Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Cholesterol


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Zależność cholesterol - cukier

Kornelia84




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 26.10.2015
Posty: 5


Ostatnie badania wskazują, że zjadanie nadmiernej ilości fruktozy wpływają na wzrost syntezy lipoproteiny A, a w dalszej kolejności sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Alipoproteina wzmaga działanie aterogenne - przyspiesza miażdżycę - odkładanie się blaszek miażdżycowych w świetle naczyń krwionośnych. Z fruktozą także trzeba uważać.

:) Kornelia z Cook & Love


Krysiek




Dołączyła: 24.11.2015
Posty: 8


napisał/a:

 Chyba ze wszystkim trzeba uważać :) Nawet pijąc soki naturalne. Spotkałam się ostatnio ze stwierdzeniem że można zakwasić organizm.

 


Agnes_ka




Skąd: Krk
Dołączył: 16.12.2015
Posty: 3


Zakwasić, ale chyba nie sokami? Soki (te kwaśne!) podobno są dobrym sposobem na odkwaszenie organizmu.
Żyjmy zdrowo:)

iwonaprazmo




Skąd: Świdnik
Dołączyła: 24.01.2016
Posty: 7


Przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi nie są tłuszcze, ale własnie cukier! Brązowy cukier jest nieco "zdrowszy" niż biały, bo nie jest aż tak oczyszczony i zawiera dodatkowo mikroelementy, ale nie oszukujmy się, nie są to korzyści przewyższające szkodliwość cukru samego w sobie! Tak więc jeśli ktoś ma problemy z podwyższonym cholesterolem to pierwszy co idzie do eliminacji to własnie cukier prosty.

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2





iwonaprazmo napisał/a:
Przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi nie są tłuszcze, ale własnie cukier
Dlatego właśnie Amerykanie, obywatele zachodnich cywilizacji i coraz częściej Polacy są nie tylko schorowani na choroby układu krążenia ale też przeraźliwie otyli, bo wmawia się im, że tłuszcz jest be, a węgle cacy. A tu klops, żaden cukier nawet brązowy, ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Warto tylko wiedzieć, że nie każdy cholesterol jest zły. Optymalne żywienie nie spowoduje tego, że przyjmowanie cukrów doprowadzi np. do zmian miażdżycowych. 
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 408

Przepisy: 32

Pomogła: 24





Bodykox napisał/a:
Optymalne żywienie nie spowoduje tego, że przyjmowanie cukrów doprowadzi np. do zmian miażdżycowych.
Ciężko w tych czasach optymalnie się żywić . Niestety zmartwię Cię, nadużywanie produktów bogatych w dodany cukier prędzej czy później doprowadzi do zmian miażdżycowych - w pierwszej kolejności wzrost trójglicerydów, potem cholesterolu VLDL i małego LDL, a następstwem są zmiany miażdżycowe.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Mylisz się i to bardzo. Nie słuchaj tej propagandy. Spożywanie wszystkiego w umiarze nigdy w życiu nie spowoduje zmian cukrzycowych. Trzeba tylko wiedzieć co jeść i w jakich ilościach. Wiadomo, że jeżeli ktoś wcina na śniadanie batony czy owsiankę to długo nie pojedzie.
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 408

Przepisy: 32

Pomogła: 24


 

Bodykox napisał/a:

nie spowoduje zmian cukrzycowych
Nie piszę o zmianach cukrzycowych, tylko miażdżycowych, a to czyni dużą różnicę. 

Tu nie ma żadnej propagandy,  nie trzeba powoływać się na statystyki, wystarczy rozglądnąć się na ulicy, a zobaczysz, że w naszym społeczeństwie nie ma umiaru. Ten "umiar" wiąże się też  z coraz większym "zawalaniem" rynku produktami bardzo mocno przetworzonymi i czasami wręcz brakiem wyboru zdrowej, czy nawet zdrowszej alternatywy.

Bodykox napisał/a:
Spożywanie wszystkiego w umiarze nigdy w życiu nie spowoduje zmian cukrzycowych.
Nigdy nie wiadomo, w którym momencie się "przegnie" umiar i nastąpi początek choroby.

Monika Uszkowicz




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 30.06.2016
Posty: 1


No przecież wiadomo, że od razu Ci nie będzie skakał . Kiedyś czytałam książkę o zdrowym żywieniu i tam było, że nawet jak zjesz garść cukru to nic się nie stanie. trzeba by było jeść codziennie i duuuuuużo .Tu masz więcej info czystyorganizm.pl
ostropest plamisty lepiej dla wątroby http://czystyorganizm.pl

  | 1 | 2 | 3 |