Dzisiaj jest: Poniedziałek, 05.12.2022 Imieniny: Kryspina i Saby



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Forum dyskusyjne

Forum - Indeks i ładunek glikemiczny



powrót

Palatynoza

aneczkak1990




Dołączyła: 01.02.2012
Posty: 1

Ostatnio, szperając w internecie, znalazłam taki cukier.

Na stronie wszystko jest pięknie napisane: że ma o połowę niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier, że polecany jest diabetykom i osobom odchudzającym się itd. ale zanim zacznę stosować chciałabym zapytać się czy ktoś z was już próbował palatynozę i może mi powiedzieć czy warto.

Znalazłam to na tej stronie:
http://skarbydlazdrowia.pl/index.php?route=product/product&path=72_59&product_id=50
Tam są też odnośniki to artykułów naukowych na ten temat, ale mimo to chciałabym usłyszeć zdanie kogoś kto już to wypróbował.

Vitalia PL
Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Czy ma rzeczywiście niski IG=32 ciężko stwierdzić. Napisać wszystko można, zwłaszcza przy takich nowościach. Sztuczna fruktoza też niski IG, a czyni wiele szkód, ale nie od strony krzywej glikemicznej. Niewiadomo więc jaki "skutki uboczne" może przynosić palatynoza. Uważam, że jeśli słodzić to naturalnym miodem z pasieki, do ochłodzonego napoju. Miód z pasieki nie pasteryzowany, pomimo dużego IG ma wielkie bogactwo bioskładników, które rekompensują wysoki IG no i jest naturalny, nie przetworzony. Ani cukier, ani fruktoza, ani palatynoza nie mają w swoim składzie bioskładników.