Forum dyskusyjne
powrót
|
|
u mojego synka też było podobnie. W miarę dostrajania procesora, słyszał coraz lepiej i coraz lepiej mówił. Jeśli chodzi o wymianę, to uważam, ze jest to super sprawa. My na razie jeszcze mamy trochę czasu, ale na pewno po pięciu latach będziemy sie starali o nowszy procesor, bo szkoda byłoby nie skorzystać. Tym bardziej że nowsze modele oprócz tego, że są mniejsze, są także kompatybilne z iphonami, co również jest super sprawą, zwłaszcza dla młodego chłopaka, takiego jak np. mój syn. Daj znać, jak idzie Twojemu Tacie i czy zdecydowaliście się na ten przkaźnik tv. :)
Masz rację, jeśli chodzi o akcesoria, to naprawdę jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. My od dłuższego czasu zastanawiamy się nad klipsem telefonicznym, ale póki co odkładamy zakup na razie. Dużo informacji na temat akcesoriów znajdziesz na stronie: medicuscare.pl. Będziesz tam miała wszystkie akcesoria szczegółowo opisane. Jeśli chodzi o sam implant, przebieg operacji i takie bardziej ogólne informacje, to moim zdaniem bardzo przydatna jest strona: rezemdlasluchu.pl. Jest tam także wiele opinii ludzi którzy poddali się zabiegowi i sporo praktycznych informacji, także jak najbardziej polecam do poczytania. Jak sobie radzi Twój Tata? Jeśli lubi spędzać czas przed telewizorem, to może powinniście rozważyć zakup przekaźnika telewizyjnego. J
Przede wszystkim nie powinien się zrażać, bo rehabilitacja wymaga czasu i cierpliwości. Oczywiście nie jest łatwym przyzwyczajenie się do dźwięków słyszanych przy pomocy implantów, zwłaszcza jeśli nosiło się wcześniej aparat słuchowy, ale z czasem przychodzi to coraz łatwiej. Mój syn też na początku się denerwował, ale teraz wygląda to tak, jakby się już urodził z implantem. Z tego co wiem, to na początku dźwięki wydają się nieco dziwne, wręcz nienaturalne, ale z czasem naprawdę ich jakość się poprawia, procesor coraz lepiej się dostraja. Więc za niedługo Twój Tata również zauważy poprawę. Jak długo trwa już u niego rehabilitacja?
U mojego syna rehabilitacja również trwała kilka miesięcy. Najpierw musiały mu się zagoić wszystkie rany po zabiegu. Następnie założono mu procesor mowy. Z tego co pamiętam, to nastąpiło to około miesiąc po operacji. Na początku nie słyszał najlepiej, ale w miarę upływu czasu i rehabilitacji pod okiem specjalistów zaczął coraz lepiej słyszeć różne dźwięki i płynniej mówić. Szczerze mówiąc nie wiem, czy proces rehabilitacji wygląda tak samo w przypadku innych procesorów, ale podejrzewam że w miarę podobnie. Twój Tata również jest zadowolony z procesora? Który ma model?
napisał/a:
Witaj! Mój synek na razie również ma wszczepiony implant tylko na jedno ucho, bo z drugim nie miał jak do tej pory na szczęście większych problemów, więc drugi implant nie był konieczny. Jednakże gdyby nie daj Boże pogorszył mu się także słuch w drugim uchu, to będziemy od razu starali się o wszczepienie drugiego implantu. Z tego co wiem, to jest to kwestia bardzo indywidualna, czy zostanie wszczepiony implant jedno- czy dwustronny. Zależy to przede wszystkim od głębokości wady. Jeżeli Twój szwagier cierpi na niedosłuch dwustronny, to oczywiście lepiej byłoby pewnie wszczepić od razu dwa implanty. Ale skoro lekarze uznali, że nie ma takiej potrzeby, to widocznie aparat słuchowy będzie na razie wystarczającym środkiem. Przed zabiegiem wykonywanym mojemu synkowi pytałam sporo osób o opinie na temat implantów itd i pamiętam, że kilka osób miało dłuższą przerwę pomiędzy jednym a drugim implantem (z tego co pamiętam ponad rok) i mówili, że nie wpływa to raczej na jakość słyszenia.
My też przed zabiegiem nie mogliśmy się zdecydować na żaden konkretny, ponieważ nie wiedzieliśmy, czym się kierować w wyborze itd. Też szukałam pomocy wśród znajomych i na różnych forach, no i oczywiście pytałam o poradę różnych lekarzy, dlatego doskonale Cię rozumiem. Ta firma ma naprawdę dobre opinie. Mój syn ma implant już ponad rok i póki co "odpukać" nie było z nim żadnych problemów, działa jak należy. Nie mam też obaw o to że procesor za niedługo będzie przestarzały - bo w każdej chwili można go aktualizować :)
Jeśli chodzi o wybór implantu, to najlepiej skontaktować się z kliniką, w której zabieg będzie przeprowadzany i dopytać o wszystko lekarzy. My akurat mieliśmy wielkie szczęście, bo w klinice w Poznaniu lekarze byli naprawdę pomocni i szczerze nam doradzili. Czasami ma się wrażenie, że lekarz nie dba o dobro pacjenta, tylko chce na nim jak najwięcej zarobić (smutne, ale często prawdziwe). W tym przypadku jednak na szczęście tak nie było. Lekarze doradzili nam wszczepienie implantu o nazwie nucleus 6 firmy Cochlear. Z tego co wiem, teraz można kupić jeszcze nowszą wersję tego implantu. Nie wiem jaką ma nazwę, ale jeśli chcesz, to chętnie to sprawdzę i dam Ci znać. Super sprawą jest to, że można liczyć na dożywotnie wsparcie serwisowe, tzn. gdyby odpukać coś przestało działać, albo nie działało jak należy, to zawsze można udać się do serwisu, niezależnie od tego kiedy implant był kupiony i poprosić o wymianę/naprawę. Poczytaj sobie najlepiej też o tych implantach no i przede wszystkim poproś o poradę lekarza. J
Jeśli Twój szwagier nosi aparat słuchowy, to nie odczuje żadnej różnicy. Uważam nawet, że implant jest wygodniejszy w codziennym użytkowaniu od aparatu. Wcześniej mój syn często nieświadomie łapał się za uszko tak jakby aparat nieco mu przeszkadzał. Jednak implantu zdaje się w ogóle nie zauważać. Implant, który został wszczepiony mojemu synkowi jest wykonany z bardzo cienkiego materiału i idealnie dopasowuje się do kształtu ucha. Syn nie odczuwa żadnego dyskomfortu. Jest bardzo aktywnym dzieckiem, jeździ na rowerze, gra w piłkę itd. i implant zupełnie nie przeszkadza mu w codziennych czynnościach, a raczej znacznie mu je ułatwia. J Tutaj kilka klinik, w których możliwe jest wykonanie zabiegu: Klinika otolaryngologii w Warszawie (myślę, że ta będzie dla Was dogodniejsza niż Poznań), Katedra i Klinika Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. A. Mielęckiego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Klinika Otolaryngologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W razie dalszych pytań, chętnie służę pomocą. J
Witam! Niestety mój starszy synek od urodzenia miał problemy ze słuchem. Dlatego w tamtym roku zdecydowaliśmy się na zabieg wszczepienia mu implantu słuchowego. Zabieg wykonaliśmy w klinice otolaryngologii i Onkologii w Poznaniu. To nie jest jednak jedyna klinika w Polsce, która zajmuje się wszczepianiem implantów, więc jeśli z jakiegoś powodu Poznań nie jest dla Ciebie dogodny, to chętnie podeślę Ci listę innych klinik w Polsce, w których również taki zabieg jest możliwy. Operacja jest całkowicie bezpieczny. Trwa ok. 2-3 godziny. Po operacji Twój szwagier będzie musiał spędzić kilka dni w szpitalu. Osobiście uważam, że wszczepienie synowi implantu słuchowego było najlepszym rozwiązaniem. Teraz może w końcu normalnie funkcjonować i przede wszystkim nie czuje się gorszy od innych dzieci. Nie przechwalając się (J) mam sporą wiedzę na temat implantów słuchowych, więc pytaj o wszystko śmiało, chętnie pomogę! J