Niektóre przyprawy, podobnie jak wyciągi z ziół, pobudzają i wspomagają trawienie. Ich znaczenia nie da się więc przecenić. Zioła i przyprawy posiadają działanie lecznicze, detoksykacyjne, antybakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczowe. Co najważniejsze: przyprawy przyspieszają przemianę materii, skutecznie wspomagając odchudzanie (ale nie odchudzają !)
Przemianę materii stymulują przede wszystkim ostre przyprawy, takie jak pieprz czy papryka. Wspomagają funkcjonowanie wątroby, przyspieszają procesy trawienne i pobudzają szybsze spalanie tłuszczów. Metabolizm przyspieszają także imbir i cynamon. Pobudzają pracę jelit, ułatwiają pracę żołądka i mają działanie wzmacniające. Warto mieć je w swojej kuchni, ale należy pamiętać, że te przyprawy oprócz właściwości odchudzających, mają palący smak i zwiększają apetyt. Działaniem przyspieszającym trawienie charakteryzuje się mięta. Przyspiesza ona wydzielanie żółci przez żołądek i polepsza jego pracę. Ma także właściwości wiatropędne i eliminuje wzdęcia. Przyprawa curry posiada składnik – kurkumę, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Może się więc okazać, że ta mało znana do tej pory w naszej kuchni przyprawa, okaże się prawdziwym hitem.
To nie wszystkie przyprawy wspomagające trawienie. Wśród wielu pozostałym warto wymienić choćby kminek, melisę, majeranek, oregano czy rozmaryn. Zapobiegają wzdęciom, wspomagają pracę żołądka, zwiększają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie. Przyprawy na lepsze trawienie nie zastąpią jednak właściwego odżywiania i zdrowego trybu życia. Dopiero wszystko to razem wzięte może dać pozytywne efekty.
» przejdź do wątkuPrzemianę materii stymulują przede wszystkim ostre przyprawy, takie jak pieprz czy papryka. Wspomagają funkcjonowanie wątroby, przyspieszają procesy trawienne i pobudzają szybsze spalanie tłuszczów. Metabolizm przyspieszają także imbir i cynamon. Pobudzają pracę jelit, ułatwiają pracę żołądka i mają działanie wzmacniające. Warto mieć je w swojej kuchni, ale należy pamiętać, że te przyprawy oprócz właściwości odchudzających, mają palący smak i zwiększają apetyt. Działaniem przyspieszającym trawienie charakteryzuje się mięta. Przyspiesza ona wydzielanie żółci przez żołądek i polepsza jego pracę. Ma także właściwości wiatropędne i eliminuje wzdęcia. Przyprawa curry posiada składnik – kurkumę, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Może się więc okazać, że ta mało znana do tej pory w naszej kuchni przyprawa, okaże się prawdziwym hitem.
To nie wszystkie przyprawy wspomagające trawienie. Wśród wielu pozostałym warto wymienić choćby kminek, melisę, majeranek, oregano czy rozmaryn. Zapobiegają wzdęciom, wspomagają pracę żołądka, zwiększają wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie. Przyprawy na lepsze trawienie nie zastąpią jednak właściwego odżywiania i zdrowego trybu życia. Dopiero wszystko to razem wzięte może dać pozytywne efekty.