Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Cukier w jedzeniu.

pawel




Dołączył: 25.06.2017
Posty: 1

Dzień dobry.

 Dużo mówi się o szkodliwości napojów słodzonych typu coca-cola ze względu za zawartość cukrów. Sprawdziłem zawartość cukru dla 100ml wychodzi jakieś 10-11g. 10g to niby niewiele ale sprawdziłem to wychodzi jakieś dwie łyżeczki czyli trochę tak jak bym szklankę herbaty osłodził jakimiś pięcioma łyżeczkami cukru nie do wypicia. Sprawdziłem też zawartość cukru w innych produktach soki owocowe 10-13g na 100ml jogurt owocowy 13g w 100g jogurtu a to niby zdrowe jedzenie. Co jest nie tak z tym dosładzaniem ? Szkodliwość cukru jest przereklamowana czy może producenci robią nas w balona ? Ja osobiście zdębiałem przyglądają się etykietkom.

 


 


lucjan21




Skąd: Kraków
Dołączył: 19.06.2017
Posty: 6


Rzeczywiście tego cukru jest tak wiele w tych produktach o których piszesz. Z jednej strony producenci dostosowują się do rynku i preferencji smakowych klientów (oglądałem pewien program i w Meksyku coca cola jest jeszcze bardziej słodzona niż u nas i dodatkowo jest tańsza niż zwykła woda w butelce!). Ale najlepiej samemu obadać sprawę i ograniczyć produkty w których jest za dużo cukru.

 


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Grunt to zdrowy rozsądek. Wiadomo że takie produkty nie są zdrowe, ale czasami lepiej jest kupić coś z większą zawartością cukru niż coś co jest "fit" i ma w sobie jeszcze bardziej szkodliwe słodziki
hardcorowo

Imbryczek_net




Dołączyła: 15.09.2017
Posty: 48


Zgadza si,e nie można przesadzić w żadną ze stron, wiadomo ze cukier będzie obecny w naszej diecie, jednak starajmy się go systematycznie ograniczać lub przyjmować w naturalnej postaci.
Imbryczek.net.pl

B.Sadowska80




Dołączyła: 01.09.2017
Posty: 29


Liczy się przede wszystkim zdrowy rozsądek i nie popadanie w skrajności. Ja często eliminuję ze swojego odżywiania niepotrzebny cukier, czyli nie kupuję wody smakowej ani soczków z zagęszczonego soku - kupuję tylko tłoczone. Staram się dosładzać tylko miodem i robić desery własnoręcznie. Cukier jest nam potrzebny, ale to od nas zależy w jakiej formie go sobie podarujemy. Taki przykład: robię deser - dosładzam miodem, barwię kakao, używam jajek ze sprawdzonego źródła, używam mleka roślinnego, ale dla równowagi dorzucam np. wiórki czekoladowe i mam przyjemne z pożytecznym :)
Zapraszam na moją stronę: http://cake-time.pl/

Imbryczek_net




Dołączyła: 15.09.2017
Posty: 48


To wszystko skłania się do naszej diety oraz jadłospisu, bez tego nigdy nie osiągniemy optymalnej równowagi i zawsze przekroczymy tą granicę cukru w jedną lub drugą stronę.
Imbryczek.net.pl

eater
moderator



Dołączył: 27.12.2010
Posty: 28

Przepisy: 4

Pomógł: 1



Światowym centrum otyłości olbrzymiej są niewątpliwie Stany Zjednoczone. Popatrzcie na statystki spożycia cukru w Stanach na początku XX wieku i w XXI wieku - różnica kolosalna. Na początku XX wieku ludzi z nadwagą wręcz było nie za dużo. Jednak prawdziwy "boom" rozpoczął się w latach 70. XX wieku wraz z wprowadzeniem na rynek japońskiego rewanżu za Hiroshimę i Nagasaki - syropu glukozowo-fruktozowego. Jednak to tłuszcz został wskazany jako winny w opinii wielu oficjalnych i nieoficjalnych instytucji np. American Heart Association (teoretycznie non-profit), oczywiście sponsoring firm farmaceutycznych, producentów itd znacznie "pogłębił" te herezje, a herezje powtarzane wielokrotnie stają się prawdą. Każdemu się opłaca jednym produkować, innym sprzedawać, innym leczy, innym sprzedawać medykamenty.