W to, co jest w internecie, nie można wierzyć według mnie w 100%. Dlatego całkowicie sceptycznie podchodzę do tego, że ktoś nakręcił jakiś film i wszyscy nagle się za głowę łapią bo normalnie rewolucja w medycynie. Dlatego też sceptycznie podchodzę do wit. C bo ona naprawdę jest wydalana wraz z moczem gdy weźmie się jej za dużo. Tak jest na przykład w przypadku zapalenia pęcherza - nadmiar wit. C aby zakwasić mocz. Organizm jest na tyle mądry, żeby usuwać nadmiar tego, czego nie chce. Nie jestem generalnie za eksperymentami. Bo kolega kolegi kolegi powiedział że... Szczęśliwszy? Pij dziurawiec, ponoć pomaga. Odżywiaj się zdrowo, nie zamartwiaj się czy możesz coś jeść czy nie, po prostu słuchaj organizmu. To jest recepta na szczęście, zachowywać równowagę.
Może teraz wrzucę coś o hiperwitaminozie. (źródło wikipedia)
wit. A: Wady wrodzone u dzieci matek z hiperwitaminozą w czasie ciąży, zmniejszone uwapnienie kości mogące doprowadzić do osteoporozy, powiększenie wątroby, bóle stawów, ból głowy.
wit. D: Demineralizacja i złamania kości, nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, wzmożone oddawanie moczu, świąd skóry, bóle głowy, opóźnienie umysłowe
wit. E: Zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia. Nadmiar w czasie ciąży może być szkodliwy dla płodu
wit. K: Rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu, uczucie gorąca, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, u niemowląt – żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej
wit. B1: Nadmiar możliwy tylko w wypadku zastrzyków. Objawy: osłabienie, obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, zaburzenia rytmu serca, reakcje alergiczne, w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.
wit. B2: Nudności i wymioty
wit. B3 (PP, niacyna): Mało toksyczna; bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, niewydolność wątroby, arytmia serca i psychozy, utrata łaknienia, zatężenie kwasu moczowego, zwiększenie zawartości glukozy w osoczu
wit. B6: Zaburzenia układu nerwowego: trudności w poruszaniu się, brak koordynacji ruchu, zwyrodnienia tkanki nerwowej, uczucie mrowienia – drętwienie kończyn; wpływa niekorzystnie na obecność aminokwasów we krwi. Zmiany ustępują po zaprzestaniu nadmiernej suplementacji witaminą B6. Podobne skutki uboczne nie występują przy pozyskiwaniu witaminy B6 z pokarmu
wit. B7 (H): Nietoksyczna dla ludzi
wit. B12: Nietoksyczna, przy stosowaniu przez dłuższy czas bardzo dużych dawek u niektórych ludzi mogą wystąpić objawy uczuleniowe
wit. B11 (B9, kwas foliowy): Nadmiar: bezsenność, rozdrażnienie. Nietoksyczna dla ludzi
wit. C: Nietoksyczna, zaburzenia w układzie pokarmowym i nerwowym, wysypka skórna, u osób mających problemy z nerkami może przyspieszać tworzenie się kamieni nerkowych, uzależnia. Nadmiar w czasie ciąży może być szkodliwy dla płodu
tak więc, gdy jest napisane, że nadmiar jakiejś witaminy przynosi szkody, to najwidoczniej wykonali badania i skoro powielane jest to w wielu książkach, to bardziej wierzę temu niż jakimś teoriom lekarzy którzy pewnie ściągali na zajęciach.
staram się nie dać sobie prać mózgu czymkolwiek. To tak, jak opowiadała nam na roku jedna babka z doświadczenia - po zajęciach z metabolizmu kwasów tłuszczowych, o tym, że dieta wysokotłuszczowa jest szkodliwa, że prowadzi do ketonemii a nawet do kwasicy ketonowej, wysłała jedną ze studentek na spotkanie propagujące dietę kwaśniewskiego bodajże. Dziewczyna wyszła przekonana, że wyjdzie z niezmienionym zdaniem, jednak po powrocie była zachwycona i uważała tą dietę za cud. Dlatego uważam, że naprawdę uwierzyć w coś można dopiero, gdy wyczyta się to w naprawdę solidnym źródle. Ja za takie przyjmuję na przykład podręczniki akademickie.
Owszem, nie oglądałam filmiku, ponieważ nei chciałam się odnieść bezpośrednio do niego, tylko do posta wyżej.