Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Zamienniki cukru
|
|
testka napisał/a:
Co tak naprawdę sądzicie o aspartamie?Nie polecam. Nieczysty i niezdrowy środek chemiczny. Nie ma żadnych wartości dodanych, jedyny atrybut to (jednak patrząc całościowo na produkt to atrybut wątpliwy) niska kaloryczność. Mamy inne słodziki, które nie budzą wątpliwości.
Jeśli dosładzam - a od wielu lat nie czuję zbytniej potrzeby słodkiego smaku - to dodaję miodu lub owoce. Do owsianki polecam jagody Goji - dość słodki owoc, a do tego w 30 gramach otrzymujemy ok. 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 170% na witaminę A. (fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/411521/nutrients). Słodziki i cukier u mnie są w jednej grupie - przetworzonych produktów, których staram się maksymalnie unikać.
brette napisał/a:
A ja uważam że wszystko jest dla wszystkich ale z umiarem. Poza tym apetyt na słodycze można zastąpić na przykład batonami musli.
https://freeyu.pl/pl/produkt/batony-musliWiele osob pisze tutaj o słodzikach. Jednak słodziki na dłuższą metę równiez nie są takie dobre. Nie tuczą ale zawierają w sobie często wiele szkodliwych związków.
Z naturalnych substancji słodzacych polecam:
Ksylitol
cukier kokosowy
Erytrol
Słodzą bardziej niż cukier ale nie mają takiego negatywnego wpływu na organizm.