cukrzyca, a potem p o sznureczku, aż do miażdżycy i game over.
Te drożdżówki to zmora naszych czasów - pieczywo cukiernicze z białej mąki (męki), cukru, aromatów i podłej jakości utwardzane tłuszcze - czyli źródło kwasów trans, nie rozumiem po co młodzież walczy o ich przywrócenie w szkolnych sklepikach, pewnie są niestety totalnie nieuświadomieni. Ja osobiście wolę zjeść czekoladę, niż taki chłam.
Przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi nie są tłuszcze, ale własnie cukierDlatego właśnie Amerykanie, obywatele zachodnich cywilizacji i coraz częściej Polacy są nie tylko schorowani na choroby układu krążenia ale też przeraźliwie otyli, bo wmawia się im, że tłuszcz jest be, a węgle cacy. A tu klops, żaden cukier nawet brązowy, ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.
Przez 3 miesiące testowałam na swoim tacie, który miał podwyższony cholesterol LDL i trójglicerydy. Dieta pozostała praktycznie taka sama chociaż z ograniczeniem spożywania słodkości. Olej był zażywany trzy razy dziennie na czczo, przed obiadem i na wieczór przed spaniem po 10 ml.
Wyniki:
LDL - spadek z 162 mg/dl do 137 mg/dl
Trójglicerydy - spadek z 248 mg/d do 162 mg/dl
Chyba więc warto stosować. Dodam, że posiadał on w składzie ponad 50% kwasów omega 3 a to jest kluczowe.
Założenia - dieta Dieta Katarzyny Dowbor: Najlepszą dietą jest "MŻ", czyli mniej żryj. Trzeba też dużo się ruszać, uprawiać jakiś sport. Sama jeżdżę na rowerze, konno, latem gram w tenisa, zimą jeżdżę na nartach. To najlepszy sposób na dobrą sylwetkę. A jeśli już ktoś dorobił się nadwagi, powinien jeść połowę tego, co jadł poprzednio. Będzie... WIĘCEJ