Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

żywe kultury bakteryjne - wpływ na mikroflorę jelit

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Dlaczego po kuracjach antybiotykowych zalecane jest spożywanie w dużych ilościach produktów z "bakteryjkami" takich jak jogurty, kefiry, kiszone ogórki, kiszona kapusta itd. Rozumiem, że antybiotyki niszczą wszystkie bakterie i te złe (chorobowe) jak i dobre (flory jelitowej) i jest koniecznośc ich uzupełnienia. Mówi się, że jak szybko się ich nie uzupełni, to moga się przyplątać inne choroby, ale przecież w jelitach bakterie nie wytwarzają witaminy C, czy też innych związków odpornosciowych.
Więc jak to jest z tymi "bakteryjkami". Dlaczego są takie ważne i jakie wytwarzają witaminy i związki potrzebne ludziom.
The Truth Is Out There

greg69




Skąd: siedlce
Dołączył: 16.04.2009
Posty: 13

Pomógł: 1


Gdzieś, kiedyś wyczytałem, że można zrobić test swoim jelitom. Trzeba wypić sok z buraka i jeżeli mocz zabarwi się na czerwono, będzie to oznaką słabej pracy jelit, które wymagają oczyszczenia.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Kruszynka napisał/a:

jakie wytwarzają witaminy i związki potrzebne ludziom.


Witaminę K i witaminę H (biotynę), hormony

Kruszynka napisał/a:

Więc jak to jest z tymi "bakteryjkami". Dlaczego są takie ważne


Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o odporność :-o. A wygląda to tak.

Wyróżnia się trzy główne mechanizmy działania, poprzez które jelito grube pełni funkcję systemu obronnego. Po pierwsze - mikroflora bytująca w jelitach chroni przed inwazją bakterii niepożądanych. Mechanizm tego obronnego działania polega na współzawodnictwie między bakteriami pożytecznymi i szkodliwymi o składniki odżywcze i o receptory zlokalizowane w ścianie jelita grubego oraz na tworzeniu przez bakterie pożyteczne niesprzyjających warunków dla rozwoju patogenów (np. niskie pH). Po drugie - komórki nabłonka ściany jelita poza wchłanianiem składników odżywczych tworzą barierę ochronną zapobiegającą wniknięciu do krwiobiegu substancji szkodliwych. Po trzecie - system immunologiczny jelita jest chroniony przez wyspecjalizowane komórki odpornościowe. Komórki te mogą oddziaływać poprzez odpowiedź bezpośrednią jak również poprzez zdolność do inicjowania produkcji przeciwciał oraz białek nazywanych antygenami. Na skutek tych reakcji w przypadku wtargnięcia patogenu jest on inaktywowany i usuwany z organizmu. Bakterie jelitowe komunikują się z innymi komórkami żołądkowo-jelitowymi systemu odpornościowego i wątroby w celu ukierunkowania odpowiedzi obronnej w stosunku do szkodliwych drobnoustrojów oraz w stosunku do antygenów pochodzących z żywności.

Tak więc mikroflora jelitowa jest podstawowym czynnikiem warunkującym optymalną pracę mechanizmu obronnego jelit. Zaburzenia równowagi flory bakteryjnej są często spowodowane występowaniem takich chorób jak np. zespół jelita drażliwego, przewlekłe choroby zapalne jelit, rak okrężnicy i nieżyt żołądkowo-jelitowy. Ponadto na równowagę mikroflory jelitowej szkodliwy wpływ mogą wywierać zmiany w sposobie odżywiania się czy też kuracje antybiotykowe. Wszystkie te czynnik razem wzięte mogą w tak dalekim stopniu naruszyć równowagę mikroflory jelitowej, że doprowadzi to do zniszczenia pro-zdrowotnych bakterii, takich jak Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium i wzrostu i rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych.

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Kruszynka napisał/a:

jakie wytwarzają witaminy


Dodam to:
Bakterie z gatunku Pseudomonas i Klebsiella produkują witaminę B-12 w jelicie cienkim. Należy jednak pamiętać, że ta produkcja jest bardzo mała. Znaczne ilości tej witaminy produkują bakterie w jelicie grubym, jednakże jej absorpcja odbywa się w jelicie cienkim, dlatego B-12 produkowana w jelicie grubym nie jest użyteczna dla człowieka. Należy również podkreślić, że obecność bakterii w jelicie cienkim może faktycznie przyczynić się do niedoboru tej witaminy, dlatego że B-12 dostarczona z pożywieniem jest zużyta przez bakterie zanim zostanie zaabsorbowana do obiegu krwi.