Dzisiaj jest: Wtorek, 08.07.2025 Imieniny: Elżbiety i Prokopa

Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

powrót
Wszystkie posty użytkownika Delmak
Delmak

Jak w temacie, ile kalorii? 
» przejdź do wątku

Delmak

Wiem, że wiele pacjentek boi się badania, dlatego warto pomyśleć o wziernikach, które są delikatne i mają zaokrąglone końcówki. Takie, które nie tylko działają, ale też zminimalizują stres pacjentki. Na stronie https://medycznie.com.pl/kategoria/ginekologia/wzierniki/ znalazłam parę propozycji wzierników, które są opisane jako ergonomiczne czy z wygodniejszym uchwytem. Te elementy naprawdę robią różnicę – trzyma się stabilnie, a pacjentka czuje, że ktoś myśli o jej komforcie. Warto też zwrócić uwagę, czy opakowanie jest pojedyncze, bo to ogranicza ryzyko zakażenia. Poza tym dobrze mieć wybór rozmiaru i materiału – plastik dla jednorazowego użytku albo stal do sterylizacji. Fajnie, że wszystko jest podane razem – łatwiej porównać i podjąć decyzję, co zabrać na wizytę, kiedy pacjentka poprosi o coś łagodniejszego.
» przejdź do wątku

Delmak

A co z dietą, co suplementować? U nas łuszczyca głowy pojawiła się niedawno i jestem totalnie zielona w tym temacie. Słyszałam o wykluczeniu mleka krowiego, cukru, i włączeniu omega-3, ale nie wiem, czy to naprawdę coś daje. I czy są jakieś dermokosmetyki bez recepty, które można stosować codziennie?
» przejdź do wątku

Delmak

Czy ktoś z Was miał jakieś dziwne odczucia albo skutki uboczne po regresji? Zastanawiam się, czy to może jakoś negatywnie wpłynąć na psychikę.
» przejdź do wątku

Delmak

Oj tak... noszę tylko pierścionek i obrączkę, bo większość sklepowych pierścionków jest na mnie po prostu za ciasna – mam paluchy jak kiełbaski ???? A te tanie, sztuczne to już w ogóle odpadają – po nich mam czarne palce albo szyję. Dlatego stawiam na srebro, a jeśli się da, to najlepiej stal chirurgiczna. Miałam kiedyś łańcuszek z takiej stali – serio, wyglądał lepiej niż srebrny i dłużej wytrzymał, dopóki się nie zerwał. A jak ktoś lubi nowoczesną biżuterię, to serio warto zerknąć np. na nausznice – tutaj fajnie opisane: https://vendoria.pl/nausznice-nowoczesna-bizuteria-ktora-podkresli-twoj-styl/
» przejdź do wątku

Delmak

Jak w temacie, czy komuś udało się moze to całkowicie wyleczyć? 

Nie wiem od kiedy ale od dawna z tym walczę 

» przejdź do wątku

Delmak

Rozglądam się za zajęciami dodatkowymi dla córki, żeby trochę urozmaicić jej czas poza przedszkolem. Co według Was warto wybrać, żeby to było i fajne, i rozwijające?
» przejdź do wątku

Delmak

Jem obecnie około 1900 kcal dziennie i waga powoli zaczęła rosnąć po redukcji — czy to możliwe, że moje zero kaloryczne się zmniejszyło? Mam problem z określeniem, czy powinienem już zwiększać kalorie, czy jeszcze poczekać i obserwować. Macie jakieś doświadczenia z tym, jak bardzo może się zmienić zapotrzebowanie po dłuższej redukcji?
» przejdź do wątku

Delmak

Z NFZ bywa różnie, ale niektóre gabinety działają jednocześnie prywatnie i na fundusz. Sprawdź sobie tu: https://ginekolog-rzeszow.pl – widziałam, że mają info o różnych typach wizyt, i z tego co kojarzę, można też zrealizować świadczenia z NFZ. Najlepiej zadzwonić albo zapisać się przez formularz, bo wtedy szybko dostaniesz konkretny termin. Plus, mają też USG na miejscu, więc nie trzeba się rozdrabniać.
» przejdź do wątku

Delmak

Myślę o zmianie diety, głównie z powodu częstych problemów trawiennych, ale nie chcę czegoś, co będzie skomplikowane i kosztowne. Zastanawiam się nad bezglutenową, ale nie wiem, czy da się to ogarnąć przy normalnym trybie życia, pracy itd. Ktoś może próbował i ma jakieś spostrzeżenia?
» przejdź do wątku

Delmak

tak, u mojego taty też zdiagnozowano AMD i właśnie jesteśmy w trakcie leczenia. wszystko zależy od formy – sucha czy wysiękowa. w przypadku wysiękowej robi się zastrzyki doszklistkowe, zwykle co kilka tygodni na początku. nie jest to przyjemne, ale też nie boli, bo dają znieczulenie. efekty są bardzo różne – u niektórych stabilizacja, u innych poprawa. najlepiej pogadać z kimś, kto się w tym specjalizuje – np. tu mają dokładnie opisany cały proces leczenia:  https://voigtklinikaoka.pl/leczenie-amd/ . dużo zależy od tego, jak wcześnie się zacznie, więc dobrze, że się tym już interesujesz.
» przejdź do wątku

Delmak

Kochane w co warto jest inwestować? 

Jak odkłądać na przyszłość dla maluszka?  

» przejdź do wątku

Delmak

Szukaj ekspresu automatycznego z dobrą jakością kawy i prostą obsługą. W takich miejscach czas się liczy, więc coś co robi kawę jednym kliknięciem, to złoto. Sprawdź sobie ofertę na https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/ – mają kilka modeli, które nadają się do gastronomii, ale nie wymagają baristy. Dodatkowo można dogadać się z nimi na dostawy kawy i serwis, więc nie trzeba wszystkiego ogarniać samemu. Warto rozważyć model z podwójnym pojemnikiem, jak masz klientów z różnymi gustami (np. mocna vs delikatna).
» przejdź do wątku

Delmak

My miałyśmy i naprawdę polecam. To nie jest nic przesadzonego, a wręcz przeciwnie – bardzo fajna sprawa, szczególnie jeśli chcecie trochę luzu i śmiechu. Barman przyjechał z całym sprzętem, rozstawił się w mieszkaniu i zrobił dla nas mini warsztaty. Każda mogła coś wymieszać, próbować różnych smaków, nawet niektóre same tworzyły swoje „autorskie” drinki. Ekipa była bardzo sympatyczna, zero sztywności. Korzystałyśmy z oferty, którą znalazłam na https://oryginalnybar.pl/ i wszystko poszło naprawdę sprawnie. To była atrakcja, która nie tylko dała coś do picia, ale też stworzyła klimat.
» przejdź do wątku

Delmak

U mnie znaczna poprawa po wcierce do włosów Radical med i tabletki silica. Plus mycie codziennie glowy szamponem Psorisel Wypadanie zastopowane, sama jestem w szoku, że w sumie szybki odzew - wszystko to stosuję od jakiś 4 tygodni.
» przejdź do wątku

Delmak

Planuję otworzyć gabinet pediatryczny i zastanawiam się, jakie wyposażenie będzie niezbędne. Chodzi mi o meble i sprzęt dostosowany do dzieci. Co polecacie?
» przejdź do wątku

Delmak

Jak chcesz żyć zdrowo, komfortowo i względnie tanio, to rekuperacja jest praktycznie koniecznością.
Klimatyzacja to oddzielna sprawa. Tutaj ogólnie warto bo to nieduże pieniądze a po co się smażyć w lecie.
Oczywiśćie duże znaczenie ma też kto Ci zamontuje klimatyzację ???? Dobrze jest zdecydować się na firmę z doświadczeniem. Od siebie polecam montaż klimatyzacji Lublin w tej firmie. 
Znajdziesz tutaj kontakt do doświadczonej ekipy, która powinna podpowiedzieć co jest najlepszym rozwiązaniem.
» przejdź do wątku

Delmak

To trochę zależy, jak wygląda kuchnia – czy jest otwarta, czy osobna i jak często używasz piekarnika albo gotujesz. W zamkniętej kuchni lepiej uważać, bo para i tłuszcz mogą szybciej zanieczyszczać filtry. Ale jeśli kuchnia jest połączona z salonem, to jedna jednostka w zupełności wystarczy. U mnie działa to bez problemu. Warto tylko pomyśleć o regularnym czyszczeniu. 
» przejdź do wątku

Delmak

Czekoladę ! Jadłam jej bardzo dużo i ciągle coś mi na twarzy wyskakiwało, masakra, miałam całą brodę zsypana... W końcu odstawiłam słodycze a przede wszystkim czekoladę, raz na jakiś czas jedynie sobie pozwolę. Moja cera jest teraz w o wiele lepiej kondycji. Jedynie tylko przed @ mi wyskakują pojedyncze ale szybko giną A z kosmetyków polecam Atopicin, zarówno krem na dzień jak i na noc, jest to seria dostępna w aptekach.
» przejdź do wątku

Delmak

Płyn Psorisel.

Regularnie się tym ratuję :)
» przejdź do wątku

Delmak

Zastanawiam się nad diagnozą psychologiczną, ale w moim mieście nie ma za bardzo gdzie tego zrobić. Czy taka diagnoza online ma w ogóle sens?
» przejdź do wątku

Delmak

Dobrze mieć wszystko w jednym miejscu, szczególnie jak trzeba zrobić badania i odwiedzić więcej niż jednego lekarza. Unika się wtedy biegania po całym mieście, szukania osobno ortopedy, kardiologa, czy laryngologa. Fajnie, jeśli są też USG i EKG, bo to skraca całą drogę diagnostyki. W Skawinie jest kilka placówek, ale jak chcesz zobaczyć, gdzie przyjmują różni specjaliści w jednym budynku, to zerknij tutaj: https://rcmskawina.pl/cennik/
Można sobie od razu podejrzeć, jacy lekarze są dostępni i co można zrobić na miejscu.
» przejdź do wątku

Delmak

Witajcie, jakei badania warto jest przeprowadzić w kierunku luszczycy skóry głowy? A konkretnie jeśli chodzi o wypadanie włosów przy łuszczycy? Dodam ,ze włosy wypadają jak szalone, nie wiem już co mam robić :( 
» przejdź do wątku

Delmak

Żeby schudnąć musi być deficyt kaloryczny. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne (albo poproś kogoś o obliczenie) i odejmij od tego 300-400 kalorii, a waga będzie leciała w dół. Ja tak schudłam 5 kg w jakieś 12 tygodni, a szczerze nawet nie ćwiczyłam, jedynie robiłam 10 000 kroków. 

Daję tutaj też namiar na dietetyka https://olgarymkiewicz.pl/

Który może opracować dietę.  

» przejdź do wątku

Delmak

Ja dostałam opryszczki od razu jak zaszłam w ciążę. moja lekarka powiedziała ze mogła to być reakcja na zmianę w organizmie i kazała używać plasterków żeby się nie rozniosło, a to tez jest lek tylko nieinwazyjny . Jeśli pojawi się kolejna to będzie trzeba już przyjąć heviran .

https://zdrowa-ona.pl/

Od siebie polecam też stronę. Znajdziesz tutaj sporo informacji na temat leczenia opryszczki.
» przejdź do wątku

Delmak

Delikatne i dzialajaceNiedoskonałości i nadprodukcja sebum to problem, który coraz częściej dotyka także osoby powyżej 25., i 30. roku życia, osoby z cerą dojrzałą. Taka skóra wymaga podejścia wielotorowego – nie tylko sebo-regulacji, ale także działania przeciwzmarszczkowego. Kosmetyki o takim spektrum działania powinny zawierać odpowiednio dobrane, uzupełniające się składniki aktywne w optymalnych, efektywnych stężeniach. https://gwio.pl/pl/651_artykuly-sponsorowane/10471_pielegnacja-skory-z-produktami-marki-diego-dalla-palma.html
» przejdź do wątku

Delmak

Mam problem z atopowym zapaleniem skóry, głównie na rękach i nogach. Skóra jest sucha, swędzi, czasem pęka i piecze. Używałem różnych kremów, ale albo nie działają, albo tylko na chwilę. Czy macie coś sprawdzonego, co naprawdę pomaga? Najlepiej coś bez sterydów, bo ich chciałbym unikać.
» przejdź do wątku

Delmak

Ostatnio trafiłam na pojęcie hipnozy regresyjnej, ale nie do końca rozumiem, na czym to polega. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć w prosty sposób?
» przejdź do wątku

Delmak

Kriolipoliza tylko wspomaga odchudzanie. Daje efekty jesli idzie w parze z dobra dieta i ruchem.
Jeśli chciałabyś się wybrać to polecam :) Jednak musisz wiedzieć, że będziesz musiała trzymać dietę i się ruszaćhttps://dermed.pl/pl/uslugi/kriolipoliza-coolsculpting/
Na kriolipolizę mogę polecić udanie się tutaj w Krakowie.
» przejdź do wątku

Delmak

Czekoladę ! Jadłam jej bardzo dużo i ciągle coś mi na twarzy wyskakiwało, masakra, miałam całą brodę zsypana... W końcu odstawiłam słodycze a przede wszystkim czekoladę, raz na jakiś czas jedynie sobie pozwolę. Moja cera jest teraz w o wiele lepiej kondycji. Jedynie tylko przed @ mi wyskakują pojedyncze ale szybko giną A z kosmetyków polecam Atopicin, zarówno krem na dzień jak i na noc, jest to seria dostępna w aptekach.
» przejdź do wątku

Delmak

Czy komuś pomogła dieta keto na bezsenność?
» przejdź do wątku

Delmak

Hej, czy ktoś z was chodził może na fototerapię na AZS? mam iść w marcu i kompletnie nie wiem czego się mogę spodziewać. polepszyło to lub pogorszyło stan waszej skóry? u mnie mają być to dłonie i stopy.Pozdrawiam
» przejdź do wątku

Delmak

Cześć, dieta to podstawa przy cukrzycy, ale niestety nie zawsze wystarcza. Jeśli masz cukrzycę typu 2 i zaczynasz od wysokich cukrów, to leki często są potrzebne na start, żeby to ustabilizować. Później, jak zmienisz nawyki i pilnujesz diety, jest szansa, że lekarz zmniejszy dawki albo całkiem odstawisz leki – ale to wymaga czasu i regularnych badań.Sprawdź sobie ten link: https://galeriapieknakazimierz.pl/diabetolog-cenna-pomoc-w-walce-z-cukrzyca/. Jest tam trochę o tym, jak lekarz może pomóc w ogarnięciu cukrzycy i kiedy dieta wystarcza. Ważne, żeby działać z głową i pod okiem specjalisty.
» przejdź do wątku

Delmak

Witam może nie w temacie . Chce kupić blender kielichowy żeby robić sobie koktajle. Czym się kierować bo wybór jak i przedział cenowy jest duży.
» przejdź do wątku

Delmak

Ściągnij sobie apke do liczenia kalorii, przelicz jakie jest Twoje zapotrzebowanie i odejmij 30%, zmień produkty na nisko kaloryczne i generalnie zadbaj o jakośc posiłków. W redukcji dieta jest najważniejsza ale musisz mieć też ruch więc załóż sobie chociaż te 10-15k kroków dziennie.

https://detoksorganizmu.pl/vip-vianesse

NO i jako dodatkowy suplement polecam.  

» przejdź do wątku

Delmak

Jak w temacie, co okazało się u Was najskuteczniejsze jeśli chodzi o leczenie atopowego zapalenia skóry? 

I gdzie mieliście najwięcej zmian na ciele?  

» przejdź do wątku

Delmak

A macie jakieś fajne pomysły na dania z thermomixa? 
» przejdź do wątku

Delmak

Myślę, że:
dobrej jakośći ekologiczne jedzenie
pilnowanie stałych por jedzenia
ograniczenie słodyczy oraz używek
picie dziennie 2 l wody

» przejdź do wątku

Delmak

My mamy rozpisana dietę pod TM, to na śniadania mam owsianki, shake proteinowy, szakszuke. Na obiady jest różnorodnie m.in dorsz w papilotach, kurczak po tajsku, zupa kebab.

https://rodzinagotuje.pl/dieta-na-thermomix/

Wielu dietetyków moze skomponować taką dietę na thermomix :)
» przejdź do wątku

Delmak

No to ja polecam domek w Okunince, mianowicie Domek Szyszka, dobry standard, fajne położenie jak również blisko czystego jeziora. 
» przejdź do wątku

Delmak

Zgadzam się, tak jest
» przejdź do wątku

Delmak

Można chudnąć stosując różne metody, niestety większość tzw. diet powoduje efekt jojo. Moim zdaniem lepszym pomysłem jest, jak pisali niektórzy przedmówcy, zmiana nawyków żywieniowych, mocne ograniczenie węglowodanów czyli mąki, słodyczy, alko... i ruch. Jeśli ktoś sam gotuje, to warto nauczyć sie przepisów spod znaku diety keto, które sprzyjają chudnięciu. Co do ruchu, to nie trzeba się katować ciężkimi treningami cardio, lepiej robić to, co się lubi, bo dłużej przy tym wytrwamy albo nawet spacerować. Spacery to świetny i niedoceniany spalacz tłuszczu, sam się o tym przekonałem kiedy kupiłem psa Ostatnia rzecz, którą bym polecił, nie tylko celem odchudzania, ale np. uwrażliwienia organizmu na insulinę, pobudzenia procesów autofagii i ogólnie poprawie zdrowia, to intermitted fasting, do poczytania w necie...
Edit: ja nie polecam ujemnego bilansu kalorycznego, gdyż łatwo napisać, a trudniej wyegzekwować. Nawet z policzeniem zapotrzebowania jest problem, bo każdy organizm jest inny, każdy dzień jest inny, kazda aplikacja pokazuje inne wartości Zaręczam, że stosując dietę low carb, IF i nie spędzając całego czasu przed TV będziemy chudnąć bez liczenia kalorii i głodzenia się!

A jeśli chodzi o sam rower polecam elektryczny. Na dłuższe weekendowe wypady, na pewno Ci się sprawdzi.
» przejdź do wątku

Delmak

Jest całe mnóstwo sposobów ale wymagających wyrzeczeń. Najlepsze wg mnie efekty daje dieta ketogeniczna zarówno na krótkim dystansie jaki na dłużej.
Oczywiście warto jest regularnie monitorować swój organizm tak aby ocenić czy jest to odpowiednia dieta dla nas czy nie.
» przejdź do wątku

Delmak

Cera mieszana, trądzikowa1) Mycie żelem z CeraVe turkusowym2) Tonik z aloesem i kurkumą z Bielendy Professional3) Serum-booster pod krem z Tołpy4) Serum z witaminą C z Eveline Beauty&Glow4) Krem-maska pod oczy z Uzdrovisco5) SPF Holika
» przejdź do wątku

Delmak

Motywację która zacznie wygasać zamienisz na dyscyplinę, przyjdzie taki moment że nie wyobrazisz sobie nie zrobić treningu

Od siebie polecam elektrostymulację  Ćwiczenia trwają krótko a można zrzucić naprawdę sporo kcal. 

Ewentualnie polecam kontakt z dietetykiem, daję tutaj namiar na ośrodek w Niepołomicach.  

» przejdź do wątku