Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.11.2024 Imieniny: Bartłomieja i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 |  

powrót

Aminokwasy - działanie

ioreta




Dołączyła: 11.05.2009
Posty: 3

Dość dużo wiemy o witaminach i minerałach, natomiast trochę mniej o aminokwasach.
Znalazłam fajną stronkę o właściwościach aminokwasów.
Polecam :) [URL=http://http://www.spirulina.pl/spirulina/sklad-spiruliny.html]Działanie aminokwasów[/URL]
Jest to stronka ogólnie o bardzo zdrowej mikroaldze spirulinie.

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Link jest z błędem. Tak powinno być Spirulina.

Co do białka i aminokwasów to uważam, że dla dorosłych ludzi nie są one wcale tak istotne jak dla dzieci i młodzieży, co więcej przy zbyt dużym przyjmowaniu może dojść do zakwaszania organizmu. Trzeba spożywać białko pełnowartościowe, ale przez przesady. Aminokwasy - to czytałem na portalu fajną zależność w artykule Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji. Przyjmowanie produktów bogatych w aminokwas tyrozynę wpływa bardzo korzystnie na polepszenie koncentracji, jasności i szybkości myślenia, natomiast przyjmowanie produktów bogatych w aminokwas tryptofan wpływa odwrotnie - na spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku wywołującej sen.

Robson




Skąd: Darłowo
Dołączył: 13.04.2009
Posty: 21

Przepisy: 1


Trochę o szkodliwym "kulcie" białka (a więc aminokwasów również)

Zostaliśmy wychowani w atmosferze kultu białka. Fakt, że białko = życie nie oznacza, że potrzebujemy go dużo. W zdrowej diecie ilość kalorii pochodzących z białka nie powinna przekraczać 10%. Wraz z rozwojem nauki o żywieniu obniża się normy spożycia białka. Liczne eksperymenty kliniczne i obserwacje grup ludności, odżywiających się dietą roślinną lub z niewielkim udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego wykazały, że optymalny udział białka w diecie nie przekracza 0,3 g/ kg wagi ciała/ dobę. Niektórzy badacze sądzą, że wystarczająca jest ilość 0,2 g /kg. Na codzień nie trzeba jednak tego skrupulatnie wyliczać.

Jeśli dieta jest wystarczająca pod względem kalorycznym, to tylko poważne choroby albo zaburzenia metaboliczne mogą doprowadzić do niedoboru białka.

W krajach wysokorozwiniętych, gdzie żywność jest dostępna pod dostatkiem przez cały rok, ludzie chorują z nadmiaru białka, a nie jego niedoboru. Bez względu na źródło białka organizm utrzymuje stały jego poziom we krwi.
Dieta wysokobiałkowa jest szkodliwa:

* Zmusza wątrobę i nerki do nadmiernej aktywności, stopniowo wyczerpując te narządy;
* Doprowadza do zakwaszenia krwi i płynów ustrojowych; to z kolei jest przyczyną przenikania z tkanek do krwi minerałów – przede wszystkim wapnia i magnezu, a także fosforu, żelaza, cynku; przyczynia się to do osłabienia struktury kości i jest główną - obok braku ruchu – przyczyną osteoporozy;
* Działa alergizująco - co trzeci mieszkaniec Europy jest alergikiem i prognozuje się dalszy wzrost tej ilości;
* Upośledza funkcje jelit, w których dochodzi do gnicia niestrawionego nadmiaru białka, a niedostatek błonnika uniemożliwia ich prawidłowe oczyszczenie (niedostatek błonnika wywołuje zaburzenia perystaltyki i skłonność do zaparć );
* Sprzyja procesowi nowotworzenia - nie tylko w obrębie przewodu pokarmowego;
* Przyspiesza starzenie się komórek;
* Przyczynia się do obniżenia poziomu odporności;
* Powoduje odkładanie się złogów w tkance tłuszczowej, (która jest swoistym magazynem odpadków), w narządach wewnętrznych i w naczyniach krwionośnych
* Jest to przyczyną kamicy dróg żółciowych, chorób degeneracyjnych stawów, miażdżycy - istnieje związek pomiędzy poziomem homocysteiny (produkt przemiany jednego z aminokwasów – metioniny) a stopniem zaawansowania procesu miażdżycowego.

Amerykański kardiolog dr Dean Ornish udowodnił w trwającym 5 lat eksperymencie klinicznym, że proces miażdżycowy może się cofnąć dzięki zastosowaniu diety wegańskiej. Optymalna dla człowieka ilość białka zawarta jest w produktach roślinnych. Gdy dodamy do nich produkty zwierzęce, to ilość białka przekroczy zapotrzebowanie organizmu. W diecie współczesnych Europejczyków i Amerykanów norma białka jest przekroczona 4 – 10–krotnie.

Jellybelly




Dołączyła: 07.05.2009
Posty: 37

Dobrze, to co jesc by przyjmowac niezbedna ilosc bialka z roslin? Groch, fasola, soczewica? Nie bardzo umiem znalezc potrzebna informacje w necie. Duzo wykluczjacych sie nawzajem zdan. Moze rzucisz garsc rad? :-)

Robson




Skąd: Darłowo
Dołączył: 13.04.2009
Posty: 21

Przepisy: 1


Jellybelly napisał/a:

Groch, fasola, soczewica?


Białka z uwagi na ich pochodzenie dzielimy na zwierzęce i roślinne. Białko zwierzęce zawarte w mięsie, drobiu, rybach, jajach, mleku, serach, jogurtach jest źródłem pełnowartościowego białka. Natomiast białko roślinne, znajdujące się w warzywach i owocach, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, ziarnach zbóż, jest źródłem niepełnowartościowego białka. Jednak połączenie kilku produktów roślinnych w jednym posiłku, np. rośliny strączkowe z płatkami zbożowymi, groch z ziemniakami, soja z ziemniakami, strączkowe z niektórymi nasionami (np. sezam z ciecierzycą) może stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.


W wielu przypadkach białka roślinne nie tylko w niczym nie ustępują mięsu, ale nawet przewyższają je wartością biologiczną lub innymi właściwościami (w roślinach nie ma np. puryn, jest mniejsze stężenie pestycydów, w mniejszym stopniu działają zakwaszająco, w czasie gdy nadmierne spożycie mięsa może podwyższać ryzyko zachorowania na raka w przypadku pokarmów roślinnych jest zupełnie odwrotnie.


Tak jak napisałem w poście powyżej, że liczne eksperymenty kliniczne i obserwacje grup ludności, odżywiających się dietą roślinną lub z niewielkim udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego wykazały, że optymalny udział białka w diecie nie przekracza 0,3 g/ kg wagi ciała/ dobę.


A więc jak najwięcej niskoprzetworzonych roślin + troszkę mięsa = zdrowie na talerzu :-D

informator_online




Dołączyła: 26.02.2010
Posty: 2

@ robson a jak widzisz zagadnienie wspomnianej ilości białka na gm masy ciała w kontekście diety kulturystycznej?
i drugie pytanie czy nie uważasz ze jednak białka pochodzenia roślinnego nie posiadają wszystkich łańcuchów aminokwasów, przez co dieta bazująca głównie na nich pozbawia nas pewnych aminków?
pamiętaj! żywność ekologiczna to podstawa zdrowej diety! Zadbaj o siebie i jedz tylko zdrowe produkty.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

owszem, produkty roślinne nie dostarczają wszystkich aminokwasów same w sobie, lecz odpowiednie ich połączenie z innymi bogatymi w białko produktami może zapewnić nam pełnowartościowy posiłek. :)

TylkoZdrowie




Dołączyła: 05.07.2010
Posty: 36

To chyba racja,nasza dieta powinna byc przede wszystkim racjonalna,ale jakie to są produkty bogate w białko?? Masz na myśli np twaróg?
www.TylkoZdrowie.com - kosmetyki,suplementy.

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24


TylkoZdrowie napisał/a:

ale jakie to są produkty bogate w białko?? Masz na myśli np twaróg?


Produkty bardzo bogate, praktycznie "czyste" białko pełnowartościowe to filet drobiowy, filety ryb chudych (mam na myśli słodkowodnych), surimi. Twaróg też jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, z tym, że mówimy o twarogu chudym.

Stereo




Dołączyła: 16.01.2010
Posty: 23

A czy wiecie w jakich produktach można znaleźć naturalne źródło aminokwasów rozgałęzionych BCAA? Wiem że są zawarte w wielu suplementach, przeciwdziałają procesom powodującym uszkodzenia mieści podczas treningów. Ale gdzie je znaleźć naturalnie?

«   | 1 | 2 |