Kiedy mowa o skutkach złego odżywiania, zawsze pojawia się główny winowajca – cholesterol. Wokół tej substancji rozpętała się prawdziwa burza, podsycana przez przemysł farmaceutyczny, zainteresowany sprzedażą drogich, zwykle obarczonych silnymi działaniami ubocznymi leków. A cholesterol nie jest podstępnym zabójcą, jak często się o nim mówi, lecz przede wszystkim ważną substancją niezbędną do życia, jest składnikiem większości komórek i tkanek, zwłaszcza układu nerwowego i mózgu, wątroby, krwi i organów płciowych. Bierze udział w produkcji hormonów płciowych i hormonów stresu. Bez cholesterolu nie ma witaminy D, żółci ani trawienia tłuszczów. Staje się groźny dopiero wtedy, kiedy jest niewłaściwy stosunek „złego” do „dobrego” cholesterolu i odkłada się on w sercu i naczyniach krwionośnych. A odłoży się wtedy, gdy dojdzie do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Za główną przyczynę uszkodzenia naczyń krwionośnych uważa się nadmiar wolnych rodników, a nadmiar wolnych rodników spowodowany jest złą dietą i brakiem antyoksydantów.
Forum dyskusyjne
Forum - Cholesterol
powrót
Cholesterol - fakty i mity
|
|
Faktycznie jak się człowiek zastanowi z tym cholesterolem to coś tu nie gra. Jeśli faktycznie cholesterol byłby tak zły to "obklejałby" nie tylko w okolicach naczyń wieńcowych, ale praktycznie powinien to robić w całym organizmie.
Zaznaczmy, ze dobry cholesterol wspomaga usuwanie złego, odłożonego w naczyniach krwionośnych i przyczyniającego się do miażdżycy.
Do antyoksydantów zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna, likopen), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q, związki fenolowe.
Antyoksydanty możemy znaleźć w: olejach roślinnych (tłoczonych na zimno), pełnoziarnistych produktach zbozowych, owocach, warzywach, ziołach, przyprawach, herbacie zielonej oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Oleje tłoczone na zimno szczególnie bogate są w tokoferole, tokotrienole, fosfolipidy, w owocach i warzywach witaminę C, flawonoidy, karotenoidy, w przyprawach i ziołach – bogactwo związków fenolowych.
Antyoksydanty możemy znaleźć w: olejach roślinnych (tłoczonych na zimno), pełnoziarnistych produktach zbozowych, owocach, warzywach, ziołach, przyprawach, herbacie zielonej oraz innych produktach pochodzenia roślinnego. Oleje tłoczone na zimno szczególnie bogate są w tokoferole, tokotrienole, fosfolipidy, w owocach i warzywach witaminę C, flawonoidy, karotenoidy, w przyprawach i ziołach – bogactwo związków fenolowych.
można je jeść bez obaw o cholesterol czy jednak lepiej uważać? czytałam gdzieś, że to nieprawda, że podnoszą cholesterol... ale już sama nie wiem.

A jak powinna wyglądac dieta dla osoby, ktora ma za wysoki cholesterol (a ma zaledwie dwadzieścia kilka lat)?
pomarjancza napisał/a:
można je jeść bez obaw o cholesterol czy jednak lepiej uważać? czytałam gdzieś, że to nieprawda, że podnoszą cholesterol... ale już sama nie wiem.
pytasz o tłuszcze roślinne? według najnowszych badań olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ale wiadomo - z niczym, nawet tym co dobre, nie należy przesadzać

pomarjancza napisał/a:
można je jeść bez obaw o cholesterol czy jednak lepiej uważać? czytałam gdzieś, że to nieprawda, że podnoszą cholesterol... ale już sama nie wiem.
Moim zdaniem jeśli nie łączy się ich z węglowodanami (chleb, majonez) to nie podnoszą. Najlepiej jak się zrobi eksperyment - zrobić wyniki frakcji cholesterolowych i trójglicerydów przed eksperymentem i miesiąc po eksperymencie. Na śniadanie jeść jajecznicę z 2-3 jajek smażonych na maśle klarowanym lub smalcu ! ewentualnie z dodatkiem (do wyboru lub łacznie) cebuli, pieczarek, boczku, natką pietruszki, pomidorami. Oczywiście unikać węglowodanów i słodkich napoji w trakcie takiego śniadania. Każdy organizm jest inny więc pewności nie ma jak zareaguje Twój organizm.
Febria napisał/a:
A jak powinna wyglądac dieta dla osoby, ktora ma za wysoki cholesterol (a ma zaledwie dwadzieścia kilka lat)?
Unikanie węglowodanów (słodycze, słodkie napoje, tzw. soki, chleb i produkty oparte na mące to też węglowodany), mieszania tłuszczy nasyconych z węglowodanami, dużo nieprzetworzonych warzyw (surówki), dużo omega 3 (ryby morskie, owoce morza, olej lniany tłoczony na zimno - nie wolno na nim smażyć i podgrzewać go)
politia napisał/a:
pytasz o tłuszcze roślinne? według najnowszych badań olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ale wiadomo - z niczym, nawet tym co dobre, nie należy przesadzać
Politia - jasno i klarownie. Z produktów naturalnych najbardziej pomocne w obniżaniu złego cholesterolu i trójglicerydów są kwasy omega 3. Jaka jest zawartość omega 3 w zimnotłoczonym oleju rzepakowym ? - ok. 12%, jaka jest zawartość w zimnotłoczonym wysokolinolenowym oleju lnianym ? - ok. 52%, ponadto co ważne różnią się proporcjami omega 3 do omega 6 co również jest istotne. Więc jak ciągle piszesz, że olej rzepakowy jest the best to wprowadzasz ludzi w błąd. Jest dobry, jest na pozycji nr 2, ale pozycja nr 1 należy bezwględnie do oleju lnianego wysolinolenowego.
NutriAdvicerka napisał/a:
cytat:
pytasz o tłuszcze roślinne? według najnowszych badań olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ale wiadomo - z niczym, nawet tym co dobre, nie należy przesadzać
Politia - jasno i klarownie. Z produktów naturalnych najbardziej pomocne w obniżaniu złego cholesterolu i trójglicerydów są kwasy omega 3. Jaka jest zawartość omega 3 w zimnotłoczonym oleju rzepakowym ? - ok. 12%, jaka jest zawartość w zimnotłoczonym wysokolinolenowym oleju lnianym ? - ok. 52%, ponadto co ważne różnią się proporcjami omega 3 do omega 6 co również jest istotne. Więc jak ciągle piszesz, że olej rzepakowy jest the best to wprowadzasz ludzi w błąd. Jest dobry, jest na pozycji nr 2, ale pozycja nr 1 należy bezwględnie do oleju lnianego wysolinolenowego.
Skoro już ten temat poruszyłaś - najkorzystniejszy stosunek tych dwóch kwasów to 1:2 przy czym to właśnie olej rzepakowy ma najbardziej zbliżony skład do tych proporcji i stąd też ostatnimi czasy uznawany jest za najlepszy pod względem składu.