Nie moge spozywac cukru , poniewz mialem helicobacter.
Lekarz powiedzial zeby nie zazywac cukru bo pomaga bakteri w rozwoju.
Czy moge to zastapic jakims ksylitolem czy czyms takim czy to mimo wszystko dalej jest cukier ?
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
|
|
Wiele osob pisze tutaj o słodzikach. Jednak słodziki na dłuższą metę równiez nie są takie dobre. Nie tuczą ale zawierają w sobie często wiele szkodliwych związków.
Z naturalnych substancji słodzacych polecam:
Ksylitol
cukier kokosowy
Erytrol
Słodzą bardziej niż cukier ale nie mają takiego negatywnego wpływu na organizm.
Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić
Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie
Wydaje mi się ze syrop z agawy lub kokosowy są smacznymi i dobrymi substytutami dla cukru, co najmniej mi smakują… Również znam stewia ale nie wiem jak to smakuje....
Założenia diety dr Roberta Atkinsa: Twórcą tej diety jest amerykański lekarz Robert C. Atkins, który jest założycielem i dyrektorem Centrum Medycyny Komplementarnej w Nowym Jorku. Jego zdaniem, aby skutecznie walczyć z otyłością i nadwagą, nie trzeba zmniejszać ilości jedzenia. Wystarczy ograniczyć spożycie węglowodanów, podstawowego paliwa... WIĘCEJ