Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 |  

powrót

Najlepsze źródło Białka?

Przemko




Skąd: Wrocław
Dołączył: 08.04.2012
Posty: 70

Zastanawiam się gdzie można znaleźć najwyższej jakości białka. Mianowicie chce się dowiedzieć w jakich produktach znajduje się takie białko nie licząc mięsa i serwatki.

Jeżeli coś na ten temat wiecie był bym wdzięczny : )
http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.

benzulli




Skąd: Stalowa Wola
Dołączył: 06.06.2012
Posty: 7

Rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo białka oraz zboża też są dobrym źródłem białka pod warunkiem że jest przemiał pełnoziarnisty :ok:
A co z jajkami? Gdzieś słyszałem bądź czytałem/widziałem, że żółtko jaja kurzego zawiera więcej białka aniżeli samo białko (jaja kurzego), sam nie wiem jak to z tym jest.
http://bezchemii.info - domowy chleb, życie bez chemii, zdrowy styl życia, ziołolecznictwo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


benzulli napisał/a:

A co z jajkami? Gdzieś słyszałem bądź czytałem/widziałem, że żółtko jaja kurzego zawiera więcej białka aniżeli samo białko (jaja kurzego), sam nie wiem jak to z tym jest.


Żółtko jaj ma faktycznie lepszy skład aminokwasowy niż białko jaj, co więcej białko kurze nie zawiera tyle aminokwasów, aby mogło być białkiem pełnowartościowym.

benzulli napisał/a:

Rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo białka oraz zboża też są dobrym źródłem białka pod warunkiem że jest przemiał pełnoziarnisty


Mimo wszystko jest to białko niepełnowartościowe. Pełnowartościowe białko roslinne pochodzi tylko z soi.

JoannaChudzicka




Dołączyła: 06.09.2012
Posty: 5

Witam,

Wartościowymi źródłami białka są jaja, mleko, produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanki, twarogi), a także ryby i wspomniane wcześniej rośliny strączkowe.

Jeżeli chodzi o najbardziej wartościowe białko, to uwagę należy zwrócić na produkty zwierzęce. Często za wzorzec uznaje się białko jaja, ponieważ charakteryzuje się bardzo dobrym składem aminokwasowym. Zawiera aminokwasy, które powstają w naszym organizmie, jak i te, których nie potrafimy sami wytwarzać. Światowa Organizacja Zdrowia uznało białko jaja za wzór, wykorzystywany do mierzenia proporcji poszczególnych aminokwasów w różnych produktach.

Pozdrawiam
Joanna Chudzicka - specjalista dietetyk z firmy Mapa Zdrowia
Skuteczny na zaparcia i oczyszczanie jelit - błonnik!
Leczenie wątroby i nie tylko - serwis o wątrobie

Monia1




Dołączyła: 11.12.2012
Posty: 11

Białko jest bardzo ważne,to dzieki niemu możemy pracować nad swoimi mięśniami,warto jeść twarogi,jaja i oczywiście ryby.

Szynol




Dołączył: 15.02.2013
Posty: 10


Jajka, twaróg, serek wiejski, ryby także.

Przemko




Skąd: Wrocław
Dołączył: 08.04.2012
Posty: 70


Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. Jednak jestem teraz Surowym Weganinem można powiedzieć w 70%. Nie jem nabiału, pieczywa, mięsa, produktów które są przetworzone termicznie (gotowane). )

Dowiedziałem się że białko wysokowartościowe znajduje się w bardzo małej ilości w owocach i warzywach. Jest to mała liczba ale wystarczająca dla organizmu. Widziałem już osoby co odżywiają się Raw Food i mają dobrze zbudowane mięśnie. Właśnie zaczynam testować jak się buduje mięśnie na tej diecie. Widziałem już u jednej osoby że w rok zbudowała porządną sylwetkę na surowej diecie. )

Teraz zobaczę jak to będzie wyglądać u mnie. Kiedyś zdam wam relacje ;)
http://expertdiet.pl - Jak Fantastycznie Byłoby Spać 2 Godziny Krócej I Mieć Energię Na Cały Dzień? Recepta Na 2x Silniejszą Odporność I Efektywną Regeneracje Organizmu. Kiedy Będziesz Gotowy Poznać Sekret Czytaj Dalej.

Alexis




Dołączyła: 15.10.2014
Posty: 45

Przede wszystkim rośliny strączkowe. Warto wzbogacić o nie swoją dietę ;)

Rukarolka




Dołączyła: 29.10.2014
Posty: 6


Dobrymi źródłami białek są np.: mięso,ryby, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe oraz nabiał. Jesli chodzi o jakość to trudno obecnie stwierdzić gdzie kupić najlepsze produkty. U nas nie są jeszcze tak upowszechnione ekologiczne produkty jak na zachodzie.


Otylia




Dołączyła: 28.10.2014
Posty: 26

Poza tym ekologiczna żywność w Polsce jest póki co bardzo droga. Wie ktoś gdzie można znaleźć ekologiczne produkty w fajnych cenach?

«   | 1 | 2 |