Witam.
Może zadam dziwne pytanie, ale jest pewna rzecz, która nie daje mi spokoju. Codziennie pijam kwas chlebowy (ok. 0, 6 l), ostatnio przeczytałem, że własnie w tym napoju moze znajdować się pewna ilośc alkoholu, dlatego pytam, czy picie kwasu naprawde do konca jest takie zdrowe.
Na etykiecie kwasu, który piję jest nastepująca adnotacja producenta:"Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się w procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go z wodą, z dodatkiem m.in. cukru. Po zmieszaniu go z wodą i cukrem powstaje w wyniku czystej fermentacji kwasu mlekowego, bez dodatku alkoholu."
Zastanawiam sie czy jest to mozliwe (brak obecnosci alko przy fermentacji kwasu mlekowego). Niestety, z chemii i biologii prymusem nie byłem, więc proszę o wytłumaczenie.
Pozdrawiam.
Może zadam dziwne pytanie, ale jest pewna rzecz, która nie daje mi spokoju. Codziennie pijam kwas chlebowy (ok. 0, 6 l), ostatnio przeczytałem, że własnie w tym napoju moze znajdować się pewna ilośc alkoholu, dlatego pytam, czy picie kwasu naprawde do konca jest takie zdrowe.
Na etykiecie kwasu, który piję jest nastepująca adnotacja producenta:"Tradycyjny kwas chlebowy wytwarza się w procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go z wodą, z dodatkiem m.in. cukru. Po zmieszaniu go z wodą i cukrem powstaje w wyniku czystej fermentacji kwasu mlekowego, bez dodatku alkoholu."
Zastanawiam sie czy jest to mozliwe (brak obecnosci alko przy fermentacji kwasu mlekowego). Niestety, z chemii i biologii prymusem nie byłem, więc proszę o wytłumaczenie.
Pozdrawiam.