Witam! Ostatnio przemierzając strony internetowe dotyczące żywności natknęłam się na czarny czosnek. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Dlatego chciałabym poszerzyć swoją wiedzę o tym produkcie, bo ponoć jest bardzo innowacyjny. Czy ktoś z Was w ogóle słyszał o takim czosnku? Wie w jaki sposób on powstaje? Jakie dokładnie ma właściwości żywieniowe? Czy bardzo różni się od białego, tradycyjnego czosnku?
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Innowacyjny produkt - czarny czosnek?
|
|
Z tego co się orientuję powstaje on w wyniku procesu fermentacji białego czosnku. Kiedyś miałam okazję go spróbować w restauracji i szczerze mówiąc smak jest o niebo lepszy. Nie jest aż tak ostry, lecz lekko słodkawy. Ponoć aromat też jest inny, jednak ja nie poczułam wyraźnej różnicy, najwidoczniej mam coś z węchem he he. Dodatkowo ma więcej prozdrowotnych właściwości i jest zaliczany do żywności funkcjonalnej. Niestety odnośnie przepisów Ci nie pomogę, bo słaba ze mnie kucharka
Hmm pierwszy raz słyszę o tym produkcie i z chęcią wykorzystałbym go w swojej kuchni, bo uwielbiam od czasu do czasu wprowadzać jakieś nowości. Tylko czy dostanę go w jakimś sklepie? W tych ze zdrową żywnością pewnie mają kosmiczne ceny... Co do tych prozdrowotnych właściwości, to jakie one dokładnie są? Ciekawe ile trwa taki proces fermentacji, żeby uzyskać pożądany produkt.
Wiele razy używałam tego produktu. Jest dużo przeróżnych potraw, do których można włączyć czarny czosnek i wcale nie musi być to kuchnia azjatycka. Ostatnio upiekłam kaczkę i polałam ją sosem z czarnego czosnku - palce lizać! Jeżeli chodzi o zakup, to lepiej złożyć zamówienie bezpośrednio u producenta. Nie dość, że ceny nie są wygórowane, to jeszcze ma się pewność, że produkt jest oryginalny i posiada wysoką jakość. Fermentacja ponoć trwa aż 60 dni, zanim uzyska się gotowy produkt. Odnośnie właściwości prozdrowotnych, to wynikają one z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i aktywnego składnika, którym jest S-allilocysteina.
Odwiedziłam już wiele sklepów ze zdrową żywnością w moim mieście... Jednak nigdzie nie dostałam czarnego czosnku Macie jakieś pomysły gdzie mogłabym go dostać? Słyszałam, że warto zamówić poprzez stronę internetową, jednak jestem mało przekonanan do tego pomysłu... Nie chciałabym korzystać w mojej kuchni z jakiegoś chińskiego produktu o niskiej jakości. Dlatego zamawianie w ciemno nie wchodzi w grę.
Ja również chętnie dowiem się więcej informacji na temat czarnego czosnku, jeżeli ktoś wie gdzie go znaleźć oraz w jakiej jest cenie to warto się podzielić
Imbryczek.net.pl
Ja też ostatnio trochę o nim czytałam. Jednak trochę przeraża mnie cały ten proces fermentacji, chociaż nie ukrywam, że bardzo chciałabym go spróbować. Chyba wybiorę się na jakieś targi zdrowego odżywania i sprawdzę, czy mają go w stacjonarnej ofercie. Nie jestem fanką robienia zakupów przez internet, więc raczej nie będę go zamawiać. Nie jesteście ciekawi, jak on smakuje? Do niedawna nawet nie widziałam, że coś takie istnieje, a podobno sposób jego wytwarzania został odkryty w starożytności.
Czy wiesz, że Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji, zachodzącej pod wpływem enzymów?
https://polskiepomidory.com.pl/