Dzisiaj jest: Poniedziałek, 04.11.2024 Imieniny: Karola i Olgierda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Polacy lubią fast foody

Wasabi




Dołączył: 14.08.2009
Posty: 12

70 proc. ankietowanych przynajmniej raz w miesiącu sięga po żywność typu fast food, a 24 proc. badanych spożywa takie jedzenie przynajmniej raz w tygodniu - wynika z badań dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków, przeprowadzonych na zlecenie Koalicji na rzecz Zdrowego Serca.

Choć ponad połowa aktywnych zawodowo Polaków wie, jak ważne w profilaktyce chorób serca jest racjonalne odżywianie, to aż 40 proc. przyznaje, że wychodzi z domu bez śniadania, a 31 proc. główny, bardzo obfity posiłek zjada dopiero wieczorem. Wówczas liczba kalorii dostarczanych jednorazowo przekracza nasze zapotrzebowanie, co w krótkim czasie może doprowadzić do nadwagi.

18 proc. ankietowanych Polaków deklaruje, że nie ma czasu stosować prawidłowo zbilansowanej diety, mimo świadomości jej korzystnego wpływu na serce. Zaledwie 21 proc. badanych stara się codziennie racjonalnie i zdrowo odżywiać. Większość, jeśli już zdecyduje się na zmianę swojego sposobu odżywiania, skupia się głównie na ilości spożywanego tłuszczu, a nie jego jakości.

Jak podkreślają eksperci, prawidłowa dieta powinna być zróżnicowana i tak zbilansowana, by dostarczać wszystkich składników odżywczych potrzebnych organizmowi do zachowania zdrowia i dobrej kondycji.

Zalecane jest, by była bogata w owoce i warzywa, a uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w takich produktach jak gotowe herbatniki i ciasta, przetwory mięsne, pełne mleko, mięso, sery i masło.

Choroby układu krążenia nadal są najczęstszą przyczyną śmierci Polaków, ale w ostatniej dekadzie wskaźnik ten spadł poniżej 50 proc. Rocznie zawału doznaje w Polsce 80 tys. osób. 30 proc. z nich umiera przed dotarciem do szpitala.

źródło newsa: rp.pl

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Oj lubią :-D. Niestety coraz częściej widać to już po dzieciach. Słyszałam, że zapach fast foodów działa na nasz mózg jak opioidy, czyli jak narkotyk i chyba jest to prawda, bo wiem sama po sobie, że jak przechodzę koło budki z kebabami, to czuję (nawet najedzona) lekki głód.

Co jest chemicznie odpowiedzialne za taki stan "pobudzenia" ? Jaka to reakcja zachodzi ?
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Ja czuję przeciwną reakcję, raczej mi śmierdzą. Jedyne, co mi w nich smakuje to chyba sosy. ;)

Bondini




Skąd: Sopot
Dołączył: 28.03.2009
Posty: 46

Hania napisał/a:

Ja czuję przeciwną reakcję, raczej mi śmierdzą. Jedyne, co mi w nich smakuje to chyba sosy.


Widocznie Twoje zmysły nie przeszły na "ciemną stronę mocy" i nie przyzwaczyiły się i nie uzależniły. 8-)

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Właściwie to może mieć w tym udział fakt, że do mniej wiecej 18 roku życia ze cztery, max pięć razy byłam w jakimś mcdonaldsie przy okazji jakichś wycieczek szkolnych itp. Jako dziecko nie przyzwyczajałam się do nich i teraz, jak mówisz, nie "przeszłam na ciemną stronę mocy" :D myślę że to może mieć pewien udział w kształtowaniu upodobań, to, co jemy w młodości. Podobno małe dzieci powinno się zaczynać karmić raczej od warzywnych dań, a nie od słodkich, by zmniejszyć szansę na ich preferowanie smaku słodkiego. :)

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Nie tylko Polacy lubią fast - foody :->

zimna Zośka napisał/a:

Co jest chemicznie odpowiedzialne za taki stan "pobudzenia" ? Jaka to reakcja zachodzi ?


Fast food uzależnia jak narkotyk

W bogatych krajach wciąż wzrasta odsetek osób otyłych i z nadwagą. Winą za to obarcza się dobrobyt, brak ruchu, zbyt łatwy dostęp do żywności, coraz większe porcje i inne czynniki.

Amerykańscy badacze - jak uważają - znaleźli dowody, że ludzie mogą stać się uzależnieni od cukru oraz tłuszczu w fast foodach.

Zespół dr Johna Hoebela z Princeton University w New Jersey przeprowadził badania na szczurach. Odkryto, że szczury, którym podawano żywność zawierającą 25 procent cukru, w momencie wyeliminowania cukru z diety stawały się niespokojne. Szczękały zębami i miały drgawki - objawy podobne do tych, jakie mają osoby, które odzwyczajają się od nikotyny lub morfiny.

Dr Hoebel uważa, że pokarmy z wysoką zawartością tłuszczu pobudzają wydzielanie w mózgu opioidów - chemicznych substancji odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności.

"Wskazuje to, że niektóre zwierzęta i - uogólniając - niektórzy ludzie mogą stać się zależni od słodkich pokarmów."

Neurolog Ann Kelly z University of Wisconsin Medical School obserwowała zachowanie szczurów po podaniu im słodkich oraz słonych czy tłustych pokarmów.

Znalazła związek pomiędzy substancjami chemicznymi odpowiedzialnymi za odczuwanie przyjemności w mózgu a apetytem na taki typ jedzenia.

Pobudzała mózg szczura za pomocą syntetycznej wersji naturalnego opioidu enkefaliny. Rezultat był taki, że szczury zjadały sześciokrotnie większa porcję tłuszczu niz zwykle.

Dr Kelly zidentyfikowała długotrwałe zmiany chemicznych substancji w mózgu szczurów podobne do tych, jakie powoduje długotrwałe zażywanie heroiny czy morfiny.

Jej zdaniem zajadanie się smacznym jedzenia jest wystarczające, aby spowodować zmiany ekspresji w genach, co wskazuje na możliwość uzależnienia od pokarmu.

Jednak inni eksperci wątpią, by ludzie mogli stać się uzależnieni od jedzenia. Michael Jacobson, Center for Science w Waszyntonie twierdzi, że jak do tej pory jest za mało danych, by wysuwać tak daleko idące wnioski.

Dr Jean Randolph z University of Toronto także odrzuca tę teorię. Mówi, że fast food powoduje wzrost, a następnie spadek poziomu cukru we krwi, co powoduje naturalna chęć na następną przekąskę.

za: zdrowie.med.pl

emsiHouse




Skąd: to tu, to tam - teraz PL
Dołączył: 22.08.2009
Posty: 8

Nie wiedziałem, że jestem fast foodowym ćpunem :mrgreen:. A tak na poważnie to takiego rodzaju doniesienia naukowe są naprawdę bardzo pomocne w wytłumaczeniu mechanizmów w zachowaniu typowego konsumenta. :ok: