Forum dyskusyjne
Forum - Indeks i ładunek glikemiczny
powrót
Surowa marchewka a sok z surowej marchewki - taki sam IG ?
|
|
"w surowej marchewce skrobia jest chroniona przed trawieniem przez błony komórkowe zbudowane z niestrawnej celulozy. W gotowaniu (i rozdrabnianiu) błony ulegają rozerwaniu i zawartość staje się dostępna dla enzymów trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera niestrawiona do jelita grubego"
"błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni"
_____________________________________________________________
MARCHEWKA. ANTYOKSYDANT. ♥♥♥♥♥
BH.223.
MOTTO: MARCHEW ŚWIEŻA, A MARCHEW GOTOWANA WG PROPAGATORÓW IG. *****
ŚWIEŻA MARCHEWKA WG IG=35 JEST PRODUKTEM NA TZW. SZCZUPLENIE I TO PRAWDA ZNANA:
Ale podawanie przez speców od Indeksu Glikemicznego, wskaźnika IG dla marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG=85, jest dużym błędem i najprawdopodobniej źle zidentyfikowanym procesem gotowania, lub najpewniej kolejną niesprawdzoną i błędną pseudo teorią, na chybił trafił.
O CO CHODZI ?
Marchewka zawiera skrobię tj. węglowodan (cukier) wielokrotnie złożony, który poddany procesowi gotowania mógłby ulec rozłożeniu. Wiązania międzycząsteczkowe np. uległyby zerwaniu, a wówczas glukoza (czysta teoria) wydzieliłaby się nieco szybciej podwyższając poziom cukru, ale proszę Państwa jest to tylko niewłaściwa wizja / hipoteza, która biologicznie mogłaby mieć miejsce, ale zwyczajnie NIE ma.
PRAWDA REALNA, WYGLĄDA JEDNAK OTO TAK:
Zarówno marchewka świeża jak i gotowana podnoszą niemal do identycznej wysokości poziom cukru we krwi po ich spożyciu i jest to poziom bardzo niski; ok. 13% wzrostu. Ci specjaliści tzw. propagatorzy teorii o IG, może i ugotowali sobie marchewkę, ale od strony merytorycznych badań identyfikacyjnych, poza zjedzeniem tejże marchewki nie poczynili nic, oprócz tworzenia nierealnych, błędnych teorii typu fiction.
GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie. *****
RADA JEST JEDNA:
Powinniśmy natychmiast odrzucić wszelkie tabele IG, całą tę Ich wymyśloną, nieprawdziwą i w najwyższym stopniu nierealną grę z życiem oraz zdrowiem (zwłaszcza chorych na cukrzycę) ludzi, wczytujących się w tę wirtualną / bzdurną teorię. Ważne w konsumpcji są jednak energetyczne tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU, czyli GLUKOZA NATURALNA, niezbędne dla naszego mózgu. Ze swojego jadłospisu eliminujemy także tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niekorzystne dla trzustki człowieka. Realizujemy wówczas całodzienny prozdrowotny styl odżywiania własnego organizmu. P. S. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/
BH.223.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
_____________________________________________________________
223.004. 51,4 KB. Marchewka pĘczki... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
70.TEMAT.
KŁAMSTWO, TJ. SWOBODNE PODEJŚCIE DO FAKTÓW; CZYŻBY LICHY KABARET ? *****
PRZESYŁAM PANU PONIŻSZY TEKST DO WIADOMOŚCI:
Ja ten tekst napisałem dla 15 letniego młodego człowieka, zachwyconego tzw. Indeksem Glikemicznym, po którym tenże młodzian przytył w jednym roku ponad 30 kilogramów, i pełen najgłębszej frustracji zapytał mnie o zdanie. Poniżej prezentuję moją odpowiedź dla tego otyłego młodzieńca.
PODPOWIEDŹ:
1. Wpisz sobie w Google: dieta montignac część 2
You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=IfPMvUy8b5Y
tv: http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881
TEN FILMIK WIELE WYJAŚNIA:
Zobaczysz swojego naukowca od tego IG, czyli Indeksu Glikemicznego, który tak do końca nie wie co mówi. Stwierdzenia i niemerytoryczny przekaz; są widoczne gołym okiem. To jakieś fiction i życzenia. Przykre, bo przez ten IG, ludzie pogarszają stan zdrowia w cukrzycy nadwyrężając swoje trzustki. Jak się tych wypowiedzi posłucha to rodzi się pytanie następujące: majaczenia otyłego Pana, czy już zaburzenia w realnym odbiorze rzeczywistości ewidentnie niewydolnego; wręcz prymitywnego umysłu.
CZEKOLADA GORZKA MIN. 70% CACAO, PODNOSI POZIOM CUKRU O 42% :
Chleb pumpernikiel, chleb pszenno żytni, podnoszą poziom o 53-74% wzrostu po spożyciu. Figi suszone 58%, a czysta apteczna glukoza o 74% itd. itd. Te wzrosty nadwyrężają trzustki Polaków. Natomiast politolog od 16 lat w naszym kraju, pisał / pisze że należy spożywać produkty wg IG; szczupleć i leczyć cukrzycę. Rozumiem, że wg Niego leczenie cukrzycy polega na zamęczaniu trzustki.
LUDZIE UMIERAJĄ Z POWODU OTYŁOŚCI I CUKRZYCY:
Faza wstępna to więcej chorób, nadwyrężony budżet naszego Państwa, amputacje stóp cukrzycowych, zatory tętnicze i żylne, przeciążone i zatrzymujące się serca. No i co, no i czas już z tym skończyć. A otyli; przecież wg Michela Montignaca ser żółty, szynka wieprzowa czyli każdy tłuszcz się wydali, bo organizm też wg Tego specjalisty, nadmiar tłuszczu wydali. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: nierzetelność czy celowe i świadome oszustwo ?
CHOĆBY TEORIA TEGO PANA:
Michela Montignaca, jakoby węglowodan o nazwie błonnik, który jest węglowodanem nie wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża Indeks Glikemiczny produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Powstaje zatem retoryczne pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.
MOTTO & REGUŁA: WSZYSTKO MOŻNA, CO NIE MOŻNA, BYLE Z CICHA I Z OSTROŻNA. *****
GOSPODARZ PLANETY CZYLI PRZYRODA, USTALIŁA DLA ORGANIZMÓW ŻYWYCH NOŚNIK ENERGII:
W postaci tłuszczu, który wchłania się błyskawicznie i gwarantuje minimum 1 miesiąc życia bez pokarmu. Wg politologa ten nadmiar tłuszczu się wydala. Ty natomiast zapoznaj się z tabelami produktów sklasyfikowanych jako tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU; a zobaczysz jak ułożył zależności pierwiastkowe gospodarz naszej planety. Trzeba się zawsze do reguł gospodarza dostosować jak Cię gości u siebie. Nas na Ziemi gości perfekcyjny gospodarz, czyli Przyroda. Pewien znany kucharz, oraz znana mistrzyni olimpijska się do tego nie dostosowali. Jaki wniosek. Prosty wniosek. Dostosuj się, i nie powtarzaj nieprawd przyrodniczych, o których nic nie wiesz. Dokonuj zdrowych wyborów. Pozdrawiam Cię.
P. S. KOMPETENCJA I NIEMERYTORYCZNA WIEDZA FRANCUSKIEGO POLITOLOGA:
Gwarantuje pełną kompromitację wyznawców tzw. Indeksu Glikemicznego, tj. IG produktu, którego ojcem biologicznym był właśnie Pan Michel Montignac. Francuz był / jest wielkim guru dla niektórych żywieniowych podpowiadaczy, a na filmie widać w pełni Jego wiedzę i klasę naukową. Brawo! tak trzymać; blamaż i pełna kompromitacja, kłamliwej wizji nieprawd biologicznych tej bzdurnej teorii, jest gwarantowana i to już niebawem.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.
UWAGA:
Tabele produktów sklasyfikowanych wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU; pomagają we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych. Tabele IŻ, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie: IRL KRAKÓW.
CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.
WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU PRODUKTÓW, TEN REALNY:
I biologicznie zweryfikowany zarówno TY, jak i Specjaliści od IG, znajdziecie w publikacji;
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. *****
Wydanie (3): zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/
70.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
__________________________________________________________________
236.014. 14,3 KB. Kara i wychowanie... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
210.005. KB. Czekoladki mix... WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU... GLUKOZA NIENATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG