Witam
Niekiedy słyszy się pojęcie dobrego i złego cholesterolu. Jednak w różnych artykułach czyta się z kolei że nie ma takiego rozgraniczenia. Jaka jest więc prawda? Czy można cholesterol podzielić na zły i dobry?
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
Witam
Niekiedy słyszy się pojęcie dobrego i złego cholesterolu. Jednak w różnych artykułach czyta się z kolei że nie ma takiego rozgraniczenia. Jaka jest więc prawda? Czy można cholesterol podzielić na zły i dobry?
|
|
Trzeba rozgraniczyć dwa pojęcia - cholesterol cholesterolu: egzogenny i endogenny.
Cholesterol egzogenny dostarczany jest z pożywieniem, wchłaniany i transportowany w postaci lipoprotein. Wszystkie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawierają większe, bądź mniejsze ilości cholesterolu.
Cholesterol endogenny produkowany jest w organizmie, głównie w wątrobie (ok. 85%), jelicie cienkim (ok. 10%) oraz skórze. Wątroba produkuje mniej więcej 1 gram cholesterolu na dzień. Najwięcej cholesterolu znajduje się w organach i tkankach w których jest on produkowany lub w tkankach, których komórki posiadają gęsto upakowane błony - szczególnie dużo cholesterolu znajduje się w mózgu i rdzeniu kręgowym ( ok. 40 g), następnie w wątrobie, osoczu krwi, jelicie cienkim, korze nadnerczy, skórze i w ścianach wszystkich komórek.
Ponieważ cholesterol jest nierozpuszczalny we krwi i płynach obwodowych, musi być transportowany do miejsc przeznaczenia w postaci kompleksów z białkami w formie lipoprotein. We krwi wyróżnia się następujące lipoproteiny, sklasyfikowane w grupy pod względem zwiększającej się gęstości: chylomikrony, VLDL - lipoproteina o bardzo małej gęstości, powstająca w wątrobie i jelicie cienkim; przejściowa lipoproteina o pośredniej gęstości IDL, z której powstaje lipoproteina LDL o małej gęstości i niezależnie od poprzednich, powstająca w wątrobie lipoproteina HDL o dużej gęstości. Wszystkie wymienione lipoproteiny związane są z przemianami i transportem cholesterolu VLDL i LDL - np. transportują egzogenny cholesterol (pochodzący z pokarmu).
Triacyloglicerole oraz cholesterol doprowadzane z pokarmem przenoszone są z jelita w postaci dużych cząsteczek o bardzo małej gęstości - chylomikronów. Podczas transportu, triacyloglicerole są hydrolizowane przez enzymy - lipazy, znajdujące się w wyściółce naczyń krwionośnych mięśni. Pozostała część cząsteczki lipoproteiny, zwana chylomikronem resztkowym, którego dużą część stanowi cholesterol, jest dalej transportowana i pobierana przez wątrobę. Gdy ilość pobranego cholesterolu przekroczy własne potrzeby, lipoproteiny przedostają się do tkanek w postaci VLDL. Stężenie we krwi lipoproteiny LDL - bogatej w estry cholesterolu, ma ścisły związek z występowaniem miażdżycy i chorób serca - jest to tak zwany "zły cholesterol". Bardzo ważna jest lipoproteina HDL posiadająca w swej strukturze dużo białka chemicznie innego niż w VLDL i LDL. To odmienne białko zmienia całkowicie funkcje lipoproteiny. Powstaje dzięki niemu tzw. "dobry cholesterol" - HDL, który może usuwać cholesterol z różnych miejsc organizmu, nawet z płytek miażdżycowych. Stąd jego nazwa "dobry cholesterol".
Tak więc odpowiadając na pytanie można powiedzieć, że mamy w organizmie dobry i zły cholestero, chociaż tak naprawdę są to związki kompleksowe z cholesterolem w roli głównej .
Jeżeli jest powyżej 75 przy jednoczesnym niskim złym to mówimy wtedy o potencjale do długowiecznościo to jeszcze trochę i bede mogła mówic ze mam potencjał do długowieczności
Mój HDL wynosi 90! Ale LDL i ogólny jest trochę podwyższony. Mimo to lekarze mówią, że nie mam się czym martwić, bo ważne są odpowiednie proporcje poszczególnych frakcji, a nie wynik całkowitego cholesterolu, który tak naprawdę o niczym nie mówi.
W diagnostyce frakcji cholesterolu LDL jak się okazuje ważna jest jego podfrakcja - sdLDL - małe gęste LDL (small dense LDL). Jeśli ma się głównie małe gęste LDL, ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca jest większe, niż ryzyko związane z całkowitym stężeniem LDL. Natomiast obecność głównie dużych lekkich LDL nie zwiększa ryzyka.
Założenia - dieta South Beach: Dietę tę stworzył lekarz kardiolog Arthur Agatson, by pomóc pacjentom z nadwagą, redukując ryzyko zachorowania na cukrzycę, zawału serca i wylewu przy jednoczesnej utracie wagi. Dieta plaż południowych zwana też south beach lub plaż południa polega na zastąpieniu złych tłuszczów nasyconych zdrowymi dla serca... WIĘCEJ