Do tej pory byłam na 100% przekonana o ich obecności, ale znalazłam poniższą informację na stronie wybredni.pl:
Kto z nas nie słyszał, że należy odcinać końcówki bananów ze względu na znajdujące się w nich lamblie? Nie wiadomo kiedy i kto wymyślił tę bzdurę, choć większość przyjęła ją za prawdę oczywistą.
Otóż nic szczególnego nie siedzi w owych końcówkach. A już na pewno nie lamblie. Stąd te bardzo smaczne i pożywne owoce nie stanowią źródła zakażenia lambliozą.
Lamblioza (giardioza) to choroba wywołana przez lamblię jelitową. Jest zaliczana do tzw. chorób brudnych rąk. Zarazić się nią można przez zjedzenie cyst występujących w kale. Dlatego związek między chorobą a bananami jest dokładnie taki sam jak między innymi owocami, czy produktami spożywczymi, a tym schorzeniem. Winowajcą nie jest owoc, tym bardziej jego końcówka. Przyczyną może być tylko niezachowanie właściwej higieny. Człowiek najczęściej zaraża się cystami lamblii spożywając pokarmy zanieczyszczone kałem. Stąd należy pamiętać o dokładnym myciu żywności, tj. owoców i warzyw. Powinno się także dokładnie myć dłonie, czyścić paznokcie aby zapobiec kontaktowi intruza z naszą jamą ustną. W ten właśnie sposób najczęściej dochodzi do zakażenia wśród dzieci.
A tak na marginesie, banan z botanicznego punktu widzenia to … jagoda.
Jest owocem dość kalorycznym, bo 100 g banana dostarcza około 100 kcal. Jest przy tym bogaty w wartości odżywcze. Zawiera dużą ilość witamin i minerałów, zwłaszcza potasu. Z pewnością może stanowić bardzo zdrową przekąskę. Dlatego nie powinniśmy rezygnować z bananów ze względu na przesądy.
Kto z nas nie słyszał, że należy odcinać końcówki bananów ze względu na znajdujące się w nich lamblie? Nie wiadomo kiedy i kto wymyślił tę bzdurę, choć większość przyjęła ją za prawdę oczywistą.
Otóż nic szczególnego nie siedzi w owych końcówkach. A już na pewno nie lamblie. Stąd te bardzo smaczne i pożywne owoce nie stanowią źródła zakażenia lambliozą.
Lamblioza (giardioza) to choroba wywołana przez lamblię jelitową. Jest zaliczana do tzw. chorób brudnych rąk. Zarazić się nią można przez zjedzenie cyst występujących w kale. Dlatego związek między chorobą a bananami jest dokładnie taki sam jak między innymi owocami, czy produktami spożywczymi, a tym schorzeniem. Winowajcą nie jest owoc, tym bardziej jego końcówka. Przyczyną może być tylko niezachowanie właściwej higieny. Człowiek najczęściej zaraża się cystami lamblii spożywając pokarmy zanieczyszczone kałem. Stąd należy pamiętać o dokładnym myciu żywności, tj. owoców i warzyw. Powinno się także dokładnie myć dłonie, czyścić paznokcie aby zapobiec kontaktowi intruza z naszą jamą ustną. W ten właśnie sposób najczęściej dochodzi do zakażenia wśród dzieci.
A tak na marginesie, banan z botanicznego punktu widzenia to … jagoda.
Jest owocem dość kalorycznym, bo 100 g banana dostarcza około 100 kcal. Jest przy tym bogaty w wartości odżywcze. Zawiera dużą ilość witamin i minerałów, zwłaszcza potasu. Z pewnością może stanowić bardzo zdrową przekąskę. Dlatego nie powinniśmy rezygnować z bananów ze względu na przesądy.