Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Równowaga kwasowo zasadowa



powrót

PH produktu, a jego kwasotwórczość/zasadotwórczość

Tracki




Dołączyła: 03.03.2012
Posty: 2

Zastanawiam się nad tym czemu w tabelce z podziałem na kwasotwórcze/zasadotwórcze np. cytryna znajduje się w zasadotwórczych, skoro ph cytryny wynosi około 2, a nie 9?
Czy jest różnica między ph a kwasotwórczością/zasadotwórczością?
Jajka mają skolei ph powyżej 7,9.
Nie chcę niczego krytykować bo nie znam się na tym, chcę się upewnić czy zasadotwórcze są produkty o ph zasadowym, a kwasotwórcze o ph kwasowym czy wręcz odwrotnie --> zasadotwórcze są produkty z ph o odczynie kwasowym?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 408

Przepisy: 32

Pomogła: 24


pH a kwasotwórczość / zasadotwórczość to dwie odmienne sprawy. Na wartość pH wchodzą na przykładzie cytryny kwasy takie jak np. cytrynowy, askorbinowy. Generalnie to co w smaku jest kwaśne ma niższe pH, dlatego cytryna ma niskie pH.

Jeśli chodzi kwasotwórczość / zasadotwórczość to jak mówi końcówka -twórczość - czyli są to szereg przemian metabolicznych, w wyniku których tworzą się związki zakwaszające organizm (kwasy) lub alkalizujące organizm (zasady). Produkty kwasotwórcze to takie, które mają w swoim składzie przewagę takich pierwiastków jak siarka (białka), fosfor, chlor. W wyniku wspomnianych przemian tworzą się z nich kwasy. Produkty zasadotwórcze to takie, które mają w swoim składzie przewagę takich pierwiastków jak np. sód, potas, magnez, wapń.

Warto zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka a więc siarki i fosforu są kwasotwórcze.

Tracki




Dołączyła: 03.03.2012
Posty: 2

Dziękuję za informację.

Royal000




Dołączyła: 07.02.2015
Posty: 1


Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
adil

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



A jakie pH jest najbardziej odpowiednie. Podejrzewam, że całkiem inne niż dla skóry.
hardcorowo

Paritys




Ostrzeżenia: 1
Dołączył: 01.09.2016
Posty: 14


Ja tam na to nie patrzę warto sobie tylko sprawdzać stan tłuszczu i kcal jak dla diety mojej wystarczy.

marcelinka




Dołączył: 23.09.2016
Posty: 2


Warto zwracać uwagę na pH i ważne jest żeby pH np. wody którą spożywamy było podobne do pH krwi. Dzięki temu czujemy się lepiej :)! Zwracacie uwagę na to co pijecie? Ja wybieram wody które mają wysokie pH, czyli 7,4.