Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
W jakiej temperaturze piec kurczaka w oliwie?
|
|
Według angielskiej wikipedii w najbardziej pesymistycznej wersji punkt dymienia to 160 stopni, więc limit powiedzmy 155 stopni jest ok. Nie znaczy to, że w oliwie poddanej takiej temperaturze nie zachodzą inne degradujące jej wartość zdarzenia.
Na pewno straci dużo właściwości ,ale chyba najgorszego się pozbędę zmniejszając temperaturę do 155 stopni, nie?
A jak długo wtedy piec? Przy 180 stopniach było to 30 minut.
Najgorszego się pozbędziesz.
Jeśli chodzi o temperatury, to tego się nie da przeliczyć z kilku względów, bo zależy to od kilku rzeczy - mocy czynnika grzewczego, parametrów dodatkowych typu włączony termoobieg, czy gabarytów produktu. Musisz to sam określić metodą prób i błędów, czyli trzeba załóżmy po 35 minutach przekroić i sprawdzić.
Może zamiast oliwy użyć oleju kokosowego, na którym można smażyć i piec w wysokiej temperaturze.
W temperaturze ponad 25st.C staje się płynny więc można wygodnie użyć jako marynaty,
http://odporna.pl/