Witam
Czy banany są faktycznie w tak wielkim stopniu kaloryczne, jak przedstawione jest to w źródłach? Ile banan ma dokładnie kalorii? Czy to oznacza, że nie należy jeść ich w chwili kiedy stosujemy dietę odchudzającą?
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
Witam
Czy banany są faktycznie w tak wielkim stopniu kaloryczne, jak przedstawione jest to w źródłach? Ile banan ma dokładnie kalorii? Czy to oznacza, że nie należy jeść ich w chwili kiedy stosujemy dietę odchudzającą?
|
|
Kaloria kalorii nierówna - banan bardziej dojrzały (słodszy) jest bardziej tuczący niż mniej dojrzały ze względu na ładunek glikemiczny.
Według naszej bazy banany to przeciętnie 89 kcal . Banany posiadają względnie dość dużą wartość sytną i duże wartości odżywcze, więc jeśli miałabym do porównania np. niskokaloryczne pieczywo chrupkie i banany to bez zawahania banany(niezbyt dojrzałe). Tutaj ważniejsza jest jakość kalorii a nie ilość.
Generalnie w czasie skutecznej diety odchudzającej owoce powinno się ograniczać kosztem niskoglikemicznych warzyw. Polecałabym owoce co najwyżej na II śniadanie - nie później.
Czyli uważacie, że bez żadnych problemów można je jeść i nie wpłyną negatywnie na cały proces odchudzania? Przyznam, że kocham banany i chętnie włączyłabym je do diety
A co myślicie o dyni? Ile ma kalorii?
Tak jak napisałam wcześniej, w czasie odchudzania owoce tylko rano, jako osobne danie np. jako II śniadanie. Wtedy jestem pewna, że banany nie zaszkodzą procesowi odchudzania.
Dynia jest niskokalorycznym warzywem, o dużych wartościach odżywczych, poczytaj sobie więcej w tym artykule . Jako warzywo jest polecane w każdej diecie odchudzającej.
Czyli uważacie, że bez żadnych problemów można je jeść i nie wpłyną negatywnie na cały proces odchudzania?Banany są kaloryczne więc nie należy z nimi przesadzać, ale są też świetnym źródłem np. potasu więc nie należy z nich rezygnować.
Założenia - dieta błękitna: Kolor błękitny - uspokaja, znieczula, likwiduje ból. To kolor odpowiedni dla osób z problemami naczyniowymi, skuteczny w walce z żylakami. Pomaga przy nadmiernym zatrzymaniu wody w organizmie i problemach z nerkami. Produkty zalecane w diecie błękitnej: - niełuskane zboża, - warzywa, - białe mięsa, np,... WIĘCEJ