Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Składniki Nutelli - bezpieczne dla dzieci?
|
|
Szału niestety nie ma, zapoznaj się z artykułem z portalu - Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie . Okazjonalnie oczywiście można spożywać, ale nie nałogowo

Nutella jest dobra - niestety to tylko chemia. Spożywanie jej w niewielkiej ilości to nie jest szkodliwe. Można samemu taką nutelle przyrządzić - z własnych składników. Może w smaku się różnić ale to ty jesteś pewien co tam jest.
Wydaje mi się, że nutella to mniejsze zło - jest lepsza niż te chipsy i fast-foody z mcdonalda
Ależ przecież w Nutelli jest mnóstwo cukru, który uzależnia równie mocno co chipsy, cukierki czy żelki! Nie zalepiajmy dziecięcych jelitek, czymś tak sztucznym i wysoce przetworzonym. Lepsze będą domowej roboty konfitury czy niskosłodzone dżemiki z dodatkiem owoców, a więc błonnika. Świetnie sprawdzają się również domowej roboty masła orzechowe - ja swoim maluchom robię masło z wyciskarki do soków (tu wymieniam tylko rodzaj sita i "produkuję" pyszną pastę z ulubionych orzechów). Aby lekko przysłodzić im tę przekąskę - dodaję trochę miodu czy syropu klonowego albo daktylowego. Dzieciaki uwielbiają i nie mają ciągotek do tych wszystkich batonów, nutelli, mamałyg z reklam...
Polecam - świadoma mama Kornelia Cook & Love
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi ale to sam cukier i tłuszcz tutaj znalazłam przepis na domową nutelle sekrety-zdrowia.org/domowa-nutella-zdrowa-alternatywa-nie-tylko-dla-dzieci/ wyglądem nie różni się od tej oryginalnej ciekawe jak w smaku?
Powiedzmy sobie szczerze - słodycze i przekąski, które można kupić w sklepach, tych najbardziej znanych firm nie są zdrowe. Mają tony cukru + dodatki chemiczne albo niezdrowy tłuszcz palmowy.
Nutella to cukier, olej palmowy, mleko w proszku, serwatka w proszku - samo zdrowie, prawda? Do tego niewielkie ilości orzechów laskowych oraz jeszcze mniejsze ilości kakao.
Jeśli chodzi o smak, to wiadomo, też bardzo lubię No bo kto nie lubi nutelli?
No ale skład.. tragedia
W niewielkich ilościach na pewno nie zaszkodzi. Nie można też sobie wszystkiego odmawiać. Tym bardziej, że nie wiemy tak naprawdę jak te składniki działają. Bazujemy na wiedzy innych osób, które prowadziły jakieś badania w tym kierunku, ale przecież mogą się mylić. Podobnie jak w przypadku innych składników, które kiedyś były uważane za zdrowe, a teraz wręcz przeciwnie.