Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2024 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Kalorie


«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |  

powrót

Cukier trzcinowy

dylsien




Ostrzeżenia: 1
Dołączyła: 06.06.2013
Posty: 17

Znalazłem taki cukier-trzcinowy-brązowy. Czy jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż normalny biały?

politia




Dołączyła: 19.12.2011
Posty: 120


Niestety nie. Różnią je jedynie kolor, sposób pozyskiwania i smak, ale wciąż cukier to cukier...

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33





politia napisał/a:
Niestety nie. Różnią je jedynie kolor, sposób pozyskiwania i smak, ale wciąż cukier to cukier...
Tak jak napisałaś. Cukier to cukier. Widzimy kolor brązowy to od razu myślimy, że jest nieoczyszczony i przez to zdrowszy, ale to niestety nie jest jak w przypadku ryżu brązowego.


sanica




Dołączyła: 06.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 662



Cukier trzcinowy jest minimalnie zdrowszy od białego, ale tylko ten nierafinowany. Dzieje się tak dzięki pominięciu przy jego produkcji procesu oczyszczenia, co sprawia że zostają w nim żelazo, magnez, potas i wapń.

Podobnie jest jeśli chodzi o kaloryczność, gdyż biały cukier ma 396 kcal w 100 g, a cukier trzcinowy ma 373 kcal w 100 g, więc różnica w kaloryczności jest naprawdę niewielka.

Wniosek z tego taki, że chyba nie warto przepłacać. )

Natomiast jeżeli szukasz czegoś co będzie zdrowe i niekaloryczne to polecam stewię.


Tabularaza




Skąd: Rawa Mazowiecka
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 35





sanica napisał/a:
Natomiast jeżeli szukasz czegoś co będzie zdrowe i niekaloryczne to polecam stewię.
Stewię albo miód, ale trzeba pamiętać, że miodu nie można dodawać do napojów z temperaturą wyższą niż 40 stopni, bo bioskładniki ulegają degradacji, a miód staje się wówczas praktycznie tylko kalorycznym dodatkiem.

kika1985




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.09.2013
Posty: 35


Również "przerzuciłam" się na brązowy cukier, być może to tylko moje subiektywne odczucie, ale w moim odczuciu biały jest zdecydowanie bardziej słodki

longbottom




Dołączył: 17.01.2014
Posty: 4


Cukier trzcinowy jest tylko trochę lepszy od zwykłego, przede wszystkim mniej słodki. Ja ze swej strony polecam ksylitol zamiast obu tych cukrów.
Woda alkaliczna dla Twojego zdrowia - http://www.natura-zdrowie.pl/

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4





longbottom napisał/a:
Ja ze swej strony polecam ksylitol zamiast obu tych cukrów
Najlepiej w ogóle nie słodzić Tak na poważnie osobiście wybrałbym stewię

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

 CUKIER BRĄZOWYTo nic innego jak biały cukier z buraka cukrowego tylko nieco inaczej wyprodukowany. Mówiąc najprościej bo białego cukru dodaje się melasę (którą poprzednio oddzielono) i ponownie wysusza się kryształki. Mają one wtedy ładny brązowo-złoty kolor, kojarzony przez większość konsumentów jako cukier zdrowy - zdrowszy. Napomknąć trzeba, że kosztuje on już znacznie więcej i po prostu najczęściej za niego słono przepłacamy.Taki udawany brązowy cukier można nawet zrobić sobie samemu w domu. Wystarczy do zwykłych białych kryształków dodać karmelu (tyle żeby uzyskać pożądany kolor) i wysuszyć go, aby nie był posklejany.
cofnąć się by wziąć rozbieg

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233


Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.
Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała się o “trzcinie dającej miód” dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.

Walory trzciny

Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się... trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśneg
cofnąć się by wziąć rozbieg

«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |