Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Gluten a zdrowie i odchudzanie

Bella




Dołączyła: 26.06.2012
Posty: 9

Cześć :) Na początku chcę się przywitać, ponieważ jestem tutaj nową osobą. W związku z tym, że chciałabym zgubić parę kilo, jednak w zdrowy sposób, doszukałam się ciekawych informacji odnośnie glutenu. Jest to białko zawarte w większej części w produktach zrobionych z mąki takich jak np. chleb. ale również jest on obecny w takich produktach jak czekolada, jogurty, piwo i niektóre mięsa(szczególnie parówki, kabanosy). Ponoć jest to bardzo niezdrowy rodzaj białka, wytworzony podczas przetwarzania naturalnych produktów. Oblepia jelito i prowadzi do wzdęć, zaparć, co oczywiście zaburza też metabolizm. Stąd moje pytanie, czy ktoś z Was interesował się tym tematem, próbował diety prozdrowotnej i może się wypowiedzieć czy te informacje są prawdziwe i warto zmienić dietę na bezglutenową? W końcu w samym greenwayu mają podział na takie dania. Chciałabym wiedzieć, bo to nie prosta decyzja do podjęcia, w końcu mówimy tu o rezygnacji z chleba i wszystkich produktów mącznych i przetwarzanych, a ponad to zaprzeczenie wielu dietetykom radzącym spożywanie ciemnego chleba. Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam. :)

Robson




Skąd: Darłowo
Dołączył: 13.04.2009
Posty: 21

Przepisy: 1


Witaj

Nie wierzyłbym, póki bym tego nie doświadczył. Gluten szkodzi. Szkodzi przede wszystkim w taki sposób, że blokuje wchłanianie składników odżywczych takich jak minerały i witaminy. Ile się nawalczyłem z magnezem, ciągle miałem problemy, zacząłęm brać już naprawdę duże dawki i stwierdziłem, że w ogóle nie wchałaniam magnezu, owszem na krótko po spożyciu poziom wzrastał i na chwilę było ok, ale potem wszystko wracało do złej normy. Stwierdziłem więc, że za taki stan odpowiada coś co jest spożywane codziennie i jest to gluten. Przeczytałem wtedy o teniniście Novaku Djokovicu, który jest teraz numerem jeden na świecie, że miał podobne problemy i przeszedł na dietę bezglutenową i stał się numerem jeden na świecie ! Postanowiłem, źe też przechodzę na taką dietę. Od kilku miesięcy nie biorę żadnych suplementów nawet magnezu i wszystko wróćiło do normy ! Ponadto w ogóle nie choruję i czuję się dużo lepiej, nie czuję tak jak kiedyś porannego zmęczenia i niewyspania jeśli śpię krótko.
Odpowiem Ci na kilka Twoich pytań. Nie ma znaczenia czy jest to pieczywo czy makaron ciemny jest to i tak szkodliwy gluten. Ciekawostka - na czele listy alergenów pierwsze miejsce zajmuje ... gluten. W czekoladzie nie ma glutenu, chyba, że coś dodali zbozowego, tak samo w jogurtach. Wszystkie zboża oprócz owsa mają gluten, ale ja również nie jem płatków owsianych.

Nie wiem jak wpływa to wagę, jestem szczupły więc nie miałem żadnych wachnięć wagi, ale myślę, że wpływa to również na normalizację wagi bo wtedy wchłąnia się więcej składników odzywczych, które uczestniczą w procesach spalania. Prawdopodobnie "odglutenienie" organizmu powoduje normalizację szlaków metabolicznych przy zachowaniu jednocześnie diety niskowęglowodanowej i to ma duży wpływ na normalizację wagi. Wiadomo, że w zdrowej diecie trzeba ograniczyc lub wyeliminować słodycze i słodkie owoce, ale w przypadku owoców nie jest to konieczność.

Nie licz też na super szybkie efekty, ja pierwsze zauważalne efekty miałem po 2 miesiącach, jednak zachęcam do przejścia na taką dietę, nic nie stracisz, a organizm i samopoczucie na pewno zyska.

Przemko




Skąd: Wrocław
Dołączył: 08.04.2012
Posty: 70

1. Czyli w każdym pieczywie jest gluten ? Jeżeli tak to znaczy że nie powinnyśmy spożywać żadnego pieczywa.

2. Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi Robsona, to w płatkach owsianych nie znajduje się gluten. Czyli można je spokojnie jeść i jest zdrowy.

3. Wychodzi już z tego że człowiek nie powinien jeść nic innego niż tylko warzywa, owoce i pić wodę, spożywać zioła, no i miód :D

4. Zabronione jest jedzenie chemii, słodyczy, nabiału, mięsa, pieczywa, produktów GMO. (Nabiału dlatego że nasz organizm od chyba 6 miesięcy po urodzeniu nie trawi już laktozy.)

5. To w takim razie co jeść w zimę ? Wtedy nie ma owoców i warzyw.

6. Ciężkie jest życie osoby która chce żyć długo i zdrowo jak w sklepach jest Ciężki wybór o zdrowe jedzenie.
http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.

Robson




Skąd: Darłowo
Dołączył: 13.04.2009
Posty: 21

Przepisy: 1


Przemko napisał/a:

1. Czyli w każdym pieczywie jest gluten ?


W każdym, chyba, że jest to pieczywo bezglutenowe np. kukurydziane

Przemko napisał/a:

2. Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi Robsona, to w płatkach owsianych nie znajduje się gluten. Czyli można je spokojnie jeść i jest zdrowy.


Można

Przemko napisał/a:

3. Wychodzi już z tego że człowiek nie powinien jeść nic innego niż tylko warzywa, owoce i pić wodę, spożywać zioła, no i miód :D


Nie przesadzajmy. Podzieliłem produkty na pozytywne, neutralne i szkodliwe. Szkodliwe to oczywiście to produkty z glutenem, słodycze (poza czekoladą ciemną z zawartością kakao powyżej 90%), produkty z dużą zawartością węglowodanów prostych, no i produkty z tablicą Mendelejewa ;) Mięsa, ryby, jajka, ryby słodkowodne zaliczam do neutralnych. Są też pozytywne zamienniki makaronu i kaszy jęczmiennej: ziemniaki w mundurkach, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jaglana. Naprawdę jest co jeść i jest smaczne i odżywcze jedzenie.

cytat:

4. Zabronione jest jedzenie chemii, słodyczy, nabiału, mięsa, pieczywa, produktów GMO. (Nabiału dlatego że nasz organizm od chyba 6 miesięcy po urodzeniu nie trawi już laktozy.)

Mięso jest OK, nabiał faktycznie to nie pokarm dla dorosłych ludzi, pozostałe wymienione przez Ciebie rzeczy są szkodliwe.

Przemko napisał/a:

5. To w takim razie co jeść w zimę ? Wtedy nie ma owoców i warzyw.


? Idź do marketu nawet w lutym i marcu. Warzyw mnóstwo, owoców też nie najgorzej. Nie piszę oczywiście o truskawkach, ale są nasze jabłka, gruszki, są pomarańcze i dużo warzyw, można kupić koperek i natkę pietruszki. Natkę można samemu hodować.

Przemko napisał/a:

6. Ciężkie jest życie osoby która chce żyć długo i zdrowo jak w sklepach jest Ciężki wybór o zdrowe jedzenie.


Takie jedzenie to tylko w sklepach z żywnością ekologiczną, ale i tak nie ma pewności.

Przemko




Skąd: Wrocław
Dołączył: 08.04.2012
Posty: 70

Robson napisał/a:

(poza czekoladą ciemną z zawartością kakao powyżej 90%)

Praktycznie do każdej już czekolady dodają lecytynę sojową gdyż łatwiej jest dzięki temu uzyskać czekoladę. Najgorsze jest w tym to że otrzymują lecytynę z soi modyfikowanej. Sprawia to że jeżeli dużą ilość jej spożywamy to możemy stać się bezpłodni.

Robson napisał/a:

Mięso jest OK

Z tym się nie zgodzę. Bydło jest karmione hormonami, zabijane jest powoli co powoduję że adrenalina u nich wzrasta, w paszy znajduje się wszystko co się tylko da zmiksować. A człowiek to je, a potem się dziwić że dzieci 12 lat a mają już 180cm wzrostu. W wołowinie nawet najlepiej badanej przez aparaty może się znaleźć larwa tasiemca. Badania pokazują że 95% ludzi na ziemi ma tasiemca.

Robson napisał/a:

Idź do marketu

Ale czy tam nie ma warzyw i owoców pryskanych i hodowanych na chemii ?
Najlepiej jest hodować sobie samemu na ogórku, ale w zimę to już nie będziemy mieć plonów, więc musimy pokusić się o te z marketu.
http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.

Bella




Dołączyła: 26.06.2012
Posty: 9

Myślę, że powyższa dyskusja jest trochę bezsensowna, bo idąc tym tropem najlepiej mieć własny ogródek i hodowlę w środku niczego i z tego żyć. Jednak mam koleżankę, która ważyła 94 kilo i schudła do 75 jedząc bardzo dużo, jednak bezglutenowo. Ponoć cera i paznokcie jej sie poprawiły. Myślę, że makaron łatwo zamienić na ryż czy kaszę, a chleb bezglutenowy co tydzień można piec i dodawać do niego sałatę, jajko czy zrobić sobie pieczeń z kurczaka i pokroić na kanapki.. Warto przecież spróbować choć na pewno trochę wysiłku to kosztuje. Oczywiście dziewczyny mają dodatkową motywację jaką jest wygląd, ale wydaje mi się, że po prostu w zdrowym ciele, zdrowy duch :)

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Bella napisał/a:

Myślę, że powyższa dyskusja jest trochę bezsensowna, bo idąc tym tropem najlepiej mieć własny ogródek i hodowlę w środku niczego i z tego żyć. Jednak mam koleżankę, która ważyła 94 kilo i schudła do 75 jedząc bardzo dużo, jednak bezglutenowo. Ponoć cera i paznokcie jej sie poprawiły. Myślę, że makaron łatwo zamienić na ryż czy kaszę, a chleb bezglutenowy co tydzień można piec i dodawać do niego sałatę, jajko czy zrobić sobie pieczeń z kurczaka i pokroić na kanapki.. Warto przecież spróbować choć na pewno trochę wysiłku to kosztuje. Oczywiście dziewczyny mają dodatkową motywację jaką jest wygląd, ale wydaje mi się, że po prostu w zdrowym ciele, zdrowy duch :)


Całkowicie zgadzam się z Tobą. Warto podjąć taki wysiłek i sprawdzić co się będzie działo z organizmem, a na pewno będzie się działo dużo dobrego. Wiadomo też, że tydzień czasu to za mało na zauważenie efektów, potrzebne są minimum 2 miesiące

Kal_inka




Dołączyła: 06.08.2012
Posty: 1

Droga Bello dyskusja nie jest bezsensowna - własny ogródek i hodowla to najlepsze co można mieć dla zdrowego odżywiania. Jak sama napisałaś w pierwszym poście gluten szkodzi , oprócz tego że oblepia jelito powoduje mikroskopijne rozszczelnienia przez które latami toksyny uwalniają się do organizmu powodując mnóstwo dolegliwości w tym nowotwory. Moja rodzina jest na takiej diecie bezglutenowej i bezcukrowej i to nie z powodu widzimisię tylko z zalecenia lekarzy. Moja bratowa leczyła się na bezpłodność w Stanach i to stamtąd już kilka lat temu przywiozła teorię o wysokiej szkodliwości glutenu. Faktem jest że ta dieta jest ciężka - trudno znaleźć produkty bez wszechobecnego glutenu i cukru , wszystko trzeba przyrządzać samemu ale o tym że żywność prztworzona jest niezdrowa nikogo nie trzeba przekonywać. Moja mama mimo że ma swoje lata bardzo schudła po odstawieniu cukru i glutenu a jadła dużo bo ta dieta jest dla zdrowia i ograniczać ilości jedzenia nie trzeba. Bez sensu jest żywienie się tymi śmieciami które oferuje nam przemysł spożywczy.

juras




Skąd: Wałcz
Dołączył: 17.11.2009
Posty: 19

Przepisy: 7


A ludzie szukają różnych diet cud, a tu zdrowa dieta i odchudzająca w jednym na wyciągnięcie ręki !