pao napisał/a:
1 - kasza gryczana - niepalona
2 - ryż brązowy
3 - ziemniaki
Moja kolejność jest identyczna. Dlaczego ? Zrobiłam analizę pod względem wartości. Jako że ryż i kasza są gotowane ich wartości podzieliłam przez 2,5 bo około tyle chłoną po ugotowaniu porcji wody, dla ziemniaków nic nie pomniejszałam. Pod uwagę wzięłam witaminy i minerały najbardziej deficytowe obecne w tych produktach, błonnik, IG i kwasotwórczość / zasadotwórczość. Kaloryczności oraz zawartości białka, tłuszczu i węglodowanów ogółem nie brałam pod uwagę. Oceniałam pod względem:
1. Potasu
2. Wapnia
3. Magnezu
4. Żelaza
5. Witaminy E
6. Witaminy B1
7. Witaminy B2
8. Witaminy C
9. Indeksu glikemicznego
10. Kwasotwórczości / Zasadotwórczości
11. Błonnika
Dla ryżu brązowego:
1. 104
2. 12,8
3. 44
4. 0,52
5. 0,28
6. 0,19
7. 0,02
8. 0
9. 55
10. kwasotwórczy
11. 3,5
Dla kaszy gryczanej:
1. 177
2. 10
3. 87,2
4. 1,12
5. 0,12
6. 0,22
7. 0,05
8. 0
9. 54
10. kwasotwórcza
11. 2,4
Dla ziemniaków:
1. 443
2. 4
3. 23
4. 0,5
5. 0,05
6. 0,09
7. 0,05
8. 14
9. 95
10. zasadotwórcze
11. 1,5
Powyższe wartości są oczywiście teoretyczne, ponieważ podczas procesów termicznych następują mniejsze bądź większe straty.