Dzisiaj jest: Sobota, 16.10.2021 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Fruktoza - najgorszy cukier?

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

A co do słodzików to aspartam jest jeszcze gorszy od cukru. Powoduje guza mózgu itp.

Vitalia PL
alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Jak wszystkie sztucznie "hodowane" dosładzacze. :)
i metabolizuje się do szkodliwego metanolu. :)

maathildaa




Skąd: Holandia
Dołączyła: 14.01.2010
Posty: 19

No tak, bo biały jest wybielany za pomocą wody i pary, a rafinowany jest oczyszczany węglem aktywnym oraz wybielany siarczanem sodu lub ultramaryną, więc biorąc pod uwagę proces produkcji, biały będzie ciut zdrowszy, ale i tak jest oczyszczony, więc wypłukana jest z niego znaczna ilość soli mineralnych, surowego buraczanego, który byłby odpowiednikiem trzcinowego nierafinowanego, jeszcze w sklepie nie spotkałam.

Wczoraj polazłam do sklepu po syrop klonowy. Poszperałam w necie i wyszło, że jest bogaty w cukry, sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu), witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy) i podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze. Jest przy tym znacznie mniej kaloryczny niż cukier i miód. Z tego, co wyczytałam, gotowy syrop zawiera 66% sacharozy (sok klonowy, z którego syrop się wytwarza zawiera jej do 3%), czyli wychodzi, że jest ok. O! :)
Życie bez muzyki byłoby błędem.
http://mathildaa.blox.pl

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Jeszcze o syropie glukozowo fruktozowym

Uczeni z University of Cincinnati, którzy postanowili sprawdzić, jak słodzone napoje wpływają na laboratoryjne myszy. Część z nich oprócz normalnego jedzenia dostawała do picia wodę, druga grupa – wodę z fruktozą, zaś u trzeciej rolę słodzika pełnił syrop glukozowo-fruktozowy uzyskany z kukurydzy. Surowiec ten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym od ok. 30 lat – a wtedy właśnie mieszkańcy Zachodu zaczęli tyć na potęgę – i prawie w połowie składa się z czystej fruktozy.

Jak się okazało, zwierzaki pojone wodą z dodatkiem tego cukru tyły na potęgę i to nawet wtedy, gdy naukowcy zmniejszyli im znacznie porcje pożywienia. Pod koniec eksperymentu miały w swych ciałach o 90 proc. tłuszczu więcej niż te pijące czystą H2O. Dzieje się tak, ponieważ fruktoza „przestawia” cały metabolizm organizmu na produkcję tłuszczu. Z badań prowadzonych przez dr Elizabeth Parks z UT Southwestern Medical Center wynika, że jeśli rano wypijemy słodzony tym cukrem napój, nasz organizm przerobi na tkankę tłuszczową nie tylko pożywienie ze śniadania, ale i z obiadu, choć teoretycznie nie jest to konieczne!
The Truth Is Out There

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Kumulacja informacji o fruktozie, a raczej syropie glukozowo fruktozowym na odzywianie.info.pl - Syrop glukozowo-fruktozowy – kontrowersyjny dodatek do żywności
The Truth Is Out There

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Ja dodam jeszcze, że syrop jako produkt otrzymywany produkcyjnie może zawierać w sobie toksyczny metal cięzki - rtęć ! Rtęć może wchodzić w skład źle oczyszczonej sody kaustycznej, która jest używana w produkcji syropu. ?ródło informacji


Malan23




Dołączyła: 16.05.2012
Posty: 1

A co powiecie na temat ksylitolu ? jak wypada waszym zdaniem? Warto nim slodzic ?

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

Malan23 napisał/a:

A co powiecie na temat ksylitolu ? jak wypada waszym zdaniem? Warto nim slodzic ?

Na tą chwilę wydaje się być OK, ale co okaże się za kilka lat w toku badań ?

tygryska




Skąd: Brzeg
Dołączyła: 20.04.2011
Posty: 24

Ja właśnie o ksynolicie słyszałam złe opinie, ale ile w tym prawdy... :-/

_kuba




Dołączyła: 26.09.2012
Posty: 3

na pewno najlepszą obecnie dostępną alternatywą dla cukru jest stevia. Bezkaloryczna i naturalna. Związki tej rośliny ( steviozydy i rybozydy) są o 150 - 450 razy słodsza niż cukier.
IG 5. To z całą pewnością słodka informacja dla diabetyków:)
polecam
www.sostevia.pl

  | 1 | 2 | 3 |