wysłany: 17.10.2011 18:17
[quote:714c7cdd5c="Dr House"]Prawdziwy chleb razowy nie powinien zawierać drożdży.[/quote:714c7cdd5c]
Oto przepis bez drożdży
Potrzebne składniki:
1 kg mąki żytniej razowej
1/2 kg mąki pszennej
2/3 szklanki ziaren słonecznika
2/3 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki sezamu sypkiego
2 łyżki soli morskiej
do 1,5 l ciepłej wody
oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu
ok. 4 łyżki zakwasu
Zakwas na pierwszy raz można zrobić z samej mąki żytniej i ciepłej (nie gorącej) wody, rozrobić, zostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej, mieszając raz dziennie. Czynność jednorazowa - każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb. Zakwas przechowywać z niezamkniętym słoiczku, w lodówce, jeśli kolejne pieczenie nastąpi po dłuższym czasie niż tydzień, jeśli nie - to w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Blaszki do pieczenia stosować podłużne i wąskie. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Włożyć zakwas i dokładnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą, podobnie jak na drożdżowe. Odłożyć 4 łyżki ciasta do słoiczka, jako zakwas na następny raz. Dwie blaszki chlebowe wysmarować tłuszczem, wysypać delikatnie ziarenkami słonecznika i dyni. Włożyć ciasto, przykryć ścierką i postawić, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 9 godzin. Przed pieczeniem wierzch posypać również pestkami, wysmarować oliwą z oliwek. Piec w temp. 190 stopni. przez 1 godzinę i 20 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek i pozostawić spodem do góry, aby odparował.
» przejdź do wątku