Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki


«   | 1 | 2 |  

powrót

22 sposoby na wzmocnienie odporności

franulka




Skąd: Łowicz
Dołączyła: 23.05.2009
Posty: 10

Przepisy: 6


22 sposoby na wzmocnienie odporności

1. Jedz śniadania
Komórki układu odpornościowego podejmują walkę z drobnoustrojami tylko wtedy, gdy są regularnie odżywiane. Dlatego pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadanie powinno być rozgrzewające i sycące, ale nie może zbytnio obciążać przewodu pokarmowego. Nie powinno zabraknąć w nim węglowodanów, białka i witamin. Musli, płatki z mlekiem lub jogurtem albo kanapka z pieczywa z mąki gruboziarnistej, ser albo jajko i szklanka soku.
2. Rozgrzej się gorącą zupą
Unikaj zawiesistych krupników czy grochówek na mięsie. Wybierz zupę na warzywach, która nie tuczy, natomiast tak samo rozgrzewa i dostarcza wielu witamin i minerałów. Zjedz kawałek chudego mięsa lub ryby, do tego kaszę czy ryż brązowy, surówkę albo jarzyny z wody.
3. Nie żałuj sobie warzyw
Do każdego posiłku jedz warzywa, najlepiej na surowo lub ugotowane na parze. Owoce jedz z umiarem, zwłaszcza te słodkie, bo dużo w nich kalorii. Ale dwa jabłka dziennie to twój obowiązek dla zdrowia i urody. Świeże produkty możesz zastąpić mrożonkami.
4. Witamina C i spółka
Jedz cytrusy, brokuły, natkę, paprykę, porzeczki i szpinak - zawierają witaminę C, która pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami. Sprawne działanie systemu obronnego zapewnia witamina B6 - jest w bananach, awokado, rybach, dróbiu, wołowinie i ziemniakach. Witamina E wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami. Znajduje się w orzeszkach ziemnych, nasionach słonecznika, szpinaku, olejach roślinnych, rybach. Dla systemu obronnego ważna jest też witamina A, która stymuluje produkcję białych ciałek krwi. Jej dobrym źródłem jest masło, wątróbka, mleko i ser.
5. Spróbuj diety cynkowej
Raz w tygodniu zrób sobie dzień diety cynkowej: źytni pełnoziarnisty chleb, wątróbka z ciemnym ryżem, a na kolację np. puszka ostryg. Nie przedawkujesz – cynk jest słabo przyswajany, a większość z nas ma niedobór tego minerału. Tymczasem cynk jest potrzebny do produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za odporność organizmu.
6. Chrup marchewkę
Miej pod ręką cząstki pomarańczy, mieszankę tzw. studencką (różne orzechy i rodzynki), kawałki jabłka, marchew, suszone morele, migdały, pestki dyni czy słonecznika. Pogryzaj je zamiast batoników, ciasteczek i chipsów. Dostarczysz organizmowi cennych witamin i minerałów, zamiast niepotrzebnych pustych kalorii. Cukier i nadmiar tłuszczów osłabia odporność.
7. Ogranicz używki
Alkohol, kawa, papierosy niszczą witaminy A, C, E i B oraz selen, cynk i inne mikroelementy, które pomagają zwalczać groźne dla układu immunologicznego wolne rodniki. Wysokoprocentowe trunki zabijają znajdujące się w krwi i w limfie komórki odpornościowe. Nie pal i unikaj przebywania w zadymionych pomieszczeniach. Jeżeli nie potrafisz zerwać z nałogiem, dostarczaj organizmowi więcej przeciwutleniaczy.
8. Pij herbatki owocowe
Zamiast kolejnej kawy lub herbaty wypij herbatkę z dzikiej róży, aronii, malin, czarnej porzeczki – dostarczają mnóstwo witaminy C, A, B i E oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Wzmacniają organizm i łagodzą stres. Na chłodne dni idealne są rozgrzewające herbaty z dodatkiem imbiru lub cynamonu. W specjalistycznych sklepach znajdziesz mieszanki noszące nazwy „jesienna” lub „zimowa” o podobnym działaniu.
9. Sięgaj po dobre tłuszcze
Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega-3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych (eikozanoidy), które usprawniają pracę układu odpornościowego. Do najzdrowszych tłuszczów roślin-nych należą olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Natomiast najlepszym źródłem omega-3 są ryby morskie, orzechy włoskie i siemię lniane.
10. Może łyżka tranu?
Zawiera witaminy A, D, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, jod i lecytynę. W okresie jesienno-zimowym warto go pić na wzmocnienie. Powinni to robić zwłaszcza ci, którzy nie jedzą ryb, warzyw i owoców. Mimo że jest zdrowy, z zażywaniem go nie należy przesadzać. Pijąc tran, nie wolno brać innych preparatów zawierających witaminę A lub D. Kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki nasercowe i przeciwzakrzepowe przed rozpoczęciem kuracji powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ tran upośledza działanie niektórych preparatów. Tran należy zażywać zgodnie z zaleceniem lekarza albo informacjami podanymi na ulotce.
11. Nie ma jak cebula i czosnek
Mobilizują układ odpornościowy, działają bakteriobójczo. Cebulę i czosnek najlepiej jeść na surowo – dodawać do kanapek, sałatek, past, masła. Możesz przyrządzić sobie miksturę uodporniającą i zażywać ją profilaktycznie. Dla tych, którzy nie lubią czosnku, są preparaty czosnkowe.
12. Hoduj kiełki i natkę
Są skarbnicą witamin i mikroelementów. Kiełkujące rośliny wytwarzają też chlorofil oraz enzymy wzmacniające i regenerujące organizm. Natka dostarcza niezwykle dużo żelaza. Kiełki i natkę można jeść same, dodawać do surówek, sałatek, posypywać nimi zupę, ziemniaki, sosy. Trzeba je spożywać na surowo, bo pod wpływem wysokiej temperatury tracą wartość odżywczą. Ich domowa uprawa jest prosta. Wyłóż talerz wilgotną gazą, połóż na niej namoczone i wypłukane nasiona (strączkowe trzeba moczyć 12 godzin). Dopilnuj, żeby gaza była cały czas wilgotna. Po kilku dniach kiełki są już gotowe. Natkę wyhodujesz, wsadzając korzeń pietruszki do doniczki z ziemią.
13. Spróbuj aloesu
Silnie stymuluje układ odpornościowy, nie dopuszczając do rozwoju infekcji. Z liści aloesu można zrobić sok i pić go 3 razy dziennie po łyżce stołowej (trzymaj w zakręconej butelce w lodówce). Albo przyrządzić nalewkę: liście (ze skórką lub obrane) rozgnieć na miazgę. Następnie szklankę miąższu połącz ze szklanką przegotowanej zimnej wody posłodzonej do smaku i odstaw na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Odcedź, wlej do soku 1/2 szklanki 40–proc. wódki. Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej (dzieci po łyżeczce do kawy).
14. Wzmocnij się miodem
Każdy z nas powinien profilaktycznie jadać 1–2 łyżki miodu dziennie. Dostarcza witamin, mikroelementów, a także cennych enzymów, które mobilizują do walki system odpornościowy. Rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm. Działanie miodu wzmocnisz, dodając do niego soku z owoców lub ziół, np. z aloesu. Jesienią i zimą warto wypić na czczo szklankę wody z łyżką miodu i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Napój przygotuj wieczorem, rozpuszczając miód w letniej wodzie (gorąca pozbawi go cennych składników). Dobrą kuracją wzmacniającą (również dla dzieci powyżej 5. roku życia) jest też picie propolisu (wyciąg alkoholowy kitu pszczelego) 3 razy dziennie po 15 kropli przed jedzeniem przez 4 tygodnie. Przed infekcjami chroni również pyłek pszczeli.
15. Nie marznij
Ubieraj się stosownie do pogody, najlepiej na cebulkę. Wtedy zawsze można zdjąć jedną warstwę, gdy zrobi się za ciepło. Nie zapominaj o szaliku i czapce. Prawie 30 proc. ciepła ucieka z organizmu przez głowę. Gwałtowne wychłodzenie organizmu prowadzi do obniżenia odporności. Często wietrz mieszkanie. Dbaj o to, by temperatura w domu nie przekraczała 20oC. Prze- grzanie, tak jak oziębienie, sprzyja rozwojowi infekcji. Gdy zaczną grzać kaloryfery, używaj nawilżaczy powietrza lub powieś na kaloryferze mokre ręczniki. Na noc najlepiej przykręć grzejniki i śpij przy otwartym oknie.
16. Wyjdź na spacer
Ruch usprawnia pracę układu odpornościowego. Ale ćwiczenia trzeba wykonywać systematycznie przynajmniej 3 razy w tygodniu. Możesz chodzić na basen, na siłownię lub gimnastykować się w domu przy otwartym oknie. Korzystaj z każdej okazji, żeby pobyć na świeżym powietrzu. Mimo deszczu czy siarczystego mrozu wyjdź na spacer, a w weekend wyciągnij rodzinę na dłuższą wędrówkę za miastem. Spaceruj energicznym krokiem, oddychając głęboko. Nabieraj powietrze nosem i powoli wydychaj ustami.
17. Zajrzyj do sauny
To dobry sposób na wzmocnienie systemu immunologicznego (na skutek utraty wody gęstnieje nam krew i wówczas zaczyna się wzmożona produkcja ciał odpornościowych), oczyszczenie (z potem eliminowanych jest z niego wiele substancji toksycznych) i dotlenienie organizmu (w upale szybciej oddychamy). Ponadto wysoka temperatura podnosi ciepłotę ciała o 2–3oC, a tego nie lubią zarazki. Z sauny nie powinny jednak korzystać osoby, które mają trądzik, z niewydolnością oddechową, skazą krwotoczną, kobiety w ciąży i trakcie miesiączki.
18. Pora się zahartować
Zahartowany organizm lepiej znosi jesienno- -zimowe chłody i gwałtowne zamiany temperatury, których o tej porze roku trudno uniknąć. Brodzenie w zimnej wodzie. Nalej do wanny zimnej wody, aby zakryła stopy, i drepcz w niej. Zacznij od minuty i wydłużaj czas do 5 minut. Naprzemienny prysznic. Zacznij od polewania się ciepłą wodą, potem stopniowo ją schładzaj, aż będzie zimna. Powtórz 4–5 razy. Kąpiel zakończ zimną wodą. Zabieg podnosi odporność i dodaje energii, dlatego najlepiej go stosować rano. Kąpiel w misce wody. Przygotuj 2 miski z wodą – bardzo ciepłą i zimną. Najpierw włóż obie stopy do ciepłej wody, po minucie do zimnej. Czynność owtarzaj przez 4–5 minut, kończąc na zimnej kąpieli. Potem tak samo „wykąp” ręce, zanurzając je powyżej łokci. Delikatnie osusz skórę miękkim ręcznikiem. Po kąpieli pospaceruj po pokoju, zrób kilka wymachów rękami albo przysiadów.
19. Pokonaj stres
Układ odpornościowy jest połączony z systemem nerwowym i długotrwały stres zmniejsza sprawność sił obronnych. Stresu nie da się uniknąć, ale trzeba nauczyć się z nim radzić. Nie tłum w sobie emocji i nie bierz na siebie zbyt dużo obowiązków. Wybierz ulubioną formę relaksu – biegaj, ćwicz, słuchaj muzyki. Weź odprężającą kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego lub liści melisy i z dystansem spójrz na stresujące cię sytuacje.
20. Naucz się odpoczywać
Staraj się tak planować zajęcia, żeby codziennie znaleźć czas tylko dla siebie. Ważne, by robić wtedy to, co się chce, bo tylko w ten sposób można wyłączyć emocje, odpocząć i zregenerować siły. Poczytaj książkę, obejrzyj serial, spotkaj się ze znajomymi. Osoby, które po pracy czują się bardzo zmęczone, mogą uciąć sobie krótką drzemkę (pod warunkiem, że dobrze śpią w nocy). W dni wolne od pracy nie nadrabiaj zaległości z całego tygodnia – nie ślęcz nad pracą biurową ani nie rób gruntownych porządków. Ważnym elementem odpoczynku jest spokojny sen (7–8 godzin). Osoby przepracowane i niewyspane łatwiej łapią infekcje.
21. Śmiej się na zdrowie
Śmiech wpływa korzystnie na układ odpornościowy, i to na trzy sposoby. Wyzwala pozytywne emocje, co prowadzi do zwiększenia produkcji komórek odpornościowych. Uaktywnia pracę przepony, pobudzając siły obronne do działania. Pogłębia oddech i dotlenia mózg, który zaczyna wówczas wytwarzać więcej endorfin, naturalnych substancji przeciwzapalnych. Dlatego osoby o pogodnym usposobieniu rzadziej chorują.
22. Czasem warto się zaszczepić
Jeśli często łapiesz anginy, zapalenie ucha, gardła, masz astmę lub obturacyjną przewlekłą chorobę płuc, lekarz może rozważyć podanie szczepionki uodporniającej (pobudza naturalne siły odpornościowe). Trzeba o tym pomyśleć już teraz, bo niektóre z nich podaje się 3 miesiące przed sezonem na przeziębienia. Szczepionki stosuje się według różnych schematów. Występują w postaci doustnej i aerozolu do nosa. Kto nie ma przeciwwskazań, powinien zaszczepić się też przeciwko grypie.

tekst: Magdalena Moraszczyk
konsultacja: lek. med. Elżbieta Płońska
źródło: miesięcznik "Zdrowie"

mirabelle




Skąd: Szczecin
Dołączyła: 05.08.2009
Posty: 23

Przepisy: 4


Według mnie najważniejsze jest:

- dostarczanie dużych ilości witamin odpornościowych i antyoksydantów A, C, E, bioflawonoidów oraz selenu, cynku i NNKT

- hartowanie organizmu (naprzemienny prysznic zimną i ciepłą wodą)

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


A ja znalazłam wersję uproszczoną - tylko 9 zasad :-) ale bardzo konkretnych:

1. Wysypiaj się i wypoczywaj

Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcję. Dlatego nie wolno zarywać nocy, niedosypiać. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Odporność organizmu osłabiają też sytuacje stresowe, życie w napięciu. System obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Zdenerwowanie zakłóca ich współpracę. By do tego nie doszło, trzeba codziennie poświęcić trochę czasu na relaks, odprężenie, wyciszenie.

2. Zrezygnuj z używek

Alkohol, papierosy, kawa niszczą witaminy (głównie witaminę C) i mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Chociaż rzucenie palenia jest trudne, na pewno warto choćby ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.

3. Hartuj się

Sprawdza się np. brodzenie w zimnej wodzie. Trzeba napełnić nią wannę tak, by sięgała do połowy łydek. Po kilkunastu minutach brodzenia trzeba stopy dobrze osuszyć i wymasować (można użyć balsamu rozgrzewającego).

Od dawna zalecanym sposobem na hartowanie organizmu jest naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewamy ciepłą wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.

4. Ruszaj się

Doskonałą receptą na zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Lekarze podpowiadają, że powinniśmy korzystać z wzoru: 3x30x130. Można go przetłumaczyć w następujący sposób – co najmniej 3 razy w tygodniu poświęcaj 30 minut na ruch. Wybieraj taki sposób aktywności, np. bieganie, jazda na rowerze, pływanie, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę. Nigdy za wiele ruchu na świeżym powietrzu, dlatego warto codziennie energicznie maszerować, np. w drodze do lub z pracy, przez pół godziny.

5. Zmień dietę

Przede wszystkim powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (zwłaszcza czerwonej), cytrusach oraz porzeczkach i truskawkach (także mrożonych). W odpornościowej diecie nie może zabraknąć jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Prowadzą jakby ćwiczenia na poligonie, przygotowując je do ewentualnej obrony.

6. Polub czosnek

Roślina ta jest bogata m.in. w białka, węglowodany, witaminy C i PP oraz allicynę, która ma działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność białych ciałek krwi. Najsilniej działa czosnek świeży, a jego moc zwiększa witamina C. Wystarczą 1–2 ząbki codziennie. Jeśli nie tolerujemy zapachu czosnku, zażywajmy go w kapsułkach (np. aktiv kapseln). Zawierają wszystkie aktywne składniki czosnku.

7. Nie zapominaj o ziołach

Zielarze także dokładają swoje przepisy do recept na odporność. Skuteczność systemu immunologicznego podnosi jeżówka (echinacea) i żeń-szeń. W aptekach można kupić preparaty z nich sporządzane, np. bodymax, echinacea.

8. Poddaj się akupresurze

Według medycyny chińskiej w naszym organizmie są niewidoczne kanały przepływu życiowej energii. Jeśli na ich drodze powstają blokady, odporność słabnie. Aby temu zapobiec warto wykonywać 2 – 3 razy dziennie delikatny masaż newralgicznych punktów. Najważniejszym jest punkt tuż poniżej rzepki kolana. Jego ucisk sprawia, że zwiększa się produkcja białych ciałek krwi.

9. Wsparcie z apteki

Po konsultacji z lekarzem możemy też zażyć leki uodporniające (ale tylko wtedy, gdy jesteśmy zdrowi), np. w tabletkach: lymphozil, groprinozin, echinacea i padma-26 lub w kroplach: esberitox, immunal.

Słyszałam właśnie przed chwilką (odnosząc się do tematu postu), że mają już szczepionkę na świńską grypę !

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Zapomnieliśmy o jednym bardzo ważnym czynniku wpływającym bardzo znacząco na dobre zdrowie i hartowanie organizmu - przebywanie i przede wszystkim spanie w pomieszczeniach o odpowiednio niskiej temperaturze - najlepiej ok. 18-20 stopni. Tyczy się to głownie sezonu jesienno - zimowego w czasie sezonu grzewczego. Właśnie wtedy najwięcej chorujemy, bo się przegrzewamy, błony śluzowe w nosie i w jamie ustnej są sztucznie przesuszone, brama dla mikrobów i wirusów staje się otwarta, które zazwyczaj korzystają z takiego zaproszenia. Dochodzi do tego zazwyczaj zła kondycja organizmu w postaci braku w nim naturalnych obrońców (witamin i minerałów) i efekt murowany. Przykładem takiego przegrzewania są dzieci w przedszkolu, temperatury nie rzadko sięgają tam 24 stopni ! Dzieciaki chorują jeden po drugim.

mirabelle




Skąd: Szczecin
Dołączyła: 05.08.2009
Posty: 23

Przepisy: 4


Dr House napisał/a:

Przykładem takiego przegrzewania są dzieci w przedszkolu, temperatury nie rzadko sięgają tam 24 stopni ! Dzieciaki chorują jeden po drugim.


Nieraz rozmawiałam w przedszkolu nawet z dyrekcją na temat wpływu przegrzewania na dzieci, ale niestety to nie skutkowało. Dzieci w okresie grzewczym chorują na potęgę. Dostałam tylko odpowiedź, że inni rodzice proszą aby było bardzo ciepło, bo inaczej ... dzieci będą chorować.
Wiedza nasza nie jest wcale taka mała, czytamy o tym, dostajemy informacje z różnych źródeł ale boimy się czasami zastosować coś co odbiega od ogólnie przyjętego toku postępowania.

Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


No właśnie zaczyna się paniką z grypą

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Moja całoroczna "recepta":

- każdego dnia (regularnie) minimum dwa jabłka dziennie
- jedna porcja warzyw każdego dnia (najlepiej nie przetworzone)
- zielona herbata z rana
- każdego dnia spacer, jazda rowerem lub gimnastyka
- sporadyczne jedzenie słodyczy i wyrobów mącznych (poza chlebem)
- jogurt lub kefir (tylko naturalny ! bez cukru !) każdego dnia
- łyżka tranu co 2 lub co trzy dni

Jak czuję, że coś mnie zaczyna brać, to prewencyjnie stosuję dawkę uderzeniową - skostkowany czosnek i cebula (na chlebku z masełkiem), sok wyciśnięty z dwóch cytryn :mrgreen: (oczywiście bez cukru !), no i na deser :-P sok, który się wydziela z pokrojonej drobno cebuli z dodatkiem miodu z pasieki (nie ze sklepu pasteryzowanego !)

Efekt: od trzech lat nie choruję, pomimo, że się nie szczepię
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

mirabelle




Skąd: Szczecin
Dołączyła: 05.08.2009
Posty: 23

Przepisy: 4


zimna Zośka napisał/a:

Moja całoroczna "recepta":

- każdego dnia (regularnie) minimum dwa jabłka dziennie
- jedna porcja warzyw każdego dnia (najlepiej nie przetworzone)
- zielona herbata z rana
- każdego dnia spacer, jazda rowerem lub gimnastyka
- sporadyczne jedzenie słodyczy i wyrobów mącznych (poza chlebem)
- jogurt lub kefir (tylko naturalny ! bez cukru !) każdego dnia
- łyżka tranu co 2 lub co trzy dni


Wczoraj w Rzeczypospolitej znalazłam zalecenia żywieniowe amerykańskich naukowców w sprawie ochrony przed świńską grypą, gdzie znalazł się czosnek, bakterie Lactobacillus (a więc jogurty naturalne), NNKT (a więc tran) oraz co ciekawe chińskie grzyby (np. Shitake), a więc zimna Zośka jesteś blisko :super:.

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


A mi się udało znaleźć fajną rozpiskę żywieniową - "antygrypową"

Śniadanie:
■2 pomarańcze
■Mix ananasowo morelowo-bananowy z mlekiem sojowym, lnem mielonym, mlekiem sojowym
■Kanapki z miodem gryczanym
■Papryka
■Sok z aronii i żurawiny
■ćwiczenia – 10min.


Przekąska:
■Marchew, woda z cytryną, imbirem, miodem lipowym
■Herbatka różana i herbatka malinowa
■Kanapka z tuńczykiem,
■Jajko na miękko, papryka, kromka chleba z sałatą i pestkami słonecznika, dyni
■Maliny
■Dobrany specjalnie chrupki i wzbogacony w minerały błonnik z mlekiem sojowym i lnem mielonym – smaczne! Błonnik pogarsza wchłanianie wapnia, żelaza, cynku dlatego wybrałam wersję wzbogaconą w te minerały.


Obiad:
■Zupa z całej włoszczyzny posiekanej drobno, cebuli, papryki, natki pietruszki
■Dodatkowo gotujemy 3 łyżki odżywczej komosy ryżowej „Quinoa”
■Ryba – morska świeża
■Przyprawiamy oraz kroimy kładąc na nią czosnek, cebulę
■Pieczemy w folii aluminiowej około 15min.
■Obok kiszona kapusta z pestkami dyni i sezamu, marchewką startą
■Do tego brukselka lub brokuły


Przekąska:
■Morela
■Surówka ze szpinaku z parmezanem
■Gruszka, pomarańcza, awokado
■10 orzechów
■Mleko sojowe z czekoladą na gorąco
■Len mielony


Kolacja:
■2 kanapki z łyżeczką oleju z pestek dyni, miodem i czosnkiem, pestkami dyni
■Mleko sojowe z lnem mielonym
■Zupa
■Woda z cytryną


Suplementy:
■wyciąg z czosnku, naturalne witaminy A, C, E (dietetyczne wyciągi z ziół i owoców), wapń z magnezem, błonnik


zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


queensaba napisał/a:

A mi się udało znaleźć fajną rozpiskę żywieniową - "antygrypową"


Jednodniowa rozpiska to za mało. Uważam, że conajmniej potrzeba 2-3 miesięcy, aby nasycić organizm związkami odpowiedzialnymi za odporność.
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

«   | 1 | 2 |