Dzisiaj jest: Poniedziałek, 10.08.2026 Imieniny: Borysa i Wawrzyńca

Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki

powrót

Gotowanie posiłków na kilka dni

random1414

Dzień dobry!

Dzisiaj przeczytałem post na pewnym blogu sugerujący że  gotowanie jedzenia na kilka dni i odgrzewanie jego jest szkodliwe ze względu na bakterie,grzyby,pleśnie jakie się zajmują się tym jedzeniem.

Czy to prawda ,prosiłbym o przekazanie wiedzy zgodnej z prawdą ?

Większość życia żyłem w przekonaniu gotowanie na kilka dni posiłków i  że odgrzewanie potraw to nic złego aż do dzisiaj gdy przeczytałem ten blog.

Czy komentarze polemizujące z tezą o szkodliwości jedzenia przechowywanego w lodówce  są błędne ?

Czy są hipotezami  " naukowości leniwo-kuchennej " ?

kaja.sz89

Ostrzeżenia: 1

Internetowe blogi mocno przesadzają, ponieważ gotowanie na kilka dni jest w pełni bezpieczne i powszechnie zalecane w dietetyce. Wystarczy schować posiłek do lodówki w ciągu dwóch godzin od ugotowania i przechowywać go w szczelnym pojemniku do 3–4 dni.

Fitpapu

Dokładnie, nie ma co popadać w skrajności ;) A o te nie trudno w marketingowym świecie Internetu. 

Jest możliwe i bezpieczne przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu, przy czym jeśli faktycznie jest to max 3-4 dni przy przechowywaniu w lodówce lub więcej przy zamrożeniu.. Inna sprawa, że potrawy odgrzewane niekoniecznie są już tak smaczne jak w dniu gotowania. Ale to pomińmy ;)

Tak czy siak, gotowanie np. obiadu np. na dwa dni do przodu, to częsta praktyka wielu osób, aby zaoszczędzić czas. 

Niektórzy z kolei idą dalej i zamiast zastanawiać się na ile dni do przodu przygotowywać posiłki, optymalizują tą kwestię jeszcze inaczej, czyli zamawiają posiłki pudełkowe. Co przy dokładnym przyjrzeniu się, całkiem nieźle się opłaca, biorąc pod uwagę zaoszczędzony czas i chęci utrzymywania zdrowej diety.

smaczny i zdrowy Catering Dietetyczny Śląsk - https://www.fitpapu.com/