Dzisiaj jest: Środa, 15.07.2020 Imieniny: Henryka i Włodzimierza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 | 3 | 4 |   »

powrót

Witamina C - jaka najlepsza do dodatkowej suplementacji ?

mariusz225




Skąd: Kraków
Dołączył: 27.03.2017
Posty: 24


Widzę, że wszędzie ludzie zachwalają tylko swoje suplementy. I komu wierzyć? Po prostu trzeba dokładnie czytać składy i kupować to, co jest w 100% naturalne, bo takie na pewno nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać, że to w czym zamykana jest aktywna substancja też ma duże znaczenie, bo często jest to czysta chemicznie kapsułka Ciężko znaleźć takie w pełni naturalne  produkty, ale naprawdę gra jest warta świeczki.

Imbryczek_net




Dołączyła: 15.09.2017
Posty: 48

Witamina C jest bardzo dobrym składnikiem i witaminą dla naszego organizmu, jeżeli chcemy ją suplementować, to warto zadbać o preparat, który zapewni odpowiednie jej wchłanianie do organizmu. 
Imbryczek.net.pl

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Warto też pamiętać, że witamina C szybko wypłukuje się z organizmu
hardcorowo

Artur




Skąd: Zdzieszowice
Dołączył: 12.04.2020
Posty: 6


mati napisał/a:
Witamina C, która występuje przede wszystkim w postaci naturalnych bioflawonoidów, czyli kwasu askorbinowego, askorbinianu wapnia, askorbinianu magnezu czy palmitynianu askorbylu. To co kupujemy w aptekach pod tą nazwą najczęściej nie jest naturalną witaminą C, ponieważ łatwiej i taniej można wyprodukować jej chemiczny odpowiednik, czyli krystaliczny kwas askorbinowy, który nie jest w żaden sposób powiązany z bioflawonoidami.
Jest to o wiele bardziej opłacalne, ale ma tylko jeden minus.Środek ten, jako obcy naturze, jest bardzo słabo przyswajalny i trudno organizmowi jest dostosować go do właściwej postaci. Po około 3 godzinach jego nieprzyswojona nadwyżka, czyli około 97 -98% jest usuwana z moczem. Nadmiar tej „witaminy" niesie wiele skutków ubocznych. Tak więc lepiej jeść produkty zawierające naturalną witaminę C niż ją łykać w tabletkach.

Dokładnie. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Do askorbinianu wapnia i askorbinianu magnezu dodam jeszcze askorbinian sodu. Te związki jest to tzw. buforowana witamina C, która w przeciwieństwie do zwykłego kwasu askorbinowego, bardzo łatwo się wchłania.

Witamina C w tej postaci jest stosowana nie tylko do zwiększenia odporności organizmu, ale przede wszystkim do leczenia. Np. do oczyszczania organizmu z metali cięzkich po zatruciu, albo do leczenia nowotworów. Stosuje się wtedy mega duże dawki. Niestety, nie w Polsce.

 

Artur

FixEn




Skąd: Szczecin
Dołączył: 03.05.2020
Posty: 1

Jeżeli chodzi o samą substancje czyli kwas askorbinowy to chemicznie jest to bez różnicy. Drugą kwestią są dodatki czym mniej tym lepiej np. antyzbrylacze itp. Jednak najlepiej, aby to było naturalne źródło np. sproszkowane camu camu. Dodatkowo kwestia dawki, bez sensu spożywać więcej niż organizm jest w stanie przyswoić, wystarczająca dawka to ok 500 mg.
strefa-zdrowie.com

  | 1 | 2 | 3 | 4 |   »