Miałam kiedyś problemy z nadwagą, po przejściu różnych diet wreszcie ważę tyle ile powinnam. Jednak do teraz do słodzenia używam tylko ksylitolu- naturalnej substancji z brzozy, która ma o połowę mniej kalorii niż cukier. Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie. Mało kto o nim słyszał dlatego postanowiłam napisać... Więcej można przeczytać na: http://www.ksylitol.com/
Forum dyskusyjne
Forum - Różne informacje o odżywianiu, newsy, ciekawostki
powrót
Ksylitol ma o połowę mniej kalorii niż cukier
|
|
Ania7 napisał/a:
Powoli się wchłania i dlatego nie powoduje odkładania w organizmie.
Niejasno napisane. Lepiej opisałabyś metabolizm tej substancji. Bez takich informacji nikt o zdrowych zmysłach nie kupi z Twojego sklepu internetowego kolejnego produktu "cudu" i rewolucji w dietetyce. Kalorie to nie wszystko.
Niestety sklep nie jest mój Chociaż chciałabym taki mieć . Z tego co wiem to rzecz polega w wydzielaniu insuliny. Ksylitol ma o 75 procent mniej węglowodanów od cukru i jest absorbowany i przetwarzany powoli., co prowadzi do bardzo małych zmian w wydzielaniu insuliny. Około jedna trzecia spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a reszta w przewodzie pokarmowym, gdzie jest rozkładany na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tyle wiem... Pozdrawiam
Aha. Dlatego też jest dobry dla cukrzyków, bo nie powoduje skoków insuliny, ale na szczęście nie mam cukrzycy.
właściwie odwrotnie niż sacharoza a też jest słodki. Gdy sacharoza organizm zakwasza xylitol powoduje powrót zasadowości, gdy sacharoza przyczynia się do próchnicy to ksylitol dokładnie odwrotnie. Drogi straszliwie i na początku nieźle może przeczyścić, nie można też go stosować w nadmiarze właśnie przez to przeczyszczające działanie ale ogólnie genialny wynalazek natury
niestety po stracie komputera wiele materiałów poszło się... ale postaram się odnaleźć info o xylitolu, bo to naprawdę fajny temat.
niestety po stracie komputera wiele materiałów poszło się... ale postaram się odnaleźć info o xylitolu, bo to naprawdę fajny temat.
Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, ze produkt, który kupuję jest na pewno z fińskiej brzozy...
killer_7
killer_7 napisał/a:
Witam wszystkich amatorów ksylitolu! Sama używam go od kilku już lat. Przestraszyła mnie jednak strona którą znalazłam ostatnio w internecie: http://www.ksylitolzkukurydzy.pl/. Teraz przed zakupem zawsze upewniam się, ze produkt, który kupuję jest na pewno z fińskiej brzozy...
Straszna ta strona o kukurydzy, a właściwie nie strona, a informacje. Też używam ksylitolu.
Ale przecież tego ksylitolu do słodzenia herbaty czy kawy używa się naprawdę w minimalnych gramaturach...
Czy macie ten słodzik w takiej wersji, że używacie go np. do pieczenia ciasteczek?
Czy macie ten słodzik w takiej wersji, że używacie go np. do pieczenia ciasteczek?
Porady o odchudzaniu: http://www.porady24.waw.pl/odchudzanie
Używam ksylitolu do pieczenia. Nie ma chyba specjalnej wersji do wypieków. Używam sypkiego ksylitolu. Jak będziesz piec to pamiętaj, tylko ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, bo jest grzybobójczy Powodzenia!