Pod wpływem tego co napisała Mirabelle w poście [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=795#2180]Epidemia otyłości już w Polsce ?[/URL] odnośnie składów niektórych produktów Nestle postanowiłam założyć nowy post o pseudo zdrowych produktach. Proponuję przy każdym opisywanym produkcie:
- podać dokładny skład z opakowania
- uzasadnić dlaczego uważa się, że jest niezdrowy
Dziś wzięłam po lupę 2 produkty Danone, która również firmuje się jako producent zdrowej żywności, a wręcz w niektórych przypadkach leczniczej.
Danonki waniliowe
Skład: Twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad smakowy (syrop glukozowo-fruktozowy, wapń - cytrynian wapnia, aromat, barwnik: ryboflawina), cukier, białko mleka, witamina D3.
Dla mnie szczyt szczytów i obłudy. Jak taki produkt może być polecany przez państwowy Instytut Matki i Dziecka na który zwykły obywatel płaci swoje podatki. Rozumiem, że Danone "wspiera" Instytut, a Instytut poleca ich produkty. Ja bym "polecała" ten produkt jako najlepszy środek dla dzieci na próchnicę (cukier, syrop) i nadwagę (syrop, cukier). Dlaczego odtłuszczony twarożek ? Oprócz tego sztuczne dodatki. Białko z mleka krowiego jest przecież bardzo źle trawione, jest bardziej strawne jeśli jest częściowo "przerobione" przez kultury bakteryjne. Jedyny pozytyw tego produktu to sztuczna witamina D. jakoś tak się utarło, że rodzice postrzegają ten produkt jako jogurt, ale to wcale nie jest jogurt z kulturami bakterii. Na koniec wielka sprzeczność w tym produkcie jest wapń i jest witamina D dla lepszego wchłaniania, jednak "zapomnieli" wspomnieć, że cukier utrudnia wchłanianie wapnia, a dokładniej wchłanianie wapnia spada, kiedy w organizmie występuje nadmiar cukru, co przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości !
Danio Serek homogenizowany
Skład: twaróg odtłuszczony, wsad smakowy (cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, aromaty), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa.
Zarzuty podobne jak w przypadku Danonków. W tym produkcie nie ma jednak nawet jednego plusa - nie dodali w tym przypadku witaminy D. Zapewne skrobia modyfikowana jest skrobią kukurydzianą
- podać dokładny skład z opakowania
- uzasadnić dlaczego uważa się, że jest niezdrowy
Dziś wzięłam po lupę 2 produkty Danone, która również firmuje się jako producent zdrowej żywności, a wręcz w niektórych przypadkach leczniczej.
Danonki waniliowe
Skład: Twarożek odtłuszczony, śmietanka, wsad smakowy (syrop glukozowo-fruktozowy, wapń - cytrynian wapnia, aromat, barwnik: ryboflawina), cukier, białko mleka, witamina D3.
Dla mnie szczyt szczytów i obłudy. Jak taki produkt może być polecany przez państwowy Instytut Matki i Dziecka na który zwykły obywatel płaci swoje podatki. Rozumiem, że Danone "wspiera" Instytut, a Instytut poleca ich produkty. Ja bym "polecała" ten produkt jako najlepszy środek dla dzieci na próchnicę (cukier, syrop) i nadwagę (syrop, cukier). Dlaczego odtłuszczony twarożek ? Oprócz tego sztuczne dodatki. Białko z mleka krowiego jest przecież bardzo źle trawione, jest bardziej strawne jeśli jest częściowo "przerobione" przez kultury bakteryjne. Jedyny pozytyw tego produktu to sztuczna witamina D. jakoś tak się utarło, że rodzice postrzegają ten produkt jako jogurt, ale to wcale nie jest jogurt z kulturami bakterii. Na koniec wielka sprzeczność w tym produkcie jest wapń i jest witamina D dla lepszego wchłaniania, jednak "zapomnieli" wspomnieć, że cukier utrudnia wchłanianie wapnia, a dokładniej wchłanianie wapnia spada, kiedy w organizmie występuje nadmiar cukru, co przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości !
Danio Serek homogenizowany
Skład: twaróg odtłuszczony, wsad smakowy (cukier, syrop glukozowo- fruktozowy, aromaty), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa.
Zarzuty podobne jak w przypadku Danonków. W tym produkcie nie ma jednak nawet jednego plusa - nie dodali w tym przypadku witaminy D. Zapewne skrobia modyfikowana jest skrobią kukurydzianą

The Truth Is Out There