Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Co lepsze - ziemniaki, kasza gryczana czy ryż brązowy ?

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Chciałabym "rozpętać" dyskusję w celu ustalenia hierarchi co jest wartościowsze pod względem odżywczym, analizując kilka aspektów jednocześnie (kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych, kwasowość / zasadowość) mając do wyboru:

- ziemniaki gotowane w sposób tradycyjny (bez mundurków)
- kasza gryczana
- ryż naturalny brązowy
The Truth Is Out There

Vitalia PL
pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

1 - kasza gryczana - niepalona
2 - ryż brązowy
3 - ziemniaki

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


pao napisał/a:

1 - kasza gryczana - niepalona
2 - ryż brązowy
3 - ziemniaki


Dlaczego taka a nie inna klasyfikacja ? :-)
The Truth Is Out There

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

ilość składników odżywczych, proporcje, łatwość przyswajania i adekwatność do naszego klimatu.
Przez chwilę zastanawiałam się jak uplasować kaszę i ryż, ale jednak ryż, choć bardzo pożywny, jest gorzej zbilansowany na potrzeby tutejszych mieszkańców :)

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 411

Przepisy: 34

Pomogła: 24


pao napisał/a:

1 - kasza gryczana - niepalona
2 - ryż brązowy
3 - ziemniaki


Moja kolejność jest identyczna. Dlaczego ? Zrobiłam analizę pod względem wartości. Jako że ryż i kasza są gotowane ich wartości podzieliłam przez 2,5 bo około tyle chłoną po ugotowaniu porcji wody, dla ziemniaków nic nie pomniejszałam. Pod uwagę wzięłam witaminy i minerały najbardziej deficytowe obecne w tych produktach, błonnik, IG i kwasotwórczość / zasadotwórczość. Kaloryczności oraz zawartości białka, tłuszczu i węglodowanów ogółem nie brałam pod uwagę. Oceniałam pod względem:

1. Potasu
2. Wapnia
3. Magnezu
4. Żelaza
5. Witaminy E
6. Witaminy B1
7. Witaminy B2
8. Witaminy C
9. Indeksu glikemicznego
10. Kwasotwórczości / Zasadotwórczości
11. Błonnika

Dla ryżu brązowego:
1. 104
2. 12,8
3. 44
4. 0,52
5. 0,28
6. 0,19
7. 0,02
8. 0
9. 55
10. kwasotwórczy
11. 3,5

Dla kaszy gryczanej:
1. 177
2. 10
3. 87,2
4. 1,12
5. 0,12
6. 0,22
7. 0,05
8. 0
9. 54
10. kwasotwórcza
11. 2,4

Dla ziemniaków:
1. 443
2. 4
3. 23
4. 0,5
5. 0,05
6. 0,09
7. 0,05
8. 14
9. 95
10. zasadotwórcze
11. 1,5

Powyższe wartości są oczywiście teoretyczne, ponieważ podczas procesów termicznych następują mniejsze bądź większe straty.

sol1984




Dołączyła: 23.01.2011
Posty: 13

pao napisał/a:

1 - kasza gryczana - niepalona
2 - ryż brązowy
3 - ziemniaki


Również jestem za takim podziałem. Kasza gryczana jest jedną z najbardziej wartościowych kasz pod względem składników odżywczych. Jest niezastąpiona w diecie osób odchudzających się jako uzupełnienie witamin i makroelementów.
Zdrowe odżywianie, dieta, sport- zaglądnij na mój blog