Nigdy nie liczyłam kalorii, ale temat uważam za interesujący, nie mam nadwagi, wprost przeciwnie ważę odrobinę za mało, i zgadzam się ze stwierdzeniem, że kaloryczność posiłku nie jest najważniejsza (a to z czego się on składa)
Forum dyskusyjne
Forum - Kalorie
powrót
obliczanie kaloryczności potraw
Nigdy nie liczyłam kalorii, ale temat uważam za interesujący, nie mam nadwagi, wprost przeciwnie ważę odrobinę za mało, i zgadzam się ze stwierdzeniem, że kaloryczność posiłku nie jest najważniejsza (a to z czego się on składa)
|
|
Określamy ilość spożytych produktów np. na śniadanie. Następnie na podstawie informacji podanej na opakowaniu produktu (wartości energetycznej wyrażonej na 100 g) obliczamy wartość energetyczną spożytej porcji, np. 100 g szynki z indyka ma 84 kcal a zatem 20 g szynki to 17 kcal.
ja znajduję mniej więcej wartości kaloryczne w necie i przeliczam na swoje porcje. To nie jest takie trudne

Najlepiej jest znaleźć produkt lub danie, najbardziej podobne do swojego którego kaloryczność jest podana, i tylko przeliczyć według wagi. jest wiele stron na których podane są kcal poszczególnych dań czy składników.
Stwierdziłem, że jestem już tak przesiąknięty (i skażony) informacjami co ile ma kalorii, i często przez pryzmat kalorii patrzę na jedzenie, że zwyczajnie nie chce już kolejnej wiedzy zdobywać. Bo od nadmiaru wiedzy idzie zwariować i popadnę jeszcze w jakąś paranoję Liczenie kalorii pomogło mi schudnąć. Klucz do odchudzania jest jeden. Regularność posiłków! To podstawa podstaw, 5 - 6 posiłków dziennie.
oj, też bym chciała w końcu doprowadzić do tego, że spożywam regularnie posiłki. Może w końcu mi się uda

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Regularne posiłki i kontrola ilości spożywanych kalorii są kluczem do sukcesu.
BasiaW. napisał/a:
Ja tak robię od jakiegoś czasu i bardzo mi to pomaga w zrzucaniu wagi
Najlepiej jest znaleźć produkt lub danie, najbardziej podobne do swojego którego kaloryczność jest podana, i tylko przeliczyć według wagi. jest wiele stron na których podane są kcal poszczególnych dań czy składników.