Dzisiaj jest: Wtorek, 11.08.2026 Imieniny: Zuzanny i Filomeny

Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

powrót
Wszystkie posty użytkownika azerona
azerona

Ja bym nie chodziła w takich wysokich jak bym nie umiała. W sumie to najwyższe w mnie to ok. 8,5 cm. Poza tym to nieciekawy widok jak kobieta chwieje się na szpilkach. Albo umiesz chodzić i zakładasz wysokie, albo nie umiesz i zakładasz niższe. Już nie wspomnę o tym, że kostkę można tak przecież skręcić. Takie moje zdanie.

» przejdź do wątku

azerona

Pytanie, kto będzie wykonywał zabieg, narzędzie to sprawa drugorzędna.

» przejdź do wątku

azerona

Ja na 25 rocznicę ślubu rodziców kupiłam im zastawę na 12 osób ręcznie malowana.Tata mi przy każdej okazji wypominal ten prezent, bo tej zastawy nie można myć w zmywarce i po każdej imprezie rodzinne tata lądował przy zlewie
» przejdź do wątku

azerona

Hej, szukam dobrego stomatologa w Warszawie, fajnie jakby była to wizyta na nfz :) 
» przejdź do wątku

azerona

W pierwszej kolejności udać się do lekarza, zrobić wymazy jak jest współżycie obijać leczenie również partnera. Antybiotyk powinieneś być trafiony do wyniku wymazu.Majtki bawełniane,w czasie infekcji zalecają wycieranie ręcznikiem papierowym nie zwykłym.Zamienić kosmetyki do higieny intymnej na te rekomendowane przez ginekologów: https://carebylavu.com/ I tutaj polecam szczególnie firmę Lavu.Nie używać wkładek higienicznych.Zacząć brać probiotyki doustnie i dopochwowo.Do czasu wizyty u lekarza polecam nasiadowki, globulki z apteki bez recepty, maść clotrimazolum.U mnie nawracające swędzenie warg sromowych jest od X lat, teraz trafiłam w końcu na bardzo fajnego lekarza i prawdopodobnie skończy się biopsja aby w końcu znaleźć przyczynę
» przejdź do wątku

azerona

Ile kosztuje żywienie medyczne i czy jest refundowane przez NFZ?
» przejdź do wątku

azerona

Witajcie, czy jest różnica pomiędzy tymi tańszymi i droższymi? I jak wygbrać? 
» przejdź do wątku

azerona

Ruch trochę pomaga, suplementacja magnezu, słuchanie muzyki.

Ale najbardizej dobrze dobrane leczenie:

https://medonow.pl/ Od siebie polecam zapisanie się na konsultację do psychiatry w tej klinice.
» przejdź do wątku

azerona

zawsze warto zgłosić alergię wcześniej organizatorowi, większość miejsc pracujących z grupami szkolnymi ma już procedury na takie sytuacje i może dostosować catering albo po prostu poinformować rodziców żeby dziecko przyniosło własne jedzenie. najlepiej zadzwonić bezpośrednio i zapytać jak wygląda to u nich - dobre miejsca dla szkół powinny mieć to przemyślane

pod Krakowem mogę dać namiar na dobre miejsce:

https://parkwola.com/warsztaty-dla-szkol-i-przedszkoli/

Mogą tam skomponować odpowiednią dietę.
» przejdź do wątku

azerona

Hej, czy warto jest montować? Jakie macie doświadczenia? 
» przejdź do wątku

azerona

Hej, mieszkam w Austrii. I mam znajome zarówno z Austrii, Niemiec jak i Holandii. Koleżanka w Niemczech w tym roku była na 10 weselach (spora rodzina) orientowałam się bo też byłam zaproszona na wesele kuzynki w Austrii. I mi powiedziała, że jest singielka, chodzi sama i daje maksymalnie 50 euro do koperty. Koleżanka z Holandii była w tym roku na weselu najbliższej przyjaciółki i tak samo 100 euro to już bardzo bliska rodzina. Także jak coś ja polecam nie przesadzać jednak, opinie czy to dobrze czy źle zostawmy dla siebie. Ale tylko w Polsce takie zastaw się a postaw ;)

Możesz ewentualnie podarować jakiś drobiazg z Polski dodatkowo:
https://andyceramika.pl/dzbanki

Zastanów się nad takim ręcznie malowanym dzbankiem ceramicznym.
» przejdź do wątku

azerona

Czy są tutaj osoby, które borykaly się z alergią na hybrydy? Co Wam pomogło? 
» przejdź do wątku

azerona

Macica produkuje hormony głównie w ciąży, działające miejscowo żeby utrzymać ciążę czy wesprzeć implantację zarodka. Kwestia hormonów to jedno - można zbadać i jest czarno na białym, a kwestia psychiki to drugie i czasami warto wybrać się do kogoś znającego temat (np psychologa) i z nim porozmawiać. Zerknij sobie też na stronę https://zdrowa-ona.pl/ Jest tutaj sporao porad jak dbać o zdrowie fizyczne i psychiczne.
» przejdź do wątku

azerona

Przy mięśniaku 4cm z objawami jak obfite miesiączki i bóle to jest właśnie sytuacja gdzie obserwowanie nie zawsze jest wystarczające jeśli objawy znacząco wpływają na jakość życia. Opcje bez operacji istnieją i są coraz bardziej skuteczne. Leczenie farmakologiczne może zmniejszyć obfitość krwawień i złagodzić ból choć zazwyczaj nie eliminuje samego mięśniaka trwale. Przy kobietach po 40 roku życia zbliżających się do menopauzy warto wziąć pod uwagę że po menopauzie mięśniaki zazwyczaj się zmniejszają bo są estrogenozależne co może zmienić decyzję o agresywności leczenia. Embolizacja tętnicy macicznej to zabieg małoinwazyjny który zmniejsza ukrwienie mięśniaka powodując jego obkurczenie bez otwartej operacji. Przy obfitych krwawieniach prowadzących do anemii czas na działanie jest krótszy bo anemia osłabia organizm i sama jest problemem zdrowotnym. Warto zapytać ginekologa wprost o wszystkie dostępne opcje w twoim przypadku. Więcej o mięśniakach i możliwościach leczenia znajdziesz na www.gedeonrichter.pl.
» przejdź do wątku

azerona

Jak w temacie, kogo polecicie w Rzeszowie? 

NO i czy warto jest się zaszczepić na hpv? Zastanawiam się bo wiele osób odradza dorosłym takie szczepienia 

» przejdź do wątku

azerona

Smak wędzonki zależy głównie od dymu a nie od tego czym ten dym jest wytwarzany. W dobrej wędzarni elektrycznej używasz tych samych zrębków drewna co w tradycyjnej, olcha, śliwka, wiśnia, i dym jest bardzo zbliżony. Różnica pojawia się przy długim wędzeniu na zimno gdzie tradycyjna ma pewne niuanse których elektryczna nie odtworzy identycznie, ale przy gorącym wędzeniu kiełbas i szynek przeciętny klient nie rozróżni. Zawodowi wędzarze którzy przeszli na elektryczne mówią że po dopasowaniu parametrów smak jest praktycznie identyczny: https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-elektryczne
» przejdź do wątku

azerona

Hej wszystkim, ze względów życiowych muszę pilnie znaleźć firmę sprzątającą w Trójmieście, najchętniej z Gdańska, i zastanawiam się, jak wygląda współpraca z nimi od kuchni. Czy w cenie podstawowej mieszczą się takie czynności jak załadowanie zmywarki i układanie zabawek, czy za każdą taką rzecz oraz za mycie dużych witryn dopłaca się osobno? Chętnie poznam Wasze doświadczenia odnośnie tego, co warto zlecić, a jakich zakamarków domu kategorycznie im nie pokazywać.
» przejdź do wątku

azerona

Klimatyzacja dziś to obowiązkowa sprawa i tak i tak założysz Im szybciej tym lepiej jeszcze 3 lata temu cena była 2500 z montażem dziś 4500 zł.

No i polecam też kontkat z nimi:

https://klimatyzator.net.pl/

Mogą dobrać odpowiednie urządzenie oraz je zainstalować :)
» przejdź do wątku

azerona

Hej, szukam dobrej jakości patelni do kuchni :) Doradzicie coś co będzie zdrowe do codziennego użytkowania? 
» przejdź do wątku

azerona

Kochani! Jaką zdrową żywność dla dzieci do szkoły polecacie. Jogurty pitne, batoniki, soki musy itd. Co robicie im też sami zamiast znudzonych już kanapek?Szukam inspiracji, dziękuję
» przejdź do wątku

azerona

Nie wiem co napisać, nie ma idealnej odpowiedzi, przyjąć rzeczywistość, nie zaprzeczać, nie upiększać. Zatroszczyć się o siebie w pierwszej kolejności, gdy będziesz w lepszej formie to troska o dziecko będzie łatwiejsza. Skoro piszesz, że po diagnozie staciłaś chęci do życia, poszukałabym pomocy terapeuty i farmakologicznego wsparcia u psychiatry.
» przejdź do wątku

azerona

Temat wybiórczości pokarmowej jest u nich bardzo mocno eksploatowany i często zapraszają specjalistów którzy siedzą w tym od lat. Nauczysz się jak odróżnić zwykłe wybrzydzanie od poważnych zaburzeń sensorycznych czy problemów z motoryką jamy ustnej. Te szkolenia dają konkretne strategie jak wprowadzać nowe pokarmy bez stresu dla dziecka i rodziców co w przedszkolu jest kluczowe. 
» przejdź do wątku

azerona

Całe życie zmagam się z otyłością. Bywają chwile, że motywuję się na odchudzanie, ale po miesiącu rezygnuję. I tak cały czas w kółko. Doszłam do wniosku, że potrzebuję pomocy specjalisty, bo mam wrażenie, że nigdy się nie pozbędę moich zaburzeń odżywiania.
» przejdź do wątku

azerona

Pamiętajcie, że często tycie to po prostu nadwyżka kalorii, czyli za dużo jedzenia, za mało ruchu. Nie traktujcie tego jako atak, ale widzę, że często ludzie traktują to np. tak, że: przytyłam, bo mam problemy z tarczycą itd. A na innych wątkach się okazuje, że mają IO, niedoczynność, hashimoto i inne, a jednak wagę trzymają. Świadome jedzenie i ruch!
Od siebie polecam też tę herbatę https://loremvit.pl/herbaty-na-odchudzanie/
» przejdź do wątku

azerona

No właśnie sama zastanawiam się co pomoże na pryszcze
» przejdź do wątku

azerona

Jem zdrowo, ćwiczę regularnie, a waga ani drgnie. Zaczynam się frustrować, bo wkładam w to sporo wysiłku. Czy to może być problem z hormonami?
» przejdź do wątku

azerona

Ja sobie planuję na dwa dni mniej więcej posiłki - te do pracy, po pracy najczęściej warzywka i jakieś kanapki robię, a na kolację mega szybki budyń owsiany, ryżowy lub owsianka ;)

A jeśli szukalibyscie dietetyka daję tutaj namiar:
https://olgarymkiewicz.pl/

Warto jest skorzystać i zamówić dietę. Będzie łątwiej.
» przejdź do wątku

azerona

Ponieważ mam świadomość że to po prostu odżywianie.
Witaminy i minerały są niezbędne dla pięknej cery, włosów, paznokci. Są niezbędne by by ciało właściwie funkcjonowało. Dzięki właściwemu odżywianiu hormony są na właściwym poziomie, a to decyduje o jakości miesiączek, senności za dnia, jakości snu nocą. Właściwe odżywianie to dobra jakość życia, oczywiście wszystko z głową aby i psychika pozostała w zdrowiu https://naturahome.pl/dlaczego-warto-wybierac-wolowine-ekologiczna-korzysci-zdrowotne-i-srodowiskowe.php
» przejdź do wątku

azerona

Warto jest również dodać, ze choroba ma tendencje do nawracania. Osoba, która w przeszlóści chorowała na bulimię czy anoreksję będzie miała tendencje do nawrotów w przyszłości. Szczególnie, ze choroby mają znacznie głębsze podłoże. I wynikają często z niewypracowanych problemów z przeszłości.
» przejdź do wątku

azerona

U mnie na początku były formalności, terapeutka poinformowała mnie o tajemnicy zawodowej, certyfikatach i superwizji. O tym, w jakim nurcie pracuje przeczytałam wcześniej, ale też zapytałam na czym się skupia itp.Później nie pamiętam o co mnie zapytała, ale nie było to pytanie, którego się spodziewałam, bo spodziewałam się oczywiście, że zapyta mnie z czym przyszłam. Na to miałam przygotowaną odpowiedź. Zapytała chyba też o konkretny impuls, co mnie skłoniło do przyjścia akurat teraz. Rozmowa była luźna i przyjemna, bardziej na zasadzie wzajemnych pytań o moje oczekiwania, o jej metody pracy.Po pierwszym spotkaniu dostałam od razu temat do przemyślenia, który miał być na kolejnym omawiamy, więc mi obce jest uczucie braku tematu do rozmowy. Sejse mi wręcz za szybko mijają.Myślę, że rozmowa na początku i sytuacja nieco przypominają (bo to jednak całkiem co innego) wizytę lakarską. Jeżeli szukasz pomocy to przedstawiasz wszystkie swoje dolegliwości, objawy.https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/psycholog-online/
Dla wielu osób wygodniejsze jest skorzystanie z pomocy w formie online. Jak tutaj/
» przejdź do wątku