Dzisiaj jest: Piątek, 17.09.2021 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


  | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Zamienniki cukru

malwinamac




Dołączyła: 26.03.2018
Posty: 6


U mnie nie jest łatwo ograniczyć cukier, ale jakoś probuję. Stosuję zdrowsze zamienniki. Na przykład wybieram te słodycze o lepszym składzie. Z polecenia koleżanki zamówiłam ostatnio słoik czerwonych pomarańczy marki Eterno. Dodaję to do owsianki, albo po prostu jem łyżeczką jak mnie najdzie ochota na jakąś słodycz ;) Jesli macie jakieś pomysły na zdrowe przekąski - dajcie znać 

Vitalia PL
Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2





malwinamac napisał/a:
U mnie nie jest łatwo ograniczyć cukier, ale jakoś probuję. Stosuję zdrowsze zamienniki. Na przykład wybieram te słodycze o lepszym składzie. Z polecenia koleżanki zamówiłam ostatnio słoik czerwonych pomarańczy marki Eterno.
To nie jest wcale dużo lepsze, brzmi może fajnie ale są one glikemiczne i pozbawione wielu wartości odżywczych. Jeśli coś jest w słoiku to musi być spasteryzowane a to jest poddawanie produktu wysokiej temperaturze. Zamiast tego radzę używać suszone bakalie bio takie jak morele, śliwki, figi, daktyle, oczywiście bez środków konserwujących - słodycz i dużo więcej wartości odżywczych.

kamilasmolna




Dołączyła: 09.04.2018
Posty: 14


Malwino, a co zamawiasz na Swojskiej Piwniczce? Z ciekawości przejrzałam, rzeczywiście ciekawe produkty mają ;) Słodycze prezentują dobry skład ;)

malwinamac napisał/a:

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie )



malwinamac napisał/a:

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie )



malwinamac napisał/a:

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie )



malwinamac napisał/a:

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie )



malwinamac napisał/a:

Apropo miodu, też o tym słyszałam. Na przykład ja piję dużo kawy, zawsze dawałam do niej cukier (biały, wiem najgorszy), później zaczęłam go zastępować miodem a teraz nawet żeby nie spożywać tyle miodu, daję syrop klonowy - jest bardzo dobra. Ja akurat zamawiam na stronie Swojska Piwniczka, dobre ceny mają + dobre składniki. Zwracajcie też uwagę na to, że wcale nie wszystkie BIO profukty, bezglutenowe  mają dobry skład. Nie dajcie się zmylić ;) 

Ku pocieszeniu, dodam, że organizm do nowych nawyków żywieniowych przyzwyczaja się 2 tygodnie! I to serio działa, przynajmniej na mnie )


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Jak już ktoś odetnie się od slodyczy to po paru tygodniach nawet nie ma się na nie ochoty. Sprawdzone na moim przykładzie :D Tylko trzeba się przemóc a z tym jest największy problem
hardcorowo

eater
moderator



Dołączył: 27.12.2010
Posty: 28

Przepisy: 5

Pomógł: 1





Bodykox napisał/a:
Jak już ktoś odetnie się od slodyczy to po paru tygodniach nawet nie ma się na nie ochoty. Sprawdzone na moim przykładzie :D Tylko trzeba się przemóc a z tym jest największy problem
Potwierdzam. Po około 2-4 tygodniach odwyku ochota na słodycze i zapachy z piekarni i cukierni mija.

kamilasmolna




Dołączyła: 09.04.2018
Posty: 14


U mnie królują konfitury. Zrezygnowałam ostatnio ze słodyczy i zaczęłam dodawać konfitury do jogurtów, owsianki i owoce. Są super na eterno na przykład, konfitura pomarańczowa czy truskawka z czekoladą. Dla mnie przepyszne i jak taki deser jem rano, potem nie korci mnie już do słodkości ;)

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Sama je robisz czy kupujesz albo masz od kogoś? :)
hardcorowo

Imbryczek_net




Dołączyła: 15.09.2017
Posty: 48

Takim fajnym i naturalnym zamiennikiem wydaje mi się miód - jest on naturalnie słodki i jego słodycz nie jest szkodliwa tak jak w przypadku białego cukru. 
Imbryczek.net.pl

romina




Ostrzeżenia: 3
Dołączył: 07.06.2018
Posty: 22


Najtrudniej jest zrezygnować z cukru jeśli cale życie jadło się cukier. Najtrudniejsze są pierwsze dni kiedy organizm wręcz krzyczy i domaga się cukru :) Jednak potem już wszystko wraca do normy. Im rzadziej jemy cukier, tym mniejszą mamy na niego ochotę....

Warto również poszukać przepisów na zamienniki słodyczy. Polecam na przykląd robić domowe sorbety z owoców. Nie jest to takie trudne ( wystarczy tylko zainwestować w foremki do lodów) 


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



Masz przepis na taki sorbet?
hardcorowo

  | 1 | 2 | 3 |