Dzisiaj jest: Sobota, 02.12.2023 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika queensaba
queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33





ramka napisał/a:
ja chcę zasmakować egzotyki i stawiam na Egipt
Nie obawiasz się o bezpieczeństwo ?
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33





politia napisał/a:
Niestety nie. Różnią je jedynie kolor, sposób pozyskiwania i smak, ale wciąż cukier to cukier...
Tak jak napisałaś. Cukier to cukier. Widzimy kolor brązowy to od razu myślimy, że jest nieoczyszczony i przez to zdrowszy, ale to niestety nie jest jak w przypadku ryżu brązowego.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33





tgr napisał/a:
Maltoza jest w całości fermentowana przez drożdże tak jak wszystkie inne cukry proste. Jedyne cukry, które nie są fermentowane przez drożdże to cukry złożone - dekstryny.


To z czego wynika tak wysoki Indeks i Ładunek glikemiczny dla piwa jeśli nie ma w nim już maltozy ? Dekstryny nie są słodkie więc nie mogą mieć tak wysokiego IG i ŁG.

Z moich źródeł wynika, że piwo zawiera spore ilości maltozy bo aż 3-5 g na każde 100 ml. Ponadto w zawartości maltozy królują piwa Strong, zaś najmniejsze wartości możemy spotkać w piwach lekkich typu pilzneńskiego.

» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Żeby "obrzydzić" Wam cukier to dopiszę, że w fazie produkcyjnej cukru siarkuje się go, potem oczywiście w jakimś tam sposób usuwa się. Jednak istnieją normy mówiące o maksymalnej zawartości siarki w cukrze w przeliczeniu na SO2 w mg na kilogram cukru. A SO2 to alergen :-P
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Zależy co chcesz spróbować czy świeże owoce (w taką możliwość wątpię), czy suszone owoce czy też sok. Wiadomo że sok ma mało wartości, suszone owoce jeśli były prawidłowo suszone mają dużo wartości odżywczych takich jak witaminy, minerały, błonnik, fitosterole i antyoksydanty. Nasze czarne jagody takich wartości mają znacznie mniej, ale za to są dostępne jako świeże. Gdybym miała kupić owoce jagód acai to tylko kupiłabym świeże lub suszone owoce w przypadku soku uważam, że w przypadku soku gra nie jest warta świeczki.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


W krajach muzułmańskich najlepszym sposobem na upał jest picie ... gorącej herbaty.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Ranking państw - osoby z nadwagą i otyłością (BMI powyżej 25) - dane 2007

W kolejności:
miejsce, nazwa państwa, procent

1. Nauru 94,5
2. Mikronezja 91,1
3. Wyspy Cooka 90,9
4. Tonga 90,8
5. Niue 81,7
6. Samoa 80,4
7. Palau 78,4
8. Kuwejt 74,2
9. Stany Zjednoczone 74,1
10. Kiribati 73,6
11. Dominika 71,0
12. Barbados 69,7
13. Argentyna 69,4
14. Egipt 69,4
15. Malta 68,7
16. Grecja 68,5
17. Nowa Zelandia 68,4
18. Zjednoczone Emiraty Arabskie 68,3
19. Meksyk 68,1
20. Trynidad i Tobago 67,9
21. Australia 67,4
22. Białoruś 66,8
23. Chile 65,3
24. Wenezuela 65,2
25. Seszele 64,6
26. Bahrajn 64,1
27. Andora 63,8
28. Wielka Brytania 63,8
29. Arabia Saudyjska 63,5
30. Monako 62,4
31. Boliwia 62,2
32. San Marino 62,1
33. Gwatemala 61,2
34. Mongolia 61,2
35. Kanada 61,1
36. Katar 61,0
37. Urugwaj 60,9
38. Jordan 60,5
39. Bahamy 60,4
40. Islandia 60,4
41. Nikaragua 60,4
42. Kuba 60.1
43. Niemcy 60,1
44. Brunei 59,8
45. Słowenia 59,8
46. Peru 59,6
47. Vanuatu 59,6
48. Finlandia 58,7
49. Jamajka 57,4
50. Izrael 57,3
51. Saint Lucia 57,3
52. Austria 57,1
53. Azerbejdżan 57,1
54. Turcja 56,8
55. Tuvalu 56,6
56. Dominikana 56.5
57. Słowacja 56,3
58. Cypr 56,2
59. Saint Kitts i Nevis 56,1
60. Kostaryka 55,8
61. Kolumbia 55,6
62. Antigua i Barbuda 55,5
63. Szwajcaria 55,4
64. Czarnogóra 54,9
65. Serbia 54,9
66. Serbii i Czarnogóry (razem) 54,9
67. Albania 54,8
68. Fidżi 54,8
69. Bułgaria 54,2
70. Luksemburg 54,2
71. Chorwacja 53,9
72. Bośnia i Hercegowina 53,8
73. Portugalia 53,8
74. Armenia 53,3
75. Grenada 53,3
76. Republika Południowej Afryki 53,3
77. Iran 53,2
78. Libia 53,2
79. Litwa 53,1
80. Liban 53,0
81. Czechy 52,9
82. Syria 52,8
83. Hiszpania 51,8
84. Węgry 51,6
85. Panama 51.4
86. Tunezja 51.0
87. Saint Vincent i Grenadyny 50,6
88. Brazylia 50,5
89. Belize 49,8
90. Szwecja 49,7
91. Norwegia 49,1
92. Rosja 49.1
93. Salwador 48,7
94. Lesotho 48,5
95. Surinam 47,8
96. Paragwaj 47,7
97. Gujana 47,5
98. Polska 47,5
99. Łotwa 47,3
100. Macedonia 47.2
101. Ekwador 47,1
102. Turkmenistan 46,8
103. Irlandia 46,6
104. Belgia 46,3
105. Wyspy Marshalla 46.2
106. Holandia 46,0
107. Uzbekistan 46,0
108. Dania 45,8
109. Mauritius 45,6
110. Oman 45,6
111. Włochy 45,5
112. Irak 45,4
113. Gruzja 44,8
114. Ukraina 44,8
115. Wyspy Salomona 44,0
116. Botswana 43,6
117. Honduras 43,5
118. Gwinea Równikowa 43,0
119. Maroko 42,9
120. Timor Wschodni 42,7
121. Mauretania 42,5
122. Estonia 42,2
123. Korea Południowa42,0
124. Suazi 41,8
125. Kazachstan 41,4
126. Mołdawia 41,1
127. Bhutan 40,9
128. Francja 40,1
129. Kamerun 39,9
130. Malediwy 39,9
131. Algieria 39,8
132. Korea Północna 39,4
133. Kirgistan 39,2
134. Rumunia 39,1
135. Laos 38,9
136. Wyspy Zielonego Przylądka 38,2
137. Tadżykistan 37,3
138. Gabon 36,5
139. Myanmar 36,3
140. Liberia 35,6
141. Sierra Leone 33,4
142. Haiti 32.8
143. Zimbabwe 32,1
144. Tajlandia 31,6
145. Papua-Nowa Gwinea 30,2
146. Malezja 29.9
147. Ghana 29,2
148. Chiny 28,9
149. Benin 28,5
150. Komory 28,0
151. Angola 27,5
152. Nigeria 27,1
153. Jemen 27,0
154. Senegal 26,4
155. Filipiny 25,2
156. Dżibuti 24,9
157. Mali 24,1
158. Togo 24,0
159. Gwinea 23,5
160. Sudan 23,1
161. Wybrzeże Kości Słoniowej 22,9
162. Singapur 22,9
163. Japonia 22,6
164. Namibia 22,5
165. Pakistan 22,2
166. Wyspy Świętego Tomasza i Książęcej 21,4
167. Tanzania 21,2
168. Malawi 19,3
169. Kongo 18,9
170. Niger 17,6
171. Madagaskar 17,4
172. Mozambik 17,3
173. Gwinea Bissau 16,7
174. Gambia 16,6
175. Indonezja 16,2
176. Indie 16,0
177. Somalia 15,8
178. Chad 15,6
179. Afganistan 15,1
180. Uganda 14,8
181. Kenia 14,3
182. Burkina Faso 14.1
183. Rwanda 13,7
184. Zambia 13,0
185. Burundi 12,9
186. Republika Środkowej Afryki 12.9
187. Kambodża 11,3
188. Dem. Republika Konga 9.1
189. Nepal 8.4
190. Sri Lanka 7.4
191. Wietnam 6.4
192. Bangladesz 6.1
193. Etiopia 5.6
194. Erytrea 4.4
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Gutek ! Gutek ! Gutek !

Zamieść jeszcze raz b020
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


[quote:59a421470d="MichałW"]Martwi mnie wasza opinia na temat mleka, która została wylansowana przez pseudonaukowców...

Jak można mówić, że mleko jest niezdrowe dla człowieka?!? Jestem w szoku po tym co czytam na tym forum...

Po za tym, mleko dostarcza wapnia, które jest bardzo ważne w naszym życiu. Ludzie obecnie coraz częściej chorują na osteoporozę, ba już nawet dzieci zaczynają mieć z tym problemy... [/quote:59a421470d]

Ja nie mam wiedzy naukowej o odżywianiu i o interakcjach pomiędzy róznymi składnikami żywności, ale umiem za to w prosty sposób kojarzyć i analizować korelacje.

Zachęcam do zapoznania się z dokumentem [URL=http://care.diabetesjournals.org/content/23/10/1516.full.pdf]incidence of childhood type 1[/URL] (po angielsku). Jest to w pełni naukowe badanie, a rzecz tyczy się zachorowalności na cukrzycę dziecięcą. Jeśli nałoży się te wyniki na spożycie mleka w tych krajach to korelacja jest oczywista. Czy może być tu jakieś inne sensowne wytłumaczenie ?

Nie znalazłam podobnych informacji na temat osteoporozy, ale myślę, znajdując po nagłówkach, że może być całkiiem podobnie
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


[quote:85d77aab2f="Rokl"]A dokładnie "an apple a day keeps the doctor away", [/quote:85d77aab2f]

A jeszcze dokładniej wzięło się to od "A Banana a Day Keeps the Doctor Away" - banan ma sporo potasu, potrzebnego w chorobach serca. Uważam, że jabłko jest jednak lepszym owocem niż banan, ale nie zaszkodzi jeść i jabłka i banany icecream
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Wyczytałam, że Vigantol został wycofany ze sprzedaży, bo jakieś partie były zanieczyszczone chemicznie. Czy ma ktoś propozycje, jaki preparat witaminy D bez recepty jest bezpieczny i dobrze wchłanialny ?
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Ja dodam jeszcze, że syrop jako produkt otrzymywany produkcyjnie może zawierać w sobie toksyczny metal cięzki - rtęć ! Rtęć może wchodzić w skład źle oczyszczonej sody kaustycznej, która jest używana w produkcji syropu. [URL=http://www.foxnews.com/story/0,2933,484088,00.html]?ródło informacji[/URL]
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Znalazłam na stronie diety paleolitycznej wskaźniki kwasowo - zasadowe dla różnych produktów (a dokładnie wpływ na pH moczu). Oto tłumaczenie (produkty z wartością minusową zasadotwórcze, z wartością plusową kwasotwórcze)

Napoje
Piwo, jasne, butelkowane 0,9
Coca-cola 0,4
Kakao, częściowo odtłuszczone -0,4
Kawa, parzenie 5 minut -1,4
Woda mineralna mocno zmineralizowana -1,8
Woda mineralna słabo zmineralizowana -0,1
Czerwone wino -2.4
Herbata -0,3
Wino białe, wytrawne -1,2


Tłuszcze i oleje
Masło 0,6
Margaryna -0,5
Oliwa z oliwek 0,0
Olej z nasion słonecznika 0,0


Ryby
Dorsz 7.1
Śledź 7.0
Pstrąg 10,8


Owoce i soki owocowe
Sok jabłkowy niefiltrowany -2,2
Jabłka, ze skórką, średnio -2,2
Morele -4,8
Banany -5,5
Czarne porzeczki -6,5
Wiśnie -3,6
Sok winogronowy, niesłodzony -1,0
Kiwi -4,1
Sok z cytryny -2,5
Sok pomarańczowy, niesłodzony -2,9
Pomarańcze -2,7
Gruszki -2,4
Ananas -2,7
Rodzynki -21,0
Truskawki -2,2
Arbuz -1,9


Orzechy
Orzechy laskowe -2,8
Orzechy włoskie 6,8


Produkty zbożowe
Pieczywo, mąka żytnio - mieszana 4,0
Pieczywo, mąka żytnia 4.1
Pieczywo, mąka pszenno - mieszana 3,8
Pieczywo, mąka pełnoziarnista 1.8
Chleb, bułki, chleb biały 3,7
Płatki śniadaniowe 6.0
Pieczywo chrupkie, żytnie 3,3
Makaron, jajeczny 6.4
Płatki owsiane 10,7
Ryż, brązowy 12.5
Ryż, biały, gotowany 1.7
Mąka żytnia 5.9
Makaron spaghetti 6,5


Rośliny strączkowe
Fasola zielona -3,1
Soczewica, zielona i brązowa, cała, suszona 3.5
Groch 1.2


Mięsa i produkty mięsne
Wołowina, chuda 7,8
Kurczak 8,7
Parówki 6.7
Pasztetowa 10,6
Wieprzowina, chudea 7,9
Salami 11,8
Indyk 9,9
Cielęcina 9.0


Mleko, produkty mleczne
Maślanka 0.5
Ser Camembert 14,6
Ser Cheddar, o obniżonej zawartości tłuszczu 26,4
Sery Gouda 18,6
Twaróg, zwykły 8.7
Śmietana kwaśna 1,2
Twaróg 11,1
Sery twarde, średnio 19,2
Lody 0.6
Mleko pasteryzowane 0,7
Ser Parmezan 34,2
Ser topiony, zwykły 28,7
Jogurt z owocami 1.2


Jaja
Jaja całe 8.2
Białko jaj 1.1
Żółtko jaj 23,4


Cukier i słodycze
Czekolada mleczna 2,4
Miód -0,3
Cukier biały -0,1


Warzywa
Szparagi -0,4
Brokuły -1,2
Marchew -4,9
Kalafior -4,0
Seler -5,2
Cykoria -2,0
Ogórek -0,8
Bakłażan -3,4
Pory -1,8
Sałata, średnio -2,5
Grzyby, średnio -1,4
Cebula -1,5
Papryka, zielona -1,4
Ziemniaki -4,0
Rzodkiewka -3,7
Szpinak -14,0
Sok pomidorowy -2,8
Pomidory -3,1
Cukinia -4,6
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Nowe badania opublikowane w marcu 2010 roku przez Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, wykazały że 59 procent ludności cierpi z powodu niedoboru witaminy D. Ponadto prawie 25 procent osób, posiadają ekstremalnie niski poziom witaminy D.

Obszerny artykuł tutaj: http://www.naturalnews.com/028357_vitamin_D_deficiency.html
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


[quote:ff9b25ddc9="malutka"]A ja mam pytanie - przy sporządzaniu posiłków sprawdzacie wszystko z tabelami?[/quote:ff9b25ddc9]

Nie. Można byłoby się zaliczyć :-D. Tabele dla mnie mają charakter orientacyjny. Ponadto w przypadku dań złożonych wartości kaloryczne zazwyczaj są obarczone błędami.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


[quote:662cc90c76="tola"]no właśnie jak to z tym jest bo przecież teraz ta cała akcja jest z wodą, mówią nawet do 3 l dziennie, różnie to wygląda te wszystkie teorie[/quote:662cc90c76]

Do 3 litrów, żebyś więcej kupowała wody mineralnej :-P . Myślę, że 1,5-2 litrów jest wystarczającą ilością. Wiadomo, że całej ilości nie zaleca się wypić za jednym zamachem, tylko systematycznie podczas całego dnia.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Oto co znalazłam na ten temat:

Ponieważ naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe, a dzisiejsze żywienie zakwasza ciało, powstaje wiele schorzeń i niedomagań. Cierpimy na brak energii...

Alkaliczne pożywienie i woda dostarcza organizmowi wartości odżywcze niezbędne do neutralizacji kwasów i toksyn, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy i organy wewnętrzne. Jest to dieta dla wszystkich, którzy pragną odzyskać wigor w swoim ciele.

Pomysłodawcą diety zasadowej jest dr Robert Young. Zgodnie z jego programem, wartości odżywcze powinny przywracać nasz organizm do zbilansowanego poziomu. Pokarmy, witaminy, minerały i zioła napełniają ciało energią, uzupełniając słabsze energetycznie miejsca.

Poniżej przedstawiam notatki z programu Anthony Robbisa (światowej sławy eksperta samorozwoju), Living Health.

- Jedzenie powinno być energetyczne
- Nasze ciało jest bioelektryczne
- Każdy pokarm posiada swoją wartość energetyczną (np. awokado 70-80 Mhz, pokarm gotowany 8-10 Mhz, Hamburger 3-4 Mhz)
- Nasza typowa dieta zawiera bardzo niską wartość energetyczną (10-30 Mhz)
- Różne organy naszego ciała potrzebują konkretnego poziomu energii do prawidłowego funkcjonowania (mózg, serce potrzebują 60-70 Mhz)

- Nasze ciało również musi być zbilansowane pod względem pH
- Ciało potrzebuje być alkaliczne (zasadowe), a nie kwaśne (pH mierzy się od 0, dla kwaśnego, do 14 dla zasadowego, pH 7 jest obojętne)
- Kiedy ciało zostaje zakwaszone, krwinki sklejają się.
Powoduje to niedostatek tlenu, prowadząc do braku energii
- Organizm stara się wtedy neutralizować kwas, używając tłuszczu, wapnia, cynku i magnezu pobieranego z ciała
- Im więcej mamy kwasu w organizmie, tym więcej tłuszczu jest wytwarzane i zatrzymywane
- Jeśli brakuje nam tłuszczu, zakwaszony organizm zużywa wapń z ciała. Może to powodować niedobory wapnia.
- Jeśli potrzebujemy tłuszczu do neutralizacji kwasu, konsumpcja tłuszczu jest wskazana. Nie wszystkie rodzaje tłuszczów są złe. Zdrowe tłuszcze to: tłuszcze tłoczone na zimno, siemię lniane, ziarno słonecznika, oliwa z oliwek. Ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
- Im więcej jemy cukru, tym więcej wytwarzanego jest kwasu w organizmie. Niestrawione węglowodany stają się cukrami, z których powstaje kwas.
- Zrozumienie które pożywienie jest kwasowe, a które zasadowe może pomóc nam kontrolować cały organizm.
- Śniadanie: unikaj soków owocowych (kupnych), bo zawierają dużo cukrów.
- Banany zawierają 25% cukru.
- Cytryna i lemonka (pomimo smaku) dają w organizmie odczyn zasadowy.


Anthony Robbins zaznacza, jak ważne jest jedzenie bogate w wodę. Należą do nich owoce, warzywa i kiełki roślinne. Powinniśmy jeść tych pokarmów jak najwięcej!


ZALECANA LISTA ŻYWNOŚCI:

Idealna lista z zakupami (wg działów w sklepie)

Kiedy na początek przestawiasz się na dietę alkaliczną, możesz nie wiedzieć jakie pokarmy kupować. Ta przykładowa lista zakupów pomorze Tobie poznać jakie rodzaje żywności konsumować, aby wzmacniać swoje zdrowie za każdym razem gdy jesz!

Dział warzywa, owoce:
Awokado, burak, brokuł, kapusta, marchewka, kalafior, seler, ogórek, ciemna sałata, bakłażan, czosnek, zioła (świeże), por, cytryna, limonka, cebula, pietruszka, czerwone pomidory, owoce sezonowe, szpinak, kabaczek, cukinia, żurawina

Dział zdrowa żywność:
Masło migdałowe, mleko migdałowe, amarant, ryż (basmati), ciasteczka z brązowego ryżu, gryka, mąki (orkisz, szarłat, proso itp.), olej z pestek winogron, hummus, proso, oliwa z oliwek, makaron z ryżu lub gryki, orkisz, mleko sojowe, kiełki, suszone pomidory (w oliwie z oliwek), tahini (pasta z nasion sezamu, w PL Gomasio), rosół wegetariański, dziki ryż.

Rośliny strączkowe:
Adzuki, Black Black-eyed, Garbanzo, Mung, Kidney, soczewica

Nasiona i orzechy (surowe, niesolone):
Migdały, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie (okazjonalnie), orzeszki pimowe, ziarno słonecznika, sezam, pestki dyni

Przyprawy:
zioła prowansalskie, cynamon, kminek, czosnek, imbir, pietruszka, tymianek, curry, Garam Masala, California Pizza, Italian Spice, Jamaican Jerk, Mexican Pasta, Szechwan, Thai Seasoning

Inne
olej z ogórecznika, olej lniany, tortilla, tofu, oleje tłoczone na zimno nasiona lub pieczywo pełnoziarniste, sól morska, woda destylowana
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Znalazłam w internecie (niestety po angielsku) źródła w żywności

[URL=http://www.greenfacts.org/en/boron/toolboxes/2.htm]boru[/URL]
[URL=http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/manganese/]manganu[/URL]


Dodatkowo polecam zapoznać się z tematem [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=190]skorupek jaj[/URL]
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Z czystej ciekawości. Czy wiesz może [b:3cd0a2f520]wisienka[/b:3cd0a2f520], jakie są to te słynne osoby ?
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


A mi się udało znaleźć fajną rozpiskę żywieniową - "antygrypową"

[b:98fde9f206]Śniadanie: [/b:98fde9f206]
■2 pomarańcze
■Mix ananasowo morelowo-bananowy z mlekiem sojowym, lnem mielonym, mlekiem sojowym
■Kanapki z miodem gryczanym
■Papryka
■Sok z aronii i żurawiny
■ćwiczenia – 10min.


[b:98fde9f206]Przekąska: [/b:98fde9f206]
■Marchew, woda z cytryną, imbirem, miodem lipowym
■Herbatka różana i herbatka malinowa
■Kanapka z tuńczykiem,
■Jajko na miękko, papryka, kromka chleba z sałatą i pestkami słonecznika, dyni
■Maliny
■Dobrany specjalnie chrupki i wzbogacony w minerały błonnik z mlekiem sojowym i lnem mielonym – smaczne! Błonnik pogarsza wchłanianie wapnia, żelaza, cynku dlatego wybrałam wersję wzbogaconą w te minerały.


[b:98fde9f206]Obiad: [/b:98fde9f206]
■Zupa z całej włoszczyzny posiekanej drobno, cebuli, papryki, natki pietruszki
■Dodatkowo gotujemy 3 łyżki odżywczej komosy ryżowej „Quinoa”
■Ryba – morska świeża
■Przyprawiamy oraz kroimy kładąc na nią czosnek, cebulę
■Pieczemy w folii aluminiowej około 15min.
■Obok kiszona kapusta z pestkami dyni i sezamu, marchewką startą
■Do tego brukselka lub brokuły


[b:98fde9f206]Przekąska: [/b:98fde9f206]
■Morela
■Surówka ze szpinaku z parmezanem
■Gruszka, pomarańcza, awokado
■10 orzechów
■Mleko sojowe z czekoladą na gorąco
■Len mielony


[b:98fde9f206]Kolacja: [/b:98fde9f206]
■2 kanapki z łyżeczką oleju z pestek dyni, miodem i czosnkiem, pestkami dyni
■Mleko sojowe z lnem mielonym
■Zupa
■Woda z cytryną


[b:98fde9f206]Suplementy: [/b:98fde9f206]
■wyciąg z czosnku, naturalne witaminy A, C, E (dietetyczne wyciągi z ziół i owoców), wapń z magnezem, błonnik
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Przede wszystkim trzeba unikać kupowania nieznanych marek. Właśnie te które są reklamowane w telewizji wydają się być OK. Firmy, które się reklamują mają pieniądze na marketing i na badania, nie sądzę, żeby reklamowały buble.
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Dzięki Wojt - Twój post jest wielce pomocny
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Czy istnieje jakaś szybka metoda (np. badanie ph pobranej krwi) ustalenia stopnia równowagi kwasowo zasadowej organizmu ?
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Bardzo ciekawe tabele dla owoców, warzyw, orzechów i nasion, niestety po angielsku

healthalternatives2000.com/fruit-nutrition-chart.html
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Bardzo lubię etniczne jedzonko. Korzystam z anglojęzycznych stron

www.ethnicrecipes.org
www.allrecipes.com
www.recipesource.com
» przejdź do wątku


queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


[quote:95d4225ded="Tabularaza"]Dlaczego na liście produktów kwasotwórczych słodziki znajdują się na pierwszym miejscu ? Co mają w składzie, że są aż tak kwasotwórcze ?[/quote:95d4225ded]

A pytanie od drugiej strony. Dlaczego cytryna jest najbardziej zasadotwórcza ? Przecież to czysty kwas w smaku !
» przejdź do wątku