Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Masło kakaowe do smażenia

gg-8




Dołączył: 17.08.2009
Posty: 1

Masło kakowe to najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Mało kto o nim słyszał, ale powszechnie korzystają z niego profesjonalni kucharze, np. w restauracji warszawskiego hotelu Sheraton. Powód jest dość prosty, jest ono raczej drogie i sprzedawane w nielicznych sklepach. Mimo to, warto na nie zwrócić uwagę, bo potrawy na nim smażone będą zdrowsze nawet niż te smażone na oliwie z oliwek.

Mycryo jest w 100% naturalnym tłuszczem roślinnym i nie powoduje podwyższenia poziomu cholesterolu. Używanie Mycryo w kuchni redukuje kaloryczność tłuszczu o 50-70% w porównaniu do innych tłuszczów.

Smażąc na maśle kakowym używasz 2-3 razy mniej tłuszczu niż smarząc na zwykłym maśle czy na oliwie.

Na dodate, jest w postaci proszku, jest więc bardzo wygodne, wystarczy odmierzyć potrzebną ilość na łyżeczce i wysypać na patelnię.Nie przypala się (do 200°C), nie pryska, jest bezapachowe i ma zupełnie neutralny smak. Dzięki temu w przeciwieństwie do zwykłego masła czy oliwy z oliwek, nie zmienia smaku smażonych potraw!
Likwidujemy sklep ze zdrową żywnością i wyprzedajemy ostatnie 80 opakowań. W związku z tym przeceniliśmy je z 69 na 45 złotych za opakowanie 600gramowe, które wystarcza na wiele miesięcy smażenia. Więej informacji tutaj: http://www.allegro.pl/item709281382_maslo_kakaowe_mycryo_lepsze_od_oliwy_z_oliwek.html
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3680902

mycryo.JPG




Celine




Skąd: Elbląg
Dołączyła: 01.04.2009
Posty: 90

Przepisy: 26


Co to za bzdury !

Masło kakaowe ma mnóstwo tłuszczów nasyconych. To, że nie przypala i mniej się go zużywa właśnie wynika z dużej zawartości tłuszczy nasyconych i wysokiego punktu dymienia ! Jest stosowany do odgrzewania fast-foodów więc jak może być zdrowy.

Jak można go zdrowotnie porównać do oliwy z oliwek ? Bluźnierstwo

W ogóle to jest reklama !

krzysiek




Dołączył: 26.08.2009
Posty: 12

Masło kakaowe jest składnikiem czekolady. Masło kakaowe jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których korzystne działanie na układ krążenia (poprzez wpływ na poziom „złej” i „dobrej” frakcji cholesterolu) jest powszechnie znane.

krzysiek




Dołączył: 26.08.2009
Posty: 12

Jeszcze to:

60% masła kakaowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (34% stearynowy i 28% plamitynowy); 3% przypada na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim linolowy); 35% stanowią kwasy jednonienasycone. Duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych może być niepokojąca, jednak badania wykazały, że w procesie trawienia kwas stearynowy ulega przemianie w jednonienasycony kwas oleinowy. To, co dociera do krwi ma następujący skład: 28% nasycone kwasy tłuszczowe, 3% wielonienasycone kwasy tłuszczowe, 69% kwasy jednonienasycone. Oznacza to iż ?dobre tłuszcze?, zapobiegające chorobom serca, stanowią aż 72%.

Jellybelly




Dołączyła: 07.05.2009
Posty: 37

Jak cos, co jest w proszku, moze byc dobre i zdrowe? Ja czytalam, ze jesli do smazenia, to tylko olej palmowy. Oliwy z oliwek szkoda, bo traci swoje cenne wlasciwosci po podgrzaniu, a palmowy wytrzymuje wysoka temperature i tym samym nie truje. Czy ktos kompetentny moglby potwierdzic? :-)

Piggy




Dołączyła: 22.11.2009
Posty: 8

Olej palmowy :down: - ma dużo tłuszczów nasyconych i jest utwardzany, ma więc izomery trans.
Masło kakaowe :down: - jak wyżej

Olej palmowy jest najczęściej używanym tłuszczem w barach i restauracjach.


Ja natomiast używam:
do smażenia krótkiego - oliwa z oliwek - smażę bardzo krótko, nie dopuszczając do dymienia.
do smażenia długiego - smalec - pomimo, że ma duzo tłuszczów nasyconych, nie ma jednak izomerów trans, ma wysoki punkt dymienia, no i przede wszystkim jak oliwa jest naturalny !

greg69




Skąd: siedlce
Dołączył: 16.04.2009
Posty: 13

Pomógł: 1


A najlepsze do smażenia to klarowane masło, ktore można samemu zrobić. Polecam.

maathildaa




Skąd: Holandia
Dołączyła: 14.01.2010
Posty: 19

Do smażenia zarówno krótkiego, jak i długiego, polecam olej kukurydziany. Ma mnóstwo cennych składników (jest bogaty w kwasy wielonienasycone, kwas linolowy oraz witaminę E) i wysoki punkt dymienia.
Także olej z pestek winogron czy olej krokoszowy do smażenia krótkiego są całkiem dobre (także do spożywania na surowo).
Oliwa z oliwek nadaje się, ale nie każda! Oliwy vergine i extra vergine spożywać się powinno TYLKO na surowo.

Edit: Do wypieków polecam olej ryżowy, który ma bardzo wysoki punkt dymienia (250 st. C) i jest przy tym neutralny w smaku. Do zapiekania warzyw (nie tylko) nadaje się zarówno kukurydziany jak i ryżowy.
Życie bez muzyki byłoby błędem.
http://mathildaa.blox.pl