Dlaczego mamy nadwagę? Czemu znów tyjemy? Większość osób stwierdza, że to wynik nadmiernych ilości pokarmów i braku ruchu. Badacze z Uniwersytetu w Alabamie sugerują, że taka odpowiedź jest zbyt prosta. Zatem, co jest powodem?
Naukowcy zadają sobie pytanie: dlaczego jemy zbyt dużo, a użytkujemy zbyt mało energii? Rozpoczęto więc śledztwo, z nadzieją na odnalezienie "podejrzanych" czynników, wywołujących epidemię otyłości.
Obserwacje rozpoczęły się od zwierząt. Badaczy zainteresował fakt przybierania na wadzę wraz z wiekiem, pomimo stosowania tej samej diety.
Zauważenie nadwagi u zwierząt nie informowało o przyczynie. Część zwierząt spożywała bowiem bardziej kaloryczne produkty, część mniej, niektóre zwierzęta więcej się ruszały, inne były ociężałe. Ale w konsekwencji - wszystkie miały porównywalną nadwagę.
Skoro zatem zwierzęta żyjące w różnych środowiskach, spożywające produkty o różnych wartościach kalorycznych i preferujące odmienny wysiłek fizyczny, przybierają na wadze w podobnym tempie, można się domyślać, że istnieją inne czynniki, wpływające na wartość wagi niż ilość jedzenia i aktywność fizyczna.
Zaobserwowano kilka możliwych czynników wpływających na zjawisko tycia:
• Światło. Zmiany związane z oświetleniem lub jego brakiem wpływają na zmiany w nawykach żywieniowych.
• Wirusy. Infekcja adenowirusem - 36 jest związana z wywoływaniem otyłości. Już sama obecność przeciwciał przeciwko AD36 powoduje otyłość.
• Epigenetyka. Modyfikacja genetyczna wywołana przez stres, dostępność zasobów i zmiany klimatu, wpływa na wzrost masy ciała.
Badacze wnioskują więc, że otyłość posiada wiele przyczyn i wymaga kliku rozwiązań. Szukając sposobu na walkę z otyłością, należy być czujnym pod kątem wielu możliwych czynników ją powodujących.
Miejmy nadzieję, że naukowcy odnajdą wszystkie czynniki powodujące przyrost masy ciała, wówczas łatwiej będzie nam kontrolować własną wagę.
Na razie jednak, aby nie wystraszyć się wartością jaką wskazuje waga, wypróbujmy którąś z diet, szczegółowo opisanych w czytelni i postarajmy się zadbać o regularny wysiłek fizyczny. Poprawi to nie tylko nasz wygląd i samopoczucie, ale również zdrowie!
Naukowcy zadają sobie pytanie: dlaczego jemy zbyt dużo, a użytkujemy zbyt mało energii? Rozpoczęto więc śledztwo, z nadzieją na odnalezienie "podejrzanych" czynników, wywołujących epidemię otyłości.
Obserwacje rozpoczęły się od zwierząt. Badaczy zainteresował fakt przybierania na wadzę wraz z wiekiem, pomimo stosowania tej samej diety.
Zauważenie nadwagi u zwierząt nie informowało o przyczynie. Część zwierząt spożywała bowiem bardziej kaloryczne produkty, część mniej, niektóre zwierzęta więcej się ruszały, inne były ociężałe. Ale w konsekwencji - wszystkie miały porównywalną nadwagę.
Skoro zatem zwierzęta żyjące w różnych środowiskach, spożywające produkty o różnych wartościach kalorycznych i preferujące odmienny wysiłek fizyczny, przybierają na wadze w podobnym tempie, można się domyślać, że istnieją inne czynniki, wpływające na wartość wagi niż ilość jedzenia i aktywność fizyczna.
Zaobserwowano kilka możliwych czynników wpływających na zjawisko tycia:
• Światło. Zmiany związane z oświetleniem lub jego brakiem wpływają na zmiany w nawykach żywieniowych.
• Wirusy. Infekcja adenowirusem - 36 jest związana z wywoływaniem otyłości. Już sama obecność przeciwciał przeciwko AD36 powoduje otyłość.
• Epigenetyka. Modyfikacja genetyczna wywołana przez stres, dostępność zasobów i zmiany klimatu, wpływa na wzrost masy ciała.
Badacze wnioskują więc, że otyłość posiada wiele przyczyn i wymaga kliku rozwiązań. Szukając sposobu na walkę z otyłością, należy być czujnym pod kątem wielu możliwych czynników ją powodujących.
Miejmy nadzieję, że naukowcy odnajdą wszystkie czynniki powodujące przyrost masy ciała, wówczas łatwiej będzie nam kontrolować własną wagę.
Na razie jednak, aby nie wystraszyć się wartością jaką wskazuje waga, wypróbujmy którąś z diet, szczegółowo opisanych w czytelni i postarajmy się zadbać o regularny wysiłek fizyczny. Poprawi to nie tylko nasz wygląd i samopoczucie, ale również zdrowie!
The Truth Is Out There