Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki



powrót

Dlaczego ser żółty wypłukuje wapń

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

tomakin napisał/a:

wypłukuje, bo ma prawdopodobnie za dużo białka, za mało fosforanów, nisko przyswajalną formę wapnia, ba, nawet zabija komórki tworzące kości. To takie teorie, jak jest w praktyce - ciężko wyczuć. Pozostaje statystyka, kraje w których nabiału się nie jada nie mają problemu z osteoporozą. Teorii jest wiele, możesz googlnąć coś w tym kierunku, ale temat ogólnie jest uznawany za "niewygodny".

http://www.google.pl/sear...lk+osteoporosis

a zwłaszcza

http://www.news-medical.n...9/12/13120.aspx

na hasło mleko osteoporoza praktycznie same artykuły na temat tego, w jaki sposób mleko WYWOŁUJE osteoporozę. Niektóre z czasopism typu "fakt", ale sporo z poważnych naukowych opracowań. Od lekarza się takich rzeczy raczej nie dowiesz - było nie było koncerny mleczne są jednym z głównych sponsorów ośrodków badań dietetycznych.

Skąd go brać? Jeden mały brokuł dostarcza 30% zapotrzebowania, większość warzyw ma tyle wapnia, że gdyby pokryć zapotrzebowanie kaloryczne wyłącznie warzywami i owocami, byłoby wapnia w diecie kilkakrotnie więcej niż na diecie opartej na mleku. Co więcej, warzywa mają fosforany, witaminę K i witaminę C niezbędne do tego, żeby wapń w ogóle przyswoić, za to nie mają nadmiaru białka.

http://vegie.pl/topics80/4033.htm#52125

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


Odpowiedzialne za ten "proceder" są:

- zawarta w serze pewna grupa kwasów tłuszczowych nasyconych
- zbyt dużo białka
- zła proporcja wapnia do fosforu (zbyt dużo fosforu)
- brak lub śladowa ilość witaminy C

spacefly




Dołączyła: 24.01.2010
Posty: 112

No to czemu ci dietetycy tak gadają "aby mieć mocne kości spożywaj dużo nabiału"?

Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 106

Pomógł: 4


cytat:

No to czemu ci dietetycy tak gadają "aby mieć mocne kości spożywaj dużo nabiału"?


Bo według tabel żywieniowych produkty te przedstawiają się fenomenalnie pod względem zawartości niektórych składników (np. wapnia). Tak też przekazywana jest im wiedza w szkołach (w większości szkół), że dane z tabel interpretowane są na "sucho" - czyli "tabele prawdę Ci powiedzą", bo nie mają przekazywanej wiedzy na temat zależności (bo w dietetyce jest tak, że "nie wszystko złoto co się świeci" :-) )