Wszystko zaczęło się od takiej informacji:
"Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC (ang. EnteroHemorrhagic Escherichia Coli), czyli jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy, Escherichia coli, w trzech próbkach hiszpańskich ogórków. - Ogórki te są wycofywane ze sprzedaży - poinformowała hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks. Nie można wykluczyć, że także inne artykuły spożywcze mogą być źródłem zakażenia - zastrzegła senator. W środę berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa."
Po czasie niemiecki Sanepid przyznał, że zrzucanie winy za zakażenie warzyw na Hiszpanów było nieuzasadnione, a źródło choroby prawdopodobnie znajduje się w Niemczech.
Warto dodać, że przed zakażeniami z maja 2011, tylko w jednym przypadku zakażenie zostało udokumentowane w literaturze, a tym przypadku była to kobieta w Korei w 2005.
Problem jednak jest dość duży w chwili obecnej, ponieważ dochodzi do zakażeń i zachorowań.
Zbiór podstawowych infomacji na temat Escherichii coli O104:H4 (EHEC)
1. Co to jest Escherichia coli
Escherichia coli to bakteria, która normalnie żyje w jelicie grubym człowieka, i jest pożyteczna: produkuje witaminy K i B, broni organizm przed infekcjami. W jelitach jest niezbędna, ale jeśli dostanie się do innych tkanek, jest bardzo niebezpieczna – wywołuje zapalenie nerek i układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i otrzewnej, zakażenie ran, sepsę.
2. Co wykryto na ogórkach
Jest kilka rodzajów bakterii coli. Bardzo niebezpieczne to EHEC, powodujące u ludzi krwawe biegunki i krwotoczne zapalenie jelita grubego. EHEC żyją w przewodzie pokarmowym bydła. Jak podało Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie, Niemcy jako przyczynę zachorowań zidentyfikowali bardzo rzadki szczep EHEC: bakterię O104:H4.
3. Objawy zatrucia bakterią Escherichii coli O104:H4 (EHEC)
Objawy występują już po 12 - 72 godzinach od zakażenia. Bakterie EHEC „przylepiają się” do ścian jelita i produkują bardzo groźną toksynę. Ten trujący związek niszczy drobne naczynia krwionośne, uszkadzając jelita, nerki, a także inne narządy: serce i mózg. Narządy przestają pracować, zakażenie może prowadzić do śmierci.
Pierwsze objawy zatrucia bakterią to bóle brzucha, wymioty, krwawe biegunki. Później, w ciężkich przypadkach, bezmocz – będący objawem niewydolności nerek.
4. Co jest źródłem zakażenia?
Bakteria EHEC wraz z odchodami bydła może przeniknąć do wód gruntowych. Jeśli zanieczyszczoną wodą zraszane są warzywa lub owoce, to one mogą stać się źródłem zakażenia. Bakteria może znajdować się w mięsie, a także w surowym, niepasteryzowanym mleku. Można się zarazić, pijąc nieprzegotowaną wodę. Niemcy podejrzewają, że u nich źródłem zakażenia mogą być ogórki, pomidory lub sałata.
5. Jak bronić się przed groźną bakterią?
Bakteria ginie po 20 minutach w 60 stopniach Celsjusza, więc warzywa trzeba dokładnie myć. Jeśli się da, np. pomidory, najlepiej sparzyć. Dokładnie myć ręce. Zmywać także deski czy naczynia, na których kładliśmy je przed obróbką – na EHEC zabójczo działają wszelkie środki czystości. Mrożenie ich sprawi jedynie, że bakteria coli dobrze się przechowa.
Uczeni przyznają, że szczep ECHC jest częściowo odporny na działanie antybiotyków. Pozytywną informacją jest, że lekarstwo, które opracowano na Uniwersytecie Medycznym w Hanowerze - preparat Ekulizumab - znany i stosowany od 2007 roku - informuje tagesschau.de. Jest to lek, który jest przeciwciałem. Zdaniem lekarzy nie można na razie mówić o "cudownym panaceum", mimo to pierwsze efekty stosowania Ekulizumabu są bardzo obiecujące, zwłaszcza u pacjentów z ciężką niewydolnością nerek i problemami neurologicznymi - informuje dziennik "Die Welt". - Dopiero po 3-4 tygodniach, od chwili zastosowania terapii, będzie można z całą pewnością powiedzieć, że lek jest skuteczny - uważa profesor Franz Schaefer z Kliniki Uniwersyteckiej w Heidelbergu, który od lat prowadzi badania nad Ekulizumabem.
"Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC (ang. EnteroHemorrhagic Escherichia Coli), czyli jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy, Escherichia coli, w trzech próbkach hiszpańskich ogórków. - Ogórki te są wycofywane ze sprzedaży - poinformowała hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks. Nie można wykluczyć, że także inne artykuły spożywcze mogą być źródłem zakażenia - zastrzegła senator. W środę berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa."
Po czasie niemiecki Sanepid przyznał, że zrzucanie winy za zakażenie warzyw na Hiszpanów było nieuzasadnione, a źródło choroby prawdopodobnie znajduje się w Niemczech.
Warto dodać, że przed zakażeniami z maja 2011, tylko w jednym przypadku zakażenie zostało udokumentowane w literaturze, a tym przypadku była to kobieta w Korei w 2005.
Problem jednak jest dość duży w chwili obecnej, ponieważ dochodzi do zakażeń i zachorowań.
Zbiór podstawowych infomacji na temat Escherichii coli O104:H4 (EHEC)
1. Co to jest Escherichia coli
Escherichia coli to bakteria, która normalnie żyje w jelicie grubym człowieka, i jest pożyteczna: produkuje witaminy K i B, broni organizm przed infekcjami. W jelitach jest niezbędna, ale jeśli dostanie się do innych tkanek, jest bardzo niebezpieczna – wywołuje zapalenie nerek i układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i otrzewnej, zakażenie ran, sepsę.
2. Co wykryto na ogórkach
Jest kilka rodzajów bakterii coli. Bardzo niebezpieczne to EHEC, powodujące u ludzi krwawe biegunki i krwotoczne zapalenie jelita grubego. EHEC żyją w przewodzie pokarmowym bydła. Jak podało Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie, Niemcy jako przyczynę zachorowań zidentyfikowali bardzo rzadki szczep EHEC: bakterię O104:H4.
3. Objawy zatrucia bakterią Escherichii coli O104:H4 (EHEC)
Objawy występują już po 12 - 72 godzinach od zakażenia. Bakterie EHEC „przylepiają się” do ścian jelita i produkują bardzo groźną toksynę. Ten trujący związek niszczy drobne naczynia krwionośne, uszkadzając jelita, nerki, a także inne narządy: serce i mózg. Narządy przestają pracować, zakażenie może prowadzić do śmierci.
Pierwsze objawy zatrucia bakterią to bóle brzucha, wymioty, krwawe biegunki. Później, w ciężkich przypadkach, bezmocz – będący objawem niewydolności nerek.
4. Co jest źródłem zakażenia?
Bakteria EHEC wraz z odchodami bydła może przeniknąć do wód gruntowych. Jeśli zanieczyszczoną wodą zraszane są warzywa lub owoce, to one mogą stać się źródłem zakażenia. Bakteria może znajdować się w mięsie, a także w surowym, niepasteryzowanym mleku. Można się zarazić, pijąc nieprzegotowaną wodę. Niemcy podejrzewają, że u nich źródłem zakażenia mogą być ogórki, pomidory lub sałata.
5. Jak bronić się przed groźną bakterią?
Bakteria ginie po 20 minutach w 60 stopniach Celsjusza, więc warzywa trzeba dokładnie myć. Jeśli się da, np. pomidory, najlepiej sparzyć. Dokładnie myć ręce. Zmywać także deski czy naczynia, na których kładliśmy je przed obróbką – na EHEC zabójczo działają wszelkie środki czystości. Mrożenie ich sprawi jedynie, że bakteria coli dobrze się przechowa.
Uczeni przyznają, że szczep ECHC jest częściowo odporny na działanie antybiotyków. Pozytywną informacją jest, że lekarstwo, które opracowano na Uniwersytecie Medycznym w Hanowerze - preparat Ekulizumab - znany i stosowany od 2007 roku - informuje tagesschau.de. Jest to lek, który jest przeciwciałem. Zdaniem lekarzy nie można na razie mówić o "cudownym panaceum", mimo to pierwsze efekty stosowania Ekulizumabu są bardzo obiecujące, zwłaszcza u pacjentów z ciężką niewydolnością nerek i problemami neurologicznymi - informuje dziennik "Die Welt". - Dopiero po 3-4 tygodniach, od chwili zastosowania terapii, będzie można z całą pewnością powiedzieć, że lek jest skuteczny - uważa profesor Franz Schaefer z Kliniki Uniwersyteckiej w Heidelbergu, który od lat prowadzi badania nad Ekulizumabem.