Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Co zamiast folii aluminiowej do pieczenia?

aforndah




Dołączył: 18.03.2018
Posty: 23

Cześć. Jutro chciałbym przygotować pstrąga z piekarnika, w całości, z cytryną. Chciałem użyć do tego folii aluminiowej, ale czytałem, że aluminium w reakcji z cytryną staje się niebezpieczne dla zdrowia. Co o tym myślicie? I co mógłbym użyć zamiast folii aluminiowej, żeby ryba była soczysta?

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Generalnie jakaś tam migracja zawsze następuje, jednak w przypadku wyboru na grillu - grillowanie na żywym ogniu, czy grillowanie z produktem w folii aluminiowej to lepszym pomysłem jest ten drugi.

Spróbuj włożyć rybę do wyższego naczynia  żaroodpornego z dość szczelną pokrywką i całe naczynie obwiń w folię aluminiową, to powinno dać szczelność i brak ucieczki wody - ryba powinna być soczysta.