Witam
Czy banany są faktycznie w tak wielkim stopniu kaloryczne, jak przedstawione jest to w źródłach? Ile banan ma dokładnie kalorii? Czy to oznacza, że nie należy jeść ich w chwili kiedy stosujemy dietę odchudzającą?
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
Witam
Czy banany są faktycznie w tak wielkim stopniu kaloryczne, jak przedstawione jest to w źródłach? Ile banan ma dokładnie kalorii? Czy to oznacza, że nie należy jeść ich w chwili kiedy stosujemy dietę odchudzającą?
|
|
Kaloria kalorii nierówna - banan bardziej dojrzały (słodszy) jest bardziej tuczący niż mniej dojrzały ze względu na ładunek glikemiczny.
Według naszej bazy banany to przeciętnie 89 kcal . Banany posiadają względnie dość dużą wartość sytną i duże wartości odżywcze, więc jeśli miałabym do porównania np. niskokaloryczne pieczywo chrupkie i banany to bez zawahania banany(niezbyt dojrzałe). Tutaj ważniejsza jest jakość kalorii a nie ilość.
Generalnie w czasie skutecznej diety odchudzającej owoce powinno się ograniczać kosztem niskoglikemicznych warzyw. Polecałabym owoce co najwyżej na II śniadanie - nie później.
Czyli uważacie, że bez żadnych problemów można je jeść i nie wpłyną negatywnie na cały proces odchudzania? Przyznam, że kocham banany i chętnie włączyłabym je do diety
A co myślicie o dyni? Ile ma kalorii?
Tak jak napisałam wcześniej, w czasie odchudzania owoce tylko rano, jako osobne danie np. jako II śniadanie. Wtedy jestem pewna, że banany nie zaszkodzą procesowi odchudzania.
Dynia jest niskokalorycznym warzywem, o dużych wartościach odżywczych, poczytaj sobie więcej w tym artykule . Jako warzywo jest polecane w każdej diecie odchudzającej.
Czyli uważacie, że bez żadnych problemów można je jeść i nie wpłyną negatywnie na cały proces odchudzania?Banany są kaloryczne więc nie należy z nimi przesadzać, ale są też świetnym źródłem np. potasu więc nie należy z nich rezygnować.
Założenia - dieta Pauliny Holtz: Od 8 lat jestem wegetarianką. Zwierząt, poza rybą, nie jem właściwie przez przypadek. Kiedyś po prostu uświadomiłam sobie, że przez cały miesiąc nie jadłam mięsa i, co ciekawe, wcale mi go nie brakowało. Postanowiłam więc spróbować żyć jak wegetarianin i odkryłam, że ta dieta bardzo mi służy - czuję się lekko i... WIĘCEJ