
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862
POPULARNE ARTYKUŁY
Przewodnik po serach żółtych
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa
POPULARNE PRZEPISY
Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa parzucha
Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Por...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Zupa jarzynowa na żeberkach
Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń...Domowe burgery z mięsa mielonego
Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę białą cebulę i jeden...Chłodnik z pomidorów i jogurtu
Sok pomidorowy i jogurt (prosto z lodówki) wymieszaj dokładnie w dużej...Zapiekanka mazurska
Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj....
CZY WIESZ, ŻE
Ziemniaki są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni, wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić bez nich pełnowartościowego obiadu. Zawierają one jednak glikoalkaloid solaninę, której zadaniem jest ochrona rośliny przed szkodnikami i chorobami, jest ona jednak toksyczna również dla ludzi. Solanina spożyta w dużych ilościach powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Objawami zatrucia są mdłości, biegunka, wymioty, a w skrajnych przypadkach śpiączka i obwodowa niewydolność krążenia. Na szczęście skoncentrowana jest ona głównie w zewnętrznych częściach bulwy w pobliżu oczek. Jej największe stężenie obserwuje się w ziemniakach niedojrzałych i pozieleniałych.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta zielonaZałożenia - dieta zielona: Kolor zielony - oczyszcza organizm, działa jak silny środek dezynfekujący, korzystnie wpływa na trawienie, kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. Produkty zalecane w diecie zielonej: - ciemne mięso drobiowe, np. z indyka, - orzeszki pistacjowe, - fasola, - warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła