Dzisiaj jest: Środa, 29.11.2023 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika ewelinka81
ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


Teraz trzeba dbać o tą masę co się juz ukształtowała i ją odżywiać
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:714c7cdd5c="Dr House"]Prawdziwy chleb razowy nie powinien zawierać drożdży.[/quote:714c7cdd5c]

Oto przepis bez drożdży

Potrzebne składniki:
1 kg mąki żytniej razowej
1/2 kg mąki pszennej
2/3 szklanki ziaren słonecznika
2/3 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki sezamu sypkiego
2 łyżki soli morskiej
do 1,5 l ciepłej wody
oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu
ok. 4 łyżki zakwasu


Zakwas na pierwszy raz można zrobić z samej mąki żytniej i ciepłej (nie gorącej) wody, rozrobić, zostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej, mieszając raz dziennie. Czynność jednorazowa - każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb. Zakwas przechowywać z niezamkniętym słoiczku, w lodówce, jeśli kolejne pieczenie nastąpi po dłuższym czasie niż tydzień, jeśli nie - to w temperaturze pokojowej.


Wykonanie:
Blaszki do pieczenia stosować podłużne i wąskie. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Włożyć zakwas i dokładnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą, podobnie jak na drożdżowe. Odłożyć 4 łyżki ciasta do słoiczka, jako zakwas na następny raz. Dwie blaszki chlebowe wysmarować tłuszczem, wysypać delikatnie ziarenkami słonecznika i dyni. Włożyć ciasto, przykryć ścierką i postawić, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 9 godzin. Przed pieczeniem wierzch posypać również pestkami, wysmarować oliwą z oliwek. Piec w temp. 190 stopni. przez 1 godzinę i 20 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek i pozostawić spodem do góry, aby odparował.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:6c7b88ba40="mirabelle"]Postanowiłam wziąć po lupę produkty uznawanej i reklamującej się jako dostarczyciel zdrowej żywności firmy Nestle.[/quote:6c7b88ba40]

Nestle nie jest jedyną firmą, która się "stoczyła". Postęp technologii żywności, redukcja kosztów (chęć większego zysku) sprawia, że większość firm modyfikuje receptury swoich produktów i nie ma się im co dziwić. Zawsze jest wybór - można czytać etykiety.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:e624a1c4ca="Domatorka"]I dlatego warto włączyć w swoją dietę ryby morskie - a z doświadczenia wiem, że Polacy jedzą ich o wiele za mało.[/quote:e624a1c4ca]

Nie tylko Polacy. Spożywamy za dużo omega 6 w stosunku do omega 3, a więc nie każdy kwas omega jest dobry. Byłam na stronie sklepu internetowego Oleofarm i tam tez są różne oleje lniane tłoczone na zimno o różnej proporcji kwasów omega. O najlepszej proporcji omega 3 do omega 6 wydaje się być Lenvitol (budwigowy). Dostarczenie tylu omega 3 daje duży zastrzyk omega 3. Ryby morskie są zbyt drogie, zbyt zanieczyszczone, trzeba byłoby zjadać ich bardzo dużo a ponadto nie je się surowych ryb, bo przeciez zazwyczaj spozywamy smazone, wędzone, w occie a to bardzo niszczy omega 3.

[quote:e624a1c4ca="NutriAdvicerka"]Prawdopodobnie tak jest. Pochodzące z ryb morskich i siemienia lnianego pomagaja przyspieszać przemianę, gdy łączy się je z niskowęglowodanową dietą. Prawdopodobnie omega 3 pobudza enzymy rozkładające złogi tłuszczu w tkankach podskórnych, a także w naczyniach krwionośnych.[/quote:e624a1c4ca]

Czy masz może więcej danych na ten temat ? Bardzo interesujące zagadnienie.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:468a415b5d="kitkat"]Chleb razowy jest ciężki, lekko „gliniasty” i ma szarobrązowy kolor. Długo pozostaje świeży i wilgotny. Nie powinien się kruszyć; na nożu mogą co najwyżej zostawać drobne lepkie „wałeczki”. Nie każdy ciemny chleb jest razowy. Może być zabarwiony karmelem (musi być on wymieniony na etykietce). Niech nie zwiodą Cię również inne dodatki, np. ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie mają one wpływu na pełnoziarnistość pieczywa. Jedynym jej wyznacznikiem jest zawartość co najmniej 50 proc. mąki razowej (najlepiej żytniej). [/quote:468a415b5d]

Niezwykle ciężko kupić taki chleb. Przepisy są tak skonstruowane, że teraz zmiesza się trochę mąki razowej i pszennej, doda wodę i drożdże i jest on uznawany jako chleb razowy ! Skandal ! Ludzie są perfidnie oszukiwani i nie zdają sobie z tego sprawy, bo zostali już "przyzwyczajeni" właśnie do takiego chleba pseudo razowego.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:26f2c9191a="Hania"]Obecność w tranie witamin i kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 nie wymaga jakichś specjalnych zaleceń co do stosowania, może być jedynie zalecany w pewnych odstępach czasowych od posiłków, by nie mieszał się z masą pokarmową zmniejszając tym samym wchłanianie składników odżywczych. [/quote:26f2c9191a]

Ja jednak wolałabym przyswoić 100% kwasów z tranu i w związku z tym przyjmować tran na czczo :-P . Tak na poważnie franulka pisała o Islandczykach i ich zwyczajach przyjmowania tranu z rana. Kto jak kto, ale Islandczycy i Eskimosi są ekspertami w tranie, to są tzw. mądrości ludowe, które w wielu aspektach, nie tylko żywieniowych są nam bardzo pomocne.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:f1e55d4f6c="Lady_Marion"]Często zadaję sobie pytanie, dlaczego produceni nie informują na ulotce informacyjnej o zalecanej i najlepszej porze spożycia suplementów. Informacja jest generalnie mówiąc oględna, na zasadzie: 2 tabletki dwa razy dziennie. Co oni chcą osiągnąć ? Przecież przez takie traktowanie klientów i niedzielenie się informacjami tracą zaufanie i wiarygodność.[/quote:f1e55d4f6c]

To jest biznes. Lekarz powie, że trzeba przyjmować magnez i kupujesz w aptece, taki jaki wskaże ci farmaceuta, czyli byle jaki. Przyjmujesz zgodnie z instrukcją 2 tabletki dziennie 2 razy dziennie, zamiast dobry preparat 1 raz dziennie. Nie widzisz efektów wspomagania się suplementem przez 2 tygodnie więc, kupujesz następne opakowanie i znowu się suplementujesz. Wydajesz mnóstwo kasy, a korzysta na tym nie twój organizm, ale przede wszystkim producent suplementu, czasami korzysta nieuczciwy (mający korzyści z przepisywania lub polecania danego suplementu) lub niedouczony lekarz oraz czasami farmaceuci (na podobnych zasadach jak lekarz). To jest właśnie biznes farmaceutyczny.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


Wojt dzięki za instrukcję i wytłumaczenie jak zażywać tran, ponieważ nigdzie nie jest to sensownie napisane i wyjaśnione. Tran to jak wiadomo nie woda i wchłanianie kwasów tłuszczowych to wyższa szkoła "jazdy", gdzie ważne są detale.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


Znalazłam w internecie szczegółowy raport z wynikami na temat jakości wody w ujęciach wody w Częstochowie (I kwartał 2009) i nie wygląda on źle. Wszystkie parametry są w normie. Pytanie jak często są te badania wykonywane i czy czasami nie są lekko naciągane. Tak jak napisała NutriAdvicerka nie ma tam wyników (chyba po prostu nie są wykonywane) tak istotnych parametrów jak zawartość metali ciężkich, pestycydów, pozostałości środków ochrony roślin, dioksyn, pierwiastków promieniotwórczych, węglowodorów aromatycznych.
Dla ciekawskich poniżej link do raportu.


[URL=http://www.czestochowa.pl/miasto_1/srodowisko/gosp_wodna/Jakosc-wody-I-kwartal-2009.pdf/at_download/file]Raport na temat jakości wody[/URL]
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


W krajach w których pojawiają się sieci fastfoodów zaczynają cierpieć na zwiększenie ludzi z otyłością.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


[quote:cbe4913362="kitkat"]Coraz bardziej jestem przekonany, że to jednak węglowodany proste są przyczyną wielu chorób i schorzeń.[/quote:cbe4913362]


A ja jestem tego prawie pewna, że nadmiar węglowodanów jest przyczyną chorób. Większość osób odżywiających się lub będących na dietach niskowęglowodanowych cieszy się doskonałą kondycją fizyczną i zdrowiem. Też uważam, że lepiej posługiwać się ładunkiem glikemicznym niż indeksem. Indeks jest przereklamowany.
» przejdź do wątku
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->