Forum dyskusyjne
Forum - Kalorie
powrót
Ksylitol
|
|
Mnie nie do końca przekonuje smak ksylitolu. I, co bardziej istotne, jego cena...
ubstancją tą jest ksylitol, zwany cukrem brzozowym, a chemicznie jest to po prostu alkohol polihydroksylowy o prostej budowie chemicznej (C5 H11 OH)
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla.
W przeciwieństwie do cukrów 6- i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo zmniejsza szkodliwą tam fermentację
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny
Ponadto, prze alkalizację tkanek przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek, stąd właśnie powstało zainteresowanie się nim Akademii Długowieczności
Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest z dobrym skutkiem dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości
Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g ksylitolu, dziesięć płaskich łyżeczek dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej
Ksylitol może z powodzeniem zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu
Potrafi przeciwdziałać drobnym ubytkom próchniczym oraz zapaleniu dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny
Przed przełknięciem dawki ksylitolu zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem całej jamy ustnej - nawet, co ważne! już po umyciu zębów! Dla osiągnięcie efektu ochronnego jamy ustnej
Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma ponadto zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i zatok przynosowych oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok
Ksylitol przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka i dwunastnicy
Ogranicza ponadto rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w niedużych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem"
i kolbach kukurydzy
Na przykład w garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów na dobę z różnych źródeł pokarmowych . Ja swój kupuje http://www.bdsklep.pl/sante-250g-skarby-ziemi-ksylitol-eko,id-42706 za 22 zł ale nie wiem może można gdzieś kupić taniej
Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla.
W przeciwieństwie do cukrów 6- i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo zmniejsza szkodliwą tam fermentację
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny
Ponadto, prze alkalizację tkanek przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek, stąd właśnie powstało zainteresowanie się nim Akademii Długowieczności
Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest z dobrym skutkiem dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości
Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g ksylitolu, dziesięć płaskich łyżeczek dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej
Ksylitol może z powodzeniem zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych
Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu
Potrafi przeciwdziałać drobnym ubytkom próchniczym oraz zapaleniu dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny
Przed przełknięciem dawki ksylitolu zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem całej jamy ustnej - nawet, co ważne! już po umyciu zębów! Dla osiągnięcie efektu ochronnego jamy ustnej
Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma ponadto zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i zatok przynosowych oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok
Ksylitol przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka i dwunastnicy
Ogranicza ponadto rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w niedużych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem"

Na przykład w garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów na dobę z różnych źródeł pokarmowych . Ja swój kupuje http://www.bdsklep.pl/sante-250g-skarby-ziemi-ksylitol-eko,id-42706 za 22 zł ale nie wiem może można gdzieś kupić taniej
cofnąć się by wziąć rozbieg
Podobno ksylitol podraznia jelita. Czytałam że najlepszą opcją jest erytrol - najmniej kalorii, najmniej podrażnia i jest naturalny. Oczywiście, we wszystkim tak i tutaj zdrowy rozsądek jest najważniejszy.
Ja używam ksylitol i wiele np kulturystów też. Więc myślę, że jak najbardziej skuteczne jest jego stosowanie.
hardcorowo
ksylitol niby jest naturalną substancją z drewna i kory brzóz.Jednak nie do końca on mnie przekonuje . Sok brzozowy jest słodki, ponieważ zawiera sacharozę, glukozę i fruktozę, a nie ksylitol. Nie jest tani bo kosztuje ok. 30, 40 zł i nie do końca nadaje się dla osób z nadciśnieniem. Nie należy podawać również małym dzieciom przynajmniej do 3 roku życia. bo to ma właściwości przeczyszczające a jak wiadomo dziecko w tym okresie jeszcze nie ma dobrze rozwiniętego układu pokarmowego.
Profesjonalne usługi księgowe tylko w biurze rachunkowym w Bielsku-Białej - http://www.efka-bielsko.pl/
Ja jak piję Ksylitol z herbatą to mnie bolą jelita... I to za każdym razem. Postanowiłem go wyeliminować z diety. Cukier z agawy działa na mnie lepiej.

http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.
Trzeba jeszcze dodać że jest zdecydowanie bardziej zdrowy od zwykłego białego cukru, więc jeśli ktoś całkiem nie jest w stanie odmówić sobie słodkiego to warto stosować ten właśnie rodzaj cukru
hardcorowo