Dzisiaj jest: Piątek, 17.09.2021 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 | 3 | 4 |   »

powrót

Błonnik

marcaa




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 11.07.2019
Posty: 1


Jakie owsianki polecacie najbardziej? Kiedyś stanęłam w supermarkecie przed szafką z owsiankami i zdębiałam.. jest ich cała masa. Pamiętam, że jedną kupiłam dawno temu ale bardzo mi nie smakowała i zaprzestałam jadać owsianki... Z czym ją zjadacie? Mleko, jogurty naturalne czy kefiry? Z czym najlepiej wchłania się błonnik? 

 Jabłka także uwielbiam jeść, zwłaszcza gdy są takie piękne czerwone a w środku różowe - nie wiem co to za odmiana ale wszystko bym za nie dała -) mam jednak pytane do doświadczonych osób.  Czy gotowane jabłka tracą walory zdrowotne czy mimo wszystko zachowany jest w nich błonnik? Pytam bo uwielbiam też gotowane jabłka.. często gotuję kompot z jabłek a potem wyjadam owoce z kompotu ;-)


Vitalia PL
NH_Ursus




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 05.08.2019
Posty: 4

Bardzo dobrym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce. Bardzo dużo błonnika znajduje się w otrębach pszennych, żytnich, owsianych czy orkiszowych, babce płesznik, babce jajowatej, nasionach lnu.
Bardzo ważne jest, aby podczas zwiększonej ilości błonnika wypijać odpowiednie ilości wody, żeby błonnik zadziałał w prawidłowy sposób.

Pozdrawiamy

Centrum Dietetyczne Naturhouse Ursus

Centrum Dietetyczne Naturhouse Ursus

  | 1 | 2 | 3 | 4 |   »