Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Równowaga kwasowo zasadowa



powrót

Wskaźniki kwasowo - zasadowe dla produktów

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Znalazłam na stronie diety paleolitycznej wskaźniki kwasowo - zasadowe dla różnych produktów (a dokładnie wpływ na pH moczu). Oto tłumaczenie (produkty z wartością minusową zasadotwórcze, z wartością plusową kwasotwórcze)

Napoje
Piwo, jasne, butelkowane 0,9
Coca-cola 0,4
Kakao, częściowo odtłuszczone -0,4
Kawa, parzenie 5 minut -1,4
Woda mineralna mocno zmineralizowana -1,8
Woda mineralna słabo zmineralizowana -0,1
Czerwone wino -2.4
Herbata -0,3
Wino białe, wytrawne -1,2


Tłuszcze i oleje
Masło 0,6
Margaryna -0,5
Oliwa z oliwek 0,0
Olej z nasion słonecznika 0,0


Ryby
Dorsz 7.1
Śledź 7.0
Pstrąg 10,8


Owoce i soki owocowe
Sok jabłkowy niefiltrowany -2,2
Jabłka, ze skórką, średnio -2,2
Morele -4,8
Banany -5,5
Czarne porzeczki -6,5
Wiśnie -3,6
Sok winogronowy, niesłodzony -1,0
Kiwi -4,1
Sok z cytryny -2,5
Sok pomarańczowy, niesłodzony -2,9
Pomarańcze -2,7
Gruszki -2,4
Ananas -2,7
Rodzynki -21,0
Truskawki -2,2
Arbuz -1,9


Orzechy
Orzechy laskowe -2,8
Orzechy włoskie 6,8


Produkty zbożowe
Pieczywo, mąka żytnio - mieszana 4,0
Pieczywo, mąka żytnia 4.1
Pieczywo, mąka pszenno - mieszana 3,8
Pieczywo, mąka pełnoziarnista 1.8
Chleb, bułki, chleb biały 3,7
Płatki śniadaniowe 6.0
Pieczywo chrupkie, żytnie 3,3
Makaron, jajeczny 6.4
Płatki owsiane 10,7
Ryż, brązowy 12.5
Ryż, biały, gotowany 1.7
Mąka żytnia 5.9
Makaron spaghetti 6,5


Rośliny strączkowe
Fasola zielona -3,1
Soczewica, zielona i brązowa, cała, suszona 3.5
Groch 1.2


Mięsa i produkty mięsne
Wołowina, chuda 7,8
Kurczak 8,7
Parówki 6.7
Pasztetowa 10,6
Wieprzowina, chudea 7,9
Salami 11,8
Indyk 9,9
Cielęcina 9.0


Mleko, produkty mleczne
Maślanka 0.5
Ser Camembert 14,6
Ser Cheddar, o obniżonej zawartości tłuszczu 26,4
Sery Gouda 18,6
Twaróg, zwykły 8.7
Śmietana kwaśna 1,2
Twaróg 11,1
Sery twarde, średnio 19,2
Lody 0.6
Mleko pasteryzowane 0,7
Ser Parmezan 34,2
Ser topiony, zwykły 28,7
Jogurt z owocami 1.2


Jaja
Jaja całe 8.2
Białko jaj 1.1
Żółtko jaj 23,4


Cukier i słodycze
Czekolada mleczna 2,4
Miód -0,3
Cukier biały -0,1


Warzywa
Szparagi -0,4
Brokuły -1,2
Marchew -4,9
Kalafior -4,0
Seler -5,2
Cykoria -2,0
Ogórek -0,8
Bakłażan -3,4
Pory -1,8
Sałata, średnio -2,5
Grzyby, średnio -1,4
Cebula -1,5
Papryka, zielona -1,4
Ziemniaki -4,0
Rzodkiewka -3,7
Szpinak -14,0
Sok pomidorowy -2,8
Pomidory -3,1
Cukinia -4,6


Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


tego szukałem właśnie, fajnie rozpisane i dzięki za dodanie ;p
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



A można wiedzieć skąd pochodzą takie dane? Bo ta strona z dietą paleolityczną wcale nie przekonuje mnie do tego, że takie wartości są prawidłowe, a ludzie bezmyślnie je powtarzają. 
hardcorowo

Paritys




Ostrzeżenia: 1
Dołączył: 01.09.2016
Posty: 14


Przyda się bo czasami z tego korzystam.

marcelinka




Dołączył: 23.09.2016
Posty: 2


Paritys napisał/a:

Przyda się bo czasami z tego korzystam.

 

Ja chyba to sobie wydrukuje, żeby mieć pod nosem jak robię zakupy :D ! A co z wodą? Jaka woda ma jakie pH? Gazowana ma chyba mniejsze. Ja kocham wodę z cytryną, jest dobra z rana! A przy sobie zawsze mam wodę z pH 7,4 więc tak wysokie pH jak pH krwi człowieka!